Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  tips på hur man gör knivskaft  (läst 14975 gånger)

majaeline

  • Inlägg: 10
    • Västerbotten
tips på hur man gör knivskaft
« skrivet: 18 jun-06 kl 18:17 »
Hej
Jag sitter isolerad mer eller mindre uppe på fjället, och vill göra ett skaft till ett knivblad. Jag har försökt lite, men det går inte så bra som jag vill. Är det någon som vill förbarma sig lite och berätta den bästa grundtekniken för att tillverka ett skaft i trä (färskt gärna). Ska jag forma ett skaft, såga det itu, och limma in bladet? eller ska jag borra hål i skaftet och banka in bladet, etc?

väldigt tacksam för hjälpen!

Ante

  • Inlägg: 13
Re:tips på hur man gör knivskaft
« Svar #1 skrivet: 18 jun-06 kl 18:35 »
Hej.

Hmm du ska iaf inte såga itu skaftæmnet!
Bæsta e o borra,  (borra inte før mycket, anvænd hellst nålrasp till att utvidga hålet så att det blir så perfekt passform som møjligt) och om du har ett knivblad med lång tånge som ej ær hærdad længst bak så kan du "banka" ned tången till en fin knopp længst "bak" på skaftet! Och limma med Araldit, tvåkomponent lim.
Skaftmaterialet bør vara torkat och inte færskt træ (det krymper, och kan krympa olika). Bættre o køpa skaftmaterialet nu om du ska gøra kniven på en gång.

Bara fråga om du vill nå annat :)

hasteus

  • Inlägg: 356
Re:tips på hur man gör knivskaft
« Svar #2 skrivet: 20 jun-06 kl 22:19 »

Visst kan du använda färskt trä om du vill men du får vara beredd på att det lan spricka.

Men använder du färskt trä så kan du (efter du tejpat bladet) banka på en färskt träbit direkt, använd kokt potatis på ändträt och låt det torka lite. Sedan kan du tälja till skaftet som du vill, låt det stå och dra i linolja länge sedan.

En av mina trevligaste skaft kom till på det sättet, brukar slå på en björkbit för att slipa och bryna bladet, först därefter om härdningen blivit bra så knäcker jag loss trät och skaftar... denna gången var kniven väldigt vass med väldigt ful (en av de första jag gjorde) så träbiten blev kvar och en dag några månader senare satte jag mig ner med en täljkniv :-)

leifhh

  • Gäst
Re:tips på hur man gör knivskaft
« Svar #3 skrivet: 31 jul-06 kl 14:16 »
om du har ett knivblad med lång tånge som ej ær hærdad længst bak så kan du "banka" ned tången till en fin knopp længst "bak" på skaftet!

Det är snyggt, å andra sidan är det en baggis att avhärda en tånge. Linda in knivbladet i fuktigt papper och bränn på tången med en gasolbrännare tills den blir grå.... Då är den avhärdad och kan bearbetas. Funkar även bra till fulltångeknivar där man vill ta upp nya nithål.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser