Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp! Tillaga älg skivor?  (läst 23271 gånger)

Miranda

  • Inlägg: 87
Hjälp! Tillaga älg skivor?
« skrivet: 05 dec-09 kl 15:54 »
Ur frysen har jag nu plockat ut tre skivor älgkött.... ca 1/2-1 cm tjocka. Jag tänkte laga till dem ikväll, de är ganska fina-inget fett på.
Vi styckade bitarna för ett tag sedan men vi har ingen aning om vad som är vad av bitarna.

Vad ska jag göra med köttet? Bara steka i en stekpanna?  ???
Tips tack!

Valkyria

  • Inlägg: 208
  • Utsikt!
    • -
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #1 skrivet: 05 dec-09 kl 22:31 »
Om man gissar att skivorna kommer från stek/rygg så är tipset att laga dem relativt länge under folie/lock så slipper ni tugga så mkt. Långsamt och länge är sällan fel i dessa sammanhang. Krydda lägg i form, på med folie, ugn under kvällen....
Men nu har ni troligen redan hunnit prova antar jag, hur gick det?


MVH/S
Jag saknar en "Gillaknapp" på min vedspis

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #2 skrivet: 05 dec-09 kl 22:53 »
Hm...jag var oxå för sent ute :P
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

regnpipan

  • Gäst
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #3 skrivet: 10 dec-09 kl 12:56 »
Om den redan är skivad så är det väl rimligen ett hyfsat fint kött. Jag skulle tina köttbitarna till rumstemperatur. Torka av ev köttsaft och peppra dem. Därefter hetta upp en stekpanna ordentligt och lägga i dem. Sänka temperaturen efter ett par sekunder och steka på första sidan tills några ynkans bloddroppar tränger upp på ovansidan. Då vänder jag och steker på andra sidan i en sisådär 45-60 sekunder. Lyfter bort dem från pannan och saltar efter smak på tallriken. Till detta serverar jag... Somartid en sallad med bröd. Vintertid rostade rotfrukter samt vitlökssmör.

Så skulle jag gjort. Metoden ger ett mörkrosa kött, typ mellan medium och rare.

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #4 skrivet: 10 dec-09 kl 18:53 »
 :P :P :P

Dig skulle jag vilja hälsa på ;)
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Miranda

  • Inlägg: 87
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #5 skrivet: 17 jan-10 kl 16:24 »
Hej!

Jo, jag blev en fegis och slängde in skivorna i frysen igen  :-[

Tog ut grytbitar istället - det är ett säkert kort! Ska prova Valkyrias tips, jag vågar nog inte snabbsteka enligt regnpipan - blir det inte väldans segt då?

Men tack för tipsen!

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #6 skrivet: 17 jan-10 kl 21:04 »
TVÄRTOM :P :P Faran är när man steker sådär mittemellan...... Antingen får man snabbsteka enligt regnpipans modell eller puttra länge..... Mittemellan så blir det skosulevarning ;)
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Eulalia II

  • Inlägg: 1588
    • Södermanland
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #7 skrivet: 17 jan-10 kl 21:24 »
Skulle det funka i lergryta? Med rotfrukter, enbär och öl?
It was but yesterday I thought of myself a fragment quivering without rhythm in the sphere of life. Now I know that I am the sphere, and all life in rhythmic fragments moves within me.
~ Kahlil Gibran~

Valkyria

  • Inlägg: 208
  • Utsikt!
    • -
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #8 skrivet: 18 jan-10 kl 07:33 »
TVÄRTOM :P :P Faran är när man steker sådär mittemellan...... Antingen får man snabbsteka enligt regnpipans modell eller puttra länge..... Mittemellan så blir det skosulevarning ;)

Precis!
Kör man snabbsteksmodellen kan man satsa på tunnare skivor typ lövbiff. Men som sagt undvik mellantingen.
För övrigt så kan man ju alltid testa lite olika om man har flera skivor och se hur det blir. Blir det för segt så eftersteker man/gör en gryta tills det blir mört.
Lycka till!
MVH/S
Jag saknar en "Gillaknapp" på min vedspis

regnpipan

  • Gäst
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #9 skrivet: 18 jan-10 kl 07:34 »
Ser nu i efterhand att skivorna inte är tjockare än 0,5-1 cm. Det var tunna skivor det, låter antingen som finkött typ lövbiff (som jag ser att någon annan skrev medan jag skrev detta) eller kanske snarare som lite grövre kött som skulle passa för långkok typ sjömannsbiff. Efter ett tags fundering skulle jag nog satsa på det sistnämnda, dvs en längre tillagning.

 

Krantzgården

  • Inlägg: 87
    • Jämtland
SV: Hjälp! Tillaga älg skivor?
« Svar #10 skrivet: 03 mar-10 kl 11:29 »
Hej på er!
Mitt tips är att marinera! Allt kött som man inte vet riktigt allt om styckningsdelen, blir mkt bra om man marinerar. Viktigt är att man har nån form av syra i marinaden, typ balsamvinäger, citron.
hälsningar Krantzgården


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

598 gäster, 2 användare (1 dolda)
Lasse-hatten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser