Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lite nyttigare godis  (läst 6374 gånger)

drake3

  • Inlägg: 328
  • självhushållning, hantverk,djur å rock n roll
    • Värmland
Lite nyttigare godis
« skrivet: 24 feb-07 kl 17:55 »
Använd gärna musli, eller blanda själv, tex havregryn, linfrö, solroskärnor, kli, mm.   ;D
Smält 200gr mörk blockchoklad och blanda i muslin, töm i mer musli om det ser ut att behövas :P .
Strö sedan ut det på bakplåtspapper, lägg ett bakplåtspapper över och kavla så chokladsmulorna blir platta.
Det gör inget om de inte håller så bra ihop.
Låt allt svalna.
Sedan är det bara att äta
Snälla flickor kommer till himmlen,
vi andra kommer hur långt som helst

LimJans

  • Inlägg: 9142
    • Dalarna
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #1 skrivet: 25 feb-07 kl 18:38 »
Hemgjorda risbräck är ju inte heller fel =O)

Evilk

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #2 skrivet: 19 mar-07 kl 20:32 »
mmm! det låter supergott  :)
man kan ju även krydda "smeten" med lite kardemumma eller kanel för att få lite annorlunda smak..

är det någon som vet hur man gör yoghurtöverdrag till sin torkade frukt?

Vidar

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #3 skrivet: 19 mar-07 kl 21:09 »
Godis behöver inte vara sött ;D
Köp vanlig rökt kassler, jag brukar passa på när det är rea. Strimla den i 5-10mm tjocka strimlor. (Se till att fibrerna går tvärs över, inte längs med, det blir segare då)
Bre ut dom på galler och torka i ugnen på 70-80 grader tills dom är helt svarta och hårda men inte brända, brukar ta 6-8 timmar. De tunnare bitarna blir färdiga först så man får ha lite koll den sista timmen.

Dom blir rätt hårda så jag brukar inte tugga på dom utan mest gå och smågnaga på dom.
Om man vill krångla till det kan man marinera dom i vitlök, honung, örter osv. Bra hållbarhet och smidigt att ta med sig. Funkar även som smaksättning i soppor och liknande.

Evilk

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #4 skrivet: 19 mar-07 kl 21:42 »
Godis behöver inte vara sött ;D
Köp vanlig rökt kassler, jag brukar passa på när det är rea. Strimla den i 5-10mm tjocka strimlor. (Se till att fibrerna går tvärs över, inte längs med, det blir segare då)
Bre ut dom på galler och torka i ugnen på 70-80 grader tills dom är helt svarta och hårda men inte brända, brukar ta 6-8 timmar. De tunnare bitarna blir färdiga först så man får ha lite koll den sista timmen.

Dom blir rätt hårda så jag brukar inte tugga på dom utan mest gå och smågnaga på dom.
Om man vill krångla till det kan man marinera dom i vitlök, honung, örter osv. Bra hållbarhet och smidigt att ta med sig. Funkar även som smaksättning i soppor och liknande.

Det låter som något min moster brukar göra till sin hund (no offense) hon gör lika fast med lever, vet dock inte hur det smakar, men det borde ju inte vara helt fel tycker jag.. Det ser dock gott ut, men förmodligen hårt som attan!

Morran

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #5 skrivet: 19 mar-07 kl 21:53 »
Jag postar väl om det som jag postade i en annan tråd...fast nyttigt skulle jag inte vilja påstå att det är även om det är otroligt gott...och fetmabildande :P
Kanderade apelsinskivor doppade till hälften i choklad.

Apelsiner tvättas ordentligt, delas på hälften, skivas tunt och läggs i en sockerlag i ett par timmar. Därefter läggs skivorna på bakplåtspapper på plåtar och in i ugnen 110 grader i ett par timmar. Låt dem svalna av, smält choklad (block går bra men riktig choklad är godare) doppa halva klyftan i chokladen och lägg dem på papperet tills chokladen stelnat.


WannaB

  • Inlägg: 126
  • Vill så mycket, kan så lite...
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #6 skrivet: 20 mar-07 kl 09:35 »
Helt sjukt gott är det också att rosta solrosfrön i stekpanna och mot slutet kasta på lite olja, honung och salt... *slurp* (det ska alltså inte bli "såsigt" utan bara "ta fast" på fröna)
Det är väldigt snabbfixat också, om man känner sig sugen. ;D
« Senast ändrad: 20 mar-07 kl 09:36 av WannaB »
Det är inte lätt att vara profet i eget land, men det är inte så illa att vara bydåre heller.

Grönöga

  • Inlägg: 183
    • Dalsland
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #7 skrivet: 19 apr-07 kl 01:43 »
Sötsyrliga hallonsnören!

mixa en halv liter tinade hallon med två små bananer till en jämn smetig sås. Häll ut såsen på ett bakplåtspapper. Torka på 50-70 graders värme tills smeten håller ihop och är torr.( brukar ta ca 3-4 timmar, passa på att jäsa långsamma bröd samtidigt för energins skull) Dra av ifrån bakplåtspappret i ett stycke och klipp i tunna strimlor
Med hantverket i näven, tårna i grönsakslandet, barnen i famnen, katterna på taket, hunden vid sidan och blicken på hönsen.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #8 skrivet: 19 apr-07 kl 20:29 »
Usch, den här tråden skulle jag inte ha öppnat; jag blev ju GOTTSUGEN...
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Morran

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #9 skrivet: 20 apr-07 kl 12:31 »
De där sötsyrliga hallonsnörena lät goda, jag känner hur snålvattnet rinner till :P Jag får nog försöka mej på dem i helgen.

Evilk

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #10 skrivet: 20 apr-07 kl 13:06 »
Mmmm! Hallonsnören nästa! *slurp!*  ;D

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #11 skrivet: 20 apr-07 kl 13:15 »
åhhh...hallonsnören  :P

Grönöga

  • Inlägg: 183
    • Dalsland
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #12 skrivet: 20 apr-07 kl 14:46 »
hallonsnörena är supersmaskiga! brukar göra flera satser och ha i burk i skafferiet, dock försvinner de fortare än kvickt ändå!
Med hantverket i näven, tårna i grönsakslandet, barnen i famnen, katterna på taket, hunden vid sidan och blicken på hönsen.

Olofssonskan

  • Inlägg: 242
    • Härjedalen
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #13 skrivet: 20 apr-07 kl 14:49 »
Skulle det fungera att göra 'hallonsnören' på jordgubbar eller blir det för slabbigt ?
Nån som provat ? ???
Ju mer jag kan desto mer inser jag hur lite jag vet

Morran

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #14 skrivet: 20 apr-07 kl 14:57 »
Meh! Jag var tvungen att köpa hallon eftersom jag inte hade några kvar i frysen och upptäckte att jag bara köpt 250g  :'( Det kanske blir några hallonsnören i alla fall...jag är ju ensam hemma i helgen *slurp*

@ Olofssonskan fast jag är total nybörjare på hallonsnörefronten, tror jag nog att det borde gå med jordgubbar också. Det är väl bananen som binder ihop det i alla fall?

Grönöga

  • Inlägg: 183
    • Dalsland
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #15 skrivet: 20 apr-07 kl 15:04 »
Olofssonskan
Jorgubbar går bra, men ifall de är upptinade så se till att pressa ur mycket av "vätskan" det lätt blir vid frysning, annars kan det ta lång tid att torka...

Har för övrigt tänkt testa med svarta vinbär i helgen, tror att det skulle bli en intressant kombination!
Med hantverket i näven, tårna i grönsakslandet, barnen i famnen, katterna på taket, hunden vid sidan och blicken på hönsen.

Olofssonskan

  • Inlägg: 242
    • Härjedalen
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #16 skrivet: 21 apr-07 kl 22:17 »
Jaha, nu har man provat att göra hallonsnören på jordgubbar och det lyckades jag inte med   >:(
Tog bort så mycker av vätskan som det bara gick genom att gubbarna fick ligga i en sil länge. Mixade med bananer och kletade ut smeten på bakplåtspapper. Efter fem timmars väntande  :-\ av en enormt godissugen snörgörare så blev resultatet att det var hårt runt kanterna och smetigt i mitten och stört omöjligt att få den stelnade smeten att lossna från papperet. Efter att ha djävlats en stund så åkte hela härligheten i soporna  >:(

Har väl inte världens bästa tålamod idag heller då jag är tvärförkyld. Men just därför så hade det varit gott med lite godis
//m
Ju mer jag kan desto mer inser jag hur lite jag vet

Grönöga

  • Inlägg: 183
    • Dalsland
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #17 skrivet: 21 apr-07 kl 22:48 »
ush då! Det var ju dumt :-\ det har funkat för mig men, känner mej dum som rekommendera det nu ju  :( Vet inte vad du kan gjort för "fel" tyvärr,är ledsen  :'(
Med hantverket i näven, tårna i grönsakslandet, barnen i famnen, katterna på taket, hunden vid sidan och blicken på hönsen.

Evilk

  • Gäst
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #18 skrivet: 22 apr-07 kl 00:02 »
Efter fem timmars väntande  :-\ av en enormt godissugen snörgörare så blev resultatet att det var hårt runt kanterna och smetigt i mitten och stört omöjligt att få den stelnade smeten att lossna från papperet. Efter att ha djävlats en stund så åkte hela härligheten i soporna

Så blev det för mej med, men jag körde i säkert 7 timmar sammanlagt, och då blev det bra.. Jag fick dock vända på "smeten" en gång, efter typ 4 timmar, så det kladdiga kom uppåt, det hade kanske funkat för dej med, vem vet..
Men jag gillade inte fröna, de förstörde lite av grejen - tog du bort dem Grönöga?

Olofssonskan

  • Inlägg: 242
    • Härjedalen
Re:Lite nyttigare godis
« Svar #19 skrivet: 22 apr-07 kl 00:19 »
Gråt inte Grönöga  :) för det gör inte jag. Inte ditt fel alls ! Ska prova med hallon vid ett senare tillfälle och hoppas att det går bättre då. Kanske prova med ett ett sånt där bakplåtspapper som  kan användas flera gånger. Det är ju starkare och bör inte gå sönder då man försöker dra bort den stelnade smeten.

Evilk: Om du lyckades vända smeten så måste den ju iaf ha lossnat från papperet ? Och då efter 4 timmar ?
//m
Ju mer jag kan desto mer inser jag hur lite jag vet


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

521 gäster, 3 användare (1 dolda)
Lilla i, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser