Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Renovering av fältässja  (läst 3347 gånger)

Olers

  • Inlägg: 10
    • Dalarna
Renovering av fältässja
« skrivet: 08 jan-11 kl 13:47 »
Har inhandlat ett stycke renoveringsobjekt. En fältässja i behov av lite kärlek. Tänkte att det kanske kunde finnas lite intresse av att  se bilder på hur de ser ut. Så jag tog några medans jag pysslade. Än så länge har jag bara hunnit börja på fläkten (hämtade den igår). 

Fläkten var nästan helt fast, vägrade snurra. Efter lite inspektion, insåg jag att det låg en gammal svetselektrod innuti den som spärrade bladen. Efter lite pillande med mehslar och andra don fick jag ur den. Nu snurrade fläkten, men inte helt obehindrat, jag hörde ett skrapande ljud. Efter ytterligare lite inspektion, insåg jag att det var lort, rost, kladd och annat som bladen slog i. Så jag bestämde mig för att plocka isär den.

Monterade ner fläkten från ässjan och rengjorde den med en stålborste och lite olika andra verktyg som låg inom räckvidd. Bilden föreställer en före och efter på det.


Efter rengöringen av utsidan, konstaterade jag att det faktiskt fanns smörjkanaler för fläktaxeln. Men de var så fulla med torkad gegga att det inte fick att få bort. Efter att jag monterat isär, tog jag en skruvmejsel och en hammare och lyckades få ren kanalen, så nu går det att smörja. Ska sätta dit smörjnipplar sedan, för att förhindra att det händer igen.



Såhär såg själva fläkten ut när jag monterat isär den. Tyvärr är bladen nitade, vilket gör det lite svårare att byta bladen. Har insett att man skulle kunna få på lite större blad och två av dem är lite halvdana i skicket. Får se hur det blir med den saken.



Efter jag börjat skrapa lite på ytan på bladen med en stålborste, insåg jag att en av armarna för ett av bladen var av, så bladet glappade. Det kan ha varit det som fick fläkten att "klucka" till ibland. vet inte om det går att svetsa, kanske borrar ur nitarna och sätter på en förstärkning i samma veva.



Så här är layouten på själva fläkten. Hålet i mitten är gängat och till för en stopskruv som ska in i axeln.




Återkommer med mer. Bilder kommer också finnas i större storlek etc i mitt flickr set här: //www.flickr.com/photos/zewrak/sets/72157625775088354/with/5335833092/
« Senast ändrad: 08 jan-11 kl 14:04 av Olers »

Olers

  • Inlägg: 10
    • Dalarna
SV: Renovering av fältässja
« Svar #1 skrivet: 08 jan-11 kl 16:00 »
Lite mer bilder på kåpan runt fläkten. Kåpan är i två delar som skruvas ihop till en enhet. Den ska vara kittad med något för att hållas tät. Mycket av kittet var borta nu dock. Funderar på att köra med pannkitt eller kopparpasta eller helt enkelt göra en packning av något slag. Återstår att se. Insidan hade på sina ställen 2cm tjock beläggning. Vilket bladen skrapade i. Det syns på bladen.



Överst: Huvudaxeln, med två hål för stoppskruvar. Båda ändarna på axeln har dubbhål, de kunde förr ;).
Vänster nedre: Stopskruven från fläkten. Notera längden på huvudet som gör den lätt att komma åt. Till skillnad från skruven jag strulade med igår på en modern skapelse till lampa.
Höger nedre: Drivhjulet med stopskruven iskruvad.



Nästa anhalt blir ett blästringskåp för mer noggrann rengöring.

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14062
    • Medelpad
SV: Renovering av fältässja
« Svar #2 skrivet: 08 jan-11 kl 21:38 »
Sitter det bussningar i lagren eller är axeln lagrad direkt i gjutgodset?

Stoppa igen lagren noga innan blästringen så att du inte får blästersand som fastnar i lagerytorna. Ett bra sätt är lång skruv med mutter + lämpliga brickor, och smörjhålen kanske går att sätta igen med träpluggar.

Beträffande smörjnipplar så bör nog så pass snabbgående glidlager smörjas med olja hellre än fett, så det bästa är ju om man kan få dit såna här plåtsmörjkoppar med självstängande lock (modell glidlager i gamla bilgeneratorer, fördelare mm).

Beträffande reparation av fläktnavet, försök ta reda på om det är gjutjärn eller något mjukare material (aducergods, stålgjutgods etc). Om det verkar mjukt så är det nog inga problem alls att svetsa, men är det gjutjärn så är det kanske bättre att satsa på hårdlödning om man inte har vana vid gjutjärnssvetsning.

Balansera fläkthjulet när du är klar med reparationerna, så slipper du säkert en del irriterande vibrationer och oljud!

Olers

  • Inlägg: 10
    • Dalarna
SV: Renovering av fältässja
« Svar #3 skrivet: 08 jan-11 kl 22:24 »
Tänkte tillverka plugg i nylon som jag slår i, innan jag blästrar. Men det var ett bra tips tack för det. :)

Bra att du nämner lagringen. På ena kåpan så glider axeln direkt mot gjutjärnet. På andra sidan är det en stål bussning inpressad i gjutjärnet. Så den glider bara mot dessa två ytor.

Navet på fläkten är i gjutjärn. Har ett par funderingar på hur jag ska lösa det. Funderade ett tag på att tillverka ett helt nytt i 1672 istället och fastskruvade blad. Ett annat alternativ är att svarva till ett nav och svetsa på plåtar direkt i det. Annars så finns det gjutjärnssvetsare att tillgå. Ska blåsa rent det ordentligt och se hur det ser ut.

Tack för kommentarer :)

 

Olers

  • Inlägg: 10
    • Dalarna
SV: Renovering av fältässja
« Svar #4 skrivet: 10 jan-11 kl 18:13 »
Efter lite övervägande och interna diskussioner i mitt huvud, kom jag fram till att man ska göra saker så enkla som möjligt för sig. Bestämde mig för att vara nöjd med befintlig konstruktion. Mitt resonemang var att skulle fläkten göras om, kunde jag lika gärna göra en ny axel. Och skulle en ny axel göras, borde jag lika gärna borra upp kåporna och sätta i kullager. Och så vidare.

Men jag vet i alla fall att det finns optimerings möjligheter, om sådana skulle behövas vid senare tillfälle.

Bilden visar en av kåporna efter en omgång i blästringskåpet, ska dra den en vända till sedan. Mittersta bilden är den blästrade fläkten. Och nedersta bilden den svetsade armen. Min idol TIG svetsade den och det verkade bli helt superbt. Ska balansera fläkten ordentligt i en vagga innan jag monterar ihop allt.



Den uppmärksamme noterar att axeln har slitits ner runt tre tiondelar på slitytorna. Och att jag bytt ut stopskruven till en lite mer modern variant. Bulten som sitter i kåpan är bara där flr att skydda "lagringen" i blästerskåpet.
« Senast ändrad: 10 jan-11 kl 18:15 av Olers »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

580 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser