Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Laga gås  (läst 2344 gånger)

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
Laga gås
« skrivet: 08 jan-11 kl 09:56 »
Har en gåsstek i kylen och undrar hur den ska tillagas, har aldrig ätit eller lagat förr. Tänkte steka den hel i ugnen men kryddning, tillagningstid och ugnstemperatur?

 

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: Laga gås
« Svar #1 skrivet: 05 mar-11 kl 17:32 »
Jag vet inte om det hjälper men... såhär står det i min kokbok från 1878:
Gås, stekt i ugn
Gåsen fylles som i föregående, och läggas i en långpanna med ett halfstop kallt vatten, några pepparkorn, salt, en lök, några lagerblad och insättes i ugnen att långsamt steka och ofta ösas, äfvensom spädas med varmt vatten, då så behövs. En half timme innan den skall ätas, blandas en matsked stötta, siktade skorpor med en thesked socker och strös öfver gåsen; med en sked hälles öfver af fettet i pannan, insättes åter att få ljusgul färg, hvarefter den ätes med eller utan sås.

Det föregående receptet som hänvisas till är följande:
Stekt gås
Då gåsen är rengjord, som i föregående är nämndt, sköljes den och fylles med några tvättade färska äpplen, hvarefter man hopsyr öppningen. En stekgryta sättes på elden, gåsen lägges däruti att först brynas i litet socker och smör och sedan påspädes med varmt vatten, litet i sender, en ingefärsbit, några hvitpepparkorn, salt och tre lagerblad påströs, och gåsen får lyckt fullsteka. Om man vill hafva sås, så upptages gåsen, lägges i en stekpanna med lock öfver att hållas varm; spadet uppsilas genom durkslag, allt fett afskummas, och en sked derav lägges med ett skedblad mjöl; då det fräser ivispas såsen, mera salt tillsättes, om det behöfs, en tesked socker blandas uti och såsen serveras till gåsen. Kokta och brynta kålrötter äro smakliga, då stekt gås ätes till förrätt.

Hjälpte det?  ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

596 gäster, 1 användare
Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser