Stora? Ett kilo är väl inte så mycket på en regnbåge? En fjällröding på ett kilo är däremot lite imponerande...

Nåja, mitt favvo-recept när jag lagar öring och rödning går alldeles utmärkt att använda på regnbåge oxå.
Smörj en ugnsform med rejält med smör. Strö dill och lite citronpeppar där fisken kommer att ligga. Krydda med salt, dill och lite citronpeppar i buken. Lägg fisken i formen. Strö över dill och citronpeppar och lägg på några rejäla klickar smör på fisken. Det ska vara rejält med dill och ganska lite citronpeppar för att såsen ska bli bra.
Häll grädde runt fisken (det ska vara REJÄLT med grädde!

Jag brukar ta så mycket att grädden står upp till halva fiskens tjocklek. ) och ställ in i ugnen på ca 175 grader.
Har man en köttermometer är det väldigt bra, fisk är alldeles för lätt att "övergrädda" och då blir den gärna lite torr och tråkig. Tempen i tjockaste delen av ryggen (nära ryggraden under ryggfenan) ska inte överstiga 65 grader. Ta gärna ut fisken när den når 60 grader och låt den vila under folie i fem minuter. Annars brukar man säga att fisken är klar när man lätt kan dra lös ryggfenan.
Om man vill kan man ösa fisken med grädden ett par gånger under tillagningstiden...

Grädden blir en alldeles gudomlig sås, så man behöver bara lite schysst potatis och en citronhalva att pressa över, och sen äter man och njuter i stooooora drag!

/Sara