Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tryckkokare  (läst 8339 gånger)

Eulalia

  • Gäst
Tryckkokare
« skrivet: 29 dec-07 kl 17:32 »
Har skaffat tryckkokare o ska just till att köra igång en kokning
Frågor till er med erfarenhet:
Går det att slänga in en stor köttbit tillsammans med hela morötter, potatis och annat i stora bitar, och få köttet klart men rötterna icke totalt sönderkokta?
Eller måste man koka köttet ett slag, låta svalna, öppna och slänga i grönsakerna sedan?
Ska man tro på skräckhistorierna om exploderande tryckkokare, nån som råkat ut för sånt? Ska jag hålla köket barnfritt?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Tryckkokare
« Svar #1 skrivet: 29 dec-07 kl 19:45 »
Om du kokar en stor köttbit och lite grönsaker ihop, så blir grönsakerna mosiga. Men du kan avstanna kokningen genom att hälla kallt vatten på locket. Då sjunker trycket (pyser ut) och sen kan du öppna locket, lägga i grönsaker och koka upp igen. Låt alltid luften pysa ut i början på kokningen innan du stänger ventilen, d v s det ska ånga ordentligt en minut eller så. Jag var också nervös i början, men så länge du inte sliter upp locket med våld när trycket är kvar, så kan inget hända.

jenses

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #2 skrivet: 29 dec-07 kl 19:56 »
...undvik bara att hälla kallt vatten över locket när du koka t.ex. ärtsoppa,
då pyser inte bara ångorna ut genom ventilen.  :P

Statistiskt sett händer detta att en tryckkokare exploderar lika ofta som om en vampir dykar upp på kyrkogården i natten.
I båda fall finns bot i vitlök, kruzifix och silverkulan  ;D

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Tryckkokare
« Svar #3 skrivet: 31 dec-07 kl 19:47 »
Men du kan avstanna kokningen genom att hälla kallt vatten på locket. Då sjunker trycket (pyser ut) och sen kan du öppna locket, lägga i grönsaker och koka upp igen. Låt alltid luften pysa ut i början på kokningen innan du stänger ventilen, d v s det ska ånga ordentligt en minut eller så.
Jag fick en gammal tryckkokare som min mamma köpt på loppis och på den finns det en ventil med röd hatt och en med svart. Den svarta svänger och tjuter när trycket stiger och den röda har jag förmodat vara någon form av säkerhetsventil. Den svarta brukar jag lyfta upp med hjälp av en tång då jag skall få ned trycket och avsluta kokningen, har jag gjort heltokigt då? Funkat har det ju men det kan ju vara   kul att använda apparaten på rätt sätt (om inte annat så av säkerhetsskäl). Varför ska luften pysa ut i början av kokningen? Och hur stänger jag ventilen?

//Tryckkokerskan Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Tryckkokare
« Svar #4 skrivet: 01 jan-08 kl 17:47 »
Vet inte hur din tryckkokare fungerar. Verkar lite mysko. Har själv en gammal med en avskruvbar ventil som jag använder ofta och en ganska ny med inbyggd ventil, som jag inte använder så ofta, för kastrullen är lite för liten. (Det var min svärmor som ansåg att det lönar sig med tryckkokare t o m för potatis, men det tycker inte jag. Behöver ändå en del tid för att fixa andra grejer, duka osv medan potatisen kokar. Och hur det nu är, så tycker jag att tryckkokaren behöver en del passning just i början innan man hittar rätt temperatur - med snabbkok som potatis hinner man knappt över det stadiet.) För långkok som stekar och ärtsoppa är tryckkokare dock fantastiska. Tryckkokare tar bara 1/3 av den vanliga tiden.

Luften ska pysa ut i början, annars får du inte upp trycket. Har själv slarvat någon gång och då har trycket inte gått upp. Alltså, koka upp ordentligt så ångan pyser ut genom ventilen innan du stänger den.

Eulalia

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #5 skrivet: 03 jan-08 kl 22:19 »
Det gick jättebra! La i allting samtidigt, lat som jag är.. trots det gick inte  morot o övriga rötter sönder alls under kokningen, men de var otroligt mjälla och föll i bitar när man stack gaffeln i dem. Köttet var helt lagom mört, föll från benen..

Sommartorparn: min kokare har en ventil som är självjusterande, d.v.s. den går inte att skruva på eller av, och den pyser ut luften själv när den nått upp till nåt visst tryck. Funderar på om det inte är farligt att din pip är fast...pyser den inte ur sig nåt alls när du skruvat på den ordentligt??

Där är även en pip till som jag antar är säkerhetsventilen. Den kommer inget ur.

Jag visste inget om hur länge grejerna skulle koka, men efter ca 45 minuter stängde jag av och lät stå o efterputtra.

Det där med att ösa kallvatten är jag lite skeptiskt till...förstör det inte metallens egenskaper att man går från hetta till kyla så snabbt?
Trycket sjunker ju om man tar av pipen..

Bönor blir det härnäst.

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
Re:Tryckkokare
« Svar #6 skrivet: 03 jan-08 kl 22:41 »
Det gick jättebra! La i allting samtidigt, lat som jag är.. trots det gick inte  morot o övriga rötter sönder alls under kokningen, men de var otroligt mjälla och föll i bitar när man stack gaffeln i dem. Köttet var helt lagom mört, föll från benen..

Hehe! Det mesta går bara man testar! Och går det inte så får man väl göra på nåt annat sätt nästa gång! Min kokare är gammal, med skruvventil. Man får liksom skruva upp för att lätta på trycket ibland, men man vill ju ändå kolla till maten då och då, så det stör mig inte! Fick den av mor och far, eftersom de har induktionsspis i sitt nya hus, och den inte funkar på induktion.. Men det var ju jag glad för! Jag älskar kokkött! Min sambo älskar den också! Jättebra till hans "pepper soup" som han oftast har höns i, vilket behöver koka länge om det ska gå att tugga.. Men välkokt höns är underbart!
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Eulalia

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #7 skrivet: 03 jan-08 kl 22:46 »
VA, kan man kolla maten genom din ventil? skumt...min är jätteliten  ???

aino

  • Inlägg: 130
Re:Tryckkokare
« Svar #8 skrivet: 04 jan-08 kl 12:53 »
min tryck-kokare är importerad, utan svensk manual och först nu kanske jag kommit på varför jag inte fått upp trycket på den ibland... Jag har ju satt den på "2:an" och sen låtit det koka upp. Det gjorde jag igår när jag skulle koka mina kikärtor och jag var på kokaren 2 gånger, öppnade och stängde, innan den fick upp trycket.. Jag som trodde att jag pajat nåt *puh*

Ska nästa gång låta den vara öppen och sen när det kokar, stänga ventilen.  För det var väl så ni mena?  

Jag har bara kokat rotsaker och bönor i min kokare än så länge. Jag tycker att, särskilt morötter, smakar så underbart mycket mer när man kör dem i tryckkokaren! Men jag får väl göra som Eulalia - hysta i lite kött och prova. Rekommendation på "recept" med kött? Har kikat lite på nån dansk sida med recept (som finns på nån äldre tråd).  

Musseron

  • Inlägg: 131
Re:Tryckkokare
« Svar #9 skrivet: 06 jan-08 kl 15:49 »
Petter B har skrivit en otroligt utförlig artikel i Åter, i nått av de nummer från -06 om inkokning av bla kött och bönor. De gamla tidningarna går att beställa för 25kr/st. Gör det och du får säkert en massa nya ideér. Jag blev så inspirerad att jag måste ge mig ut på jakt efter en kokare!
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

Eulalia

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #10 skrivet: 07 jan-08 kl 11:53 »
Musseron: minns du vilket nr av Åter det var?

Jag förstår inte det där med att man ska låta koka upp först..jag lät den koka igång med ploppen på, den fnyste o fräste men trycket ökade som det skulle..

Aino: jag delade upp köttet en aning, så att det inte skulle behöva koka alltför länge..
För övrigt efterlyser jag också lite recept o tips på god tryckkokarmat..även om jag tänker improvisera är det kul att ha lite att gå efter!


Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
Re:Tryckkokare
« Svar #11 skrivet: 07 jan-08 kl 12:17 »
Tryckkokarrecept finns här

och här
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Eulalia

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #12 skrivet: 07 jan-08 kl 13:16 »
tack så jättemycket ZEKE att du tar dig tid att påpeka för mig vilken idiot jag är som inte googlade...
Slöseri för jag vet redan vilken idiot jag är.

Vill bara informera dig om att jag vet hur och varför man googlar efter saker o ting, as a matter of fact så är jag världsbäst på att googla fram vadsom
Men det var inte det jag var ute efter här  :(



 :( :( :( :( :( :( :(

 :(
« Senast ändrad: 07 jan-08 kl 13:17 av Eulalia »

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
Re:Tryckkokare
« Svar #13 skrivet: 07 jan-08 kl 14:08 »
Jaha säger du de, nå inte var de någe besvär inte, alltid roligt å kunna hjälpa till.   :-[
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Eulalia

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #14 skrivet: 07 jan-08 kl 14:38 »
nåja ... du är förlåten då.. ibland behöver man ju bli påmind  :)

Musseron

  • Inlägg: 131
Re:Tryckkokare
« Svar #15 skrivet: 07 jan-08 kl 19:41 »
Musseron: minns du vilket nr av Åter det var?


Nummer 4/06 då tror jag att jag inte är helt ute och cyklar. Hittade artikeln här på forumet också under Artiklar på Övrigtfliken... vet dock inte hur jag lägger in länken här så du får snällt leta efter den. Det är Petter B som författat och den är alltså identisk med den tryckta. Lycka till!
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

Musseron

  • Inlägg: 131
Re:Tryckkokare
« Svar #16 skrivet: 07 jan-08 kl 19:45 »
"Inkokning" står det som rubrik jag hittade den igen.... den ligger än så länge på den första sidan som dyker upp bland artiklarna.
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

Eulalia

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #17 skrivet: 07 jan-08 kl 22:45 »
tack så jättemycket, det var tung info  :)

jenses

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #18 skrivet: 07 jan-08 kl 23:26 »
"Inkokning" står det som rubrik jag hittade den igen.... den ligger än så länge på den första sidan som dyker upp bland artiklarna.
Hmmh, men var nånstans står där något om tryckkokare i artikeln ???

Eulalia

  • Gäst
Re:Tryckkokare
« Svar #19 skrivet: 08 jan-08 kl 10:06 »
hmm..
Du har rätt Jenses, nu har jag skummat igenom och gjort sökning på hela tråden men hittar inte heller nåt om tryckkokning..bara inkokning..vilket iofs är otroligt intressant!
Kanske nåt att testa härefter..ska hålla utkik efter sån där inkokningsapparat..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

592 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser