Gammal tråd, men jag fyller på med två av mina favoritrecept, "Kall Gazpacho" och "Spenatsoppa med ägghalva".
Spenatsoppa
Hacka och stek en lök lite lätt (den ska bara bli glansig). Fyll på med fryst, hackad spenat (kanske 300-500g?). Häll i mjölk (och helst en rejäl skvätt grädde) tills det nästan når upp att täcka spenaten. Krydda med buljongtärning (alt. t.ex. Trocomare eller annat örtsalt), peppar och litelite muskot. Torkad chili kan vara gott i också om man vill ha lite sting. Koka en kort stund och red sedan av den till rätt konsistens. Jag brukar använda vetemjöl, men det finns säkert andra alternativ för dig (maizena? agar-agar?). Smaka av så att kryddningen blir lagom, det kanske behövs lite mer örtsalt. Servera direkt med kokta ägghalvor eller förlorat ägg. Den här soppan ska varken hållas varm för länge eller värmas på nytt för då kan det bildas ohälsosamma ämnen i spenaten.
Kall Gazpacho
1 liten rödlök
2 tomater
en halv gurka
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
8,5 dl tomatjuice
0,5 dl olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
minst en knivsudd grön tabasco
1 tsk socker
1 tsk salt
lite grovmalen svartpeppar
Hacka grönsakerna mycket fint (2-3 mm stora bitar). Blanda alla ingredienserna och låt soppan stå kallt ett tag så smakerna blandas. Servera iskall på sommaren, och gärna med något gott bröd till (om det finns något du kan äta som inte innehåller säd?). Som du ser är det lite socker i originalreceptet, men jag skulle tro att du lätt kan ta bort det och sen försöka väga upp det genom att minska på vitvinsvinägern. Du kanske ska ersätta vinägern med äppelcidervinäger också, den är mildare och har inte samma skarpa syra som vitvinsvinägern.