Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  recept på soppor  (läst 4890 gånger)

MonicaA

  • Inlägg: 222
SV: recept på soppor
« Svar #20 skrivet: 24 aug-10 kl 12:31 »
Tack så jättemycket för sopprecepten! Tyvärr gillade vi inte vitkål och både chili och ketchup innehåller socker, men det går ju att fixa på annat sätt. Jag älskar jordnötssmör, men tål tyvärr inte så mycket av det ännu. Det är ändå inte så dumt att samla recept här. Det kanske är någon annan som provat. :)
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

glurren

  • Inlägg: 10
    • Blekinge
SV: recept på soppor
« Svar #21 skrivet: 02 nov-10 kl 13:33 »
köttfärssoppa igen:

har en annan variant, också lite baserad på "man tager vad man haver"

mjukfräs köttfärs och olika lökar (min favorit: vitlök och rödlök)
blanda i rivna morötter, fyll på med lite mjölk eller krossade tomater
rör sedan ner spenat, koka upp.

kryddning: paprikapulver, muskot, basilika eller vad man gillar.

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: recept på soppor
« Svar #22 skrivet: 02 nov-10 kl 13:43 »
Kungen av soppor!

KÖTTSOPPAN.

Du behöver:
Kött, gärna två sorter. Fläsk, älg, ren, nöt... Det kan vara "skräpbitar" och det får gärna vara med ben till.
Gul lök.
Rotfrukter (inte jätte-LCHF men utan potatis inte helfarliga ändå)
Lagerblad
Salt
Peppar
Smör om benbitarna inte släpper ifrån sig nog med flott/du inte får tag på benbitar

1. Koka köttet tillsammans med salt och lagerblad tills det är mjukt/lossnar från benen. Du kan lätt koka en timme eller mer. Skumma av, det kommer komma rätt mycket skum.
2. Ta upp köttet och skär loss från benen (hade du inte benbitar så kan du ha skurit köttet i bitar redan från början och då är koktiden kortare). Lägg till en klick smör i söppen om det inte ser nog flottigt ut.
3. Vräk i allt. Smaksätt. Koka tills buljongen har en fin färg och allt är mjukt.
4. Skippa klimpen om du LCHF:ar, annars kan du göra en smet på ägg och mjöl och droppa i klumpar. När dom flyter upp är dom klara.

Njuuuuuuuuut
//Lina

edithsdotter

  • Gäst
SV: recept på soppor
« Svar #23 skrivet: 02 nov-10 kl 14:17 »
Min variant på morotssoppa:

Hacka 6ch fräs 1 eller 2 gul/-a lök/-ar tillsammans med ca 4-5 hg nötfärs eller motsvarande quorn om matgästerna är av "det slaget".
Skala och grovriv massor av goda morötter.
Koka upp 1 - 1,5 l vatten med buljong, antingen vanlig köttbuljong eller vegetarisk om det handlar om quorn.
Tillsätt morötterna och låt koka upp. Tillsätt färsen + löken och smaka av med soja, tomatpuré eller vad som finnes till hands. Koka inte för länge efter att färsen tillsatts eftersom färs har tendens att kunna bli torr och seg av kokningen när den redan är fräst.

Tips: se till att buljongen är ganska stark eftersom morötterna är söta och kräver sin styrka genom buljongen.

En variant på kött- och grönsakssoppa som gillas skarpt av mig och min familj!  :P

 

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: recept på soppor
« Svar #24 skrivet: 02 nov-10 kl 15:40 »
Gammal tråd, men jag fyller på med två av mina favoritrecept, "Kall Gazpacho" och "Spenatsoppa med ägghalva".

Spenatsoppa
Hacka och stek en lök lite lätt (den ska bara bli glansig). Fyll på med fryst, hackad spenat (kanske 300-500g?). Häll i mjölk (och helst en rejäl skvätt grädde) tills det nästan når upp att täcka spenaten. Krydda med buljongtärning (alt. t.ex. Trocomare eller annat örtsalt), peppar och litelite muskot. Torkad chili kan vara gott i också om man vill ha lite sting. Koka en kort stund och red sedan av den till rätt konsistens. Jag brukar använda vetemjöl, men det finns säkert andra alternativ för dig (maizena? agar-agar?). Smaka av så att kryddningen blir lagom, det kanske behövs lite mer örtsalt. Servera direkt med kokta ägghalvor eller förlorat ägg. Den här soppan ska varken hållas varm för länge eller värmas på nytt för då kan det bildas ohälsosamma ämnen i spenaten.

Kall Gazpacho
1 liten rödlök
2 tomater
en halv gurka
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
8,5 dl tomatjuice
0,5 dl olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
minst en knivsudd grön tabasco
1 tsk socker
1 tsk salt
lite grovmalen svartpeppar

Hacka grönsakerna mycket fint (2-3 mm stora bitar). Blanda alla ingredienserna och låt soppan stå kallt ett tag så smakerna blandas. Servera iskall på sommaren, och gärna med något gott bröd till (om det finns något du kan äta som inte innehåller säd?). Som du ser är det lite socker i originalreceptet, men jag skulle tro att du lätt kan ta bort det och sen försöka väga upp det genom att minska på vitvinsvinägern. Du kanske ska ersätta vinägern med äppelcidervinäger också, den är mildare och har inte samma skarpa syra som vitvinsvinägern.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

454 gäster, 4 användare
von tratt, Sundance, Torkel, Gotham

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser