Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  lantrashöns  (läst 3509 gånger)

diza

  • Inlägg: 19
lantrashöns
« skrivet: 23 jan-10 kl 20:45 »
Hej! Är det någon där ute som vet någon bra rasinformations-sida för våra svenska lanthöns? Har kollat bl a svenska lanthöns klubbens hemsida... och där står det ju litegrann... Men jag skulle vilja veta mer historia, beteende osv om varje ras! Så har du tips på vart jag kan läsa detta så tas det tacksamt emot!
mvh

Gamina

  • Inlägg: 915
SV: lantrashöns
« Svar #1 skrivet: 23 jan-10 kl 21:52 »
Jag tror det är svårt att hitta info på nätet. Nitt förslag är att du går till närmaste bibliotek och lånar Svenska lantraser av Håkan Hallander.  Kinda höns och Svart höns finns inte med i den. Svarthönsen tror jag finns i en bok från -93 av samma författare.
Själva valde jag Gotlandshöns som jag blev förtjusta i just utifrån den boken. Mina höns är precis vad jag sökte med avseende på storlek och även temperament även om mina av någon anledning är stugsittare den här vintern. Det kan bero på att min nuvarande ledarhöna är väldigt förtjust i att vara inne. Min förra ledarhöna (som räven >:D tog  :'() älskade att vara ute och drog säkert med sig resten av flocken iom det.
Genbank för Gotlandshöns

Lövbacken

  • Inlägg: 480
    • Västmanland
SV: lantrashöns
« Svar #2 skrivet: 24 jan-10 kl 10:48 »
Prova att googla på respektive hönsras, det finns mycket info på nätet. Annars kan du ju ta kontakt med respektive genbanksansvarig på SLK:s hemsida
3 barn, make, stor gård och Hedemorahöns, beviljad genbank 090814, 17 hönor och 4 tuppar =)

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: lantrashöns
« Svar #3 skrivet: 24 jan-10 kl 11:58 »
Hallanders "Svenska Lantraser" är en viktig milstolpe i lantrasernas historia, men skriven 1989 då tex kindahönsen och svarthönsen ännu inte hade hittats. I Hallanders kompletterande bok Lantraser-93 finns ett kapitel om svarthönans historia.

Hallander har i första hand dokumenterat lantrasernas historia och det är bra. Han har dock även gjort en del rent felaktiga generaliseringar om beteende som inte stämmer generellt för tex ölandshöna, orsusthöna och hedemorahöna där han beskriver ölandstupparna som "mycket aggressiva, ofta rent folkilska", orusttuppar som "mycket aktiva och aggressiva", hedemoratupparna "mycket aggressiva och att det är otänkbart att ha två tuppar i samma flock". 

Efter 20 års bevarandearbete kan vi konstatera att det inte ligger någonting i dessa generaliseringar.

Om du kontaktar Svenska Lanthönsklubben så säljs boken "Genbanker rasramar" från 2004 (inkl. kindahöna och bohuslän-dals svarthöna). Där hittar du utförliga beskrivningar inklusive färgfoto på alla de svenska lantraserna av höns, ankor och gäss.
« Senast ändrad: 24 jan-10 kl 12:02 av Ronny »
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: lantrashöns
« Svar #4 skrivet: 24 jan-10 kl 18:57 »
...där han beskriver ölandstupparna som "mycket aggressiva, ofta rent folkilska"...

Hualiger! Tyvärr stämde den beskrivningen alldeles precis på min Ölandstupp >:( Han for som en projektil över gräsmattan och flög på både folk och fä så fjädrarna rök. Därför fick han aldrig privilegiet att bli far utan slutade sina dagar med potatis och gräddsås istället... >:D

Naturligtvis ska man inte utgå från att alla Ölandstuppar är så men ni måste förstå att jag blev lite full i skratt när jag läste Ronnys inlägg :D

Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: lantrashöns
« Svar #5 skrivet: 24 jan-10 kl 19:37 »
Vad jag försökte säga med anledning av att frågeställaren ville veta mer om de olika lantrasernas beteende, var att det kan bli väldigt fel om man generaliserar och drar mer eller mindre alla i en viss ras över en kam.

Efter 20 års bevarandearbete inom genbankerna för lantrashönsen med årliga rapporter från samtliga besättningar, finns det ingenting som pekar på att tuppar av någon av raserna generellt skulle vara aggressivare än någon annan. Till Hallanders försvar skall sägas att det var säkert vad han hört och nån statistik fanns inte att tillgå på den tiden han skrev sin bok.

Att sen många som Azoo-Lina har helt olika erfarenhet i sina flockar, måste man ha i åtanke om man sätter i gång att "googla".
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: lantrashöns
« Svar #6 skrivet: 24 jan-10 kl 20:09 »
Jag hoppas att det framgick att jag inte dömde ut Ölandshöns som aggressiva efter att ha haft en tokig tupp :o Det är alldeles för lite underlag för att döma en hel ras!!! Att jag inte har Ölandshöns idag beror på att jag fick den tokiga tuppen och en höna. Att jag tog bort tuppen förstår nog alla. Innan jag han skaffa en ny tupp körde tyvärr militären över hönan med en lastbil :-\   :'(

Jag har haft ett par mycket trevliga raser där enstaka tuppar har varit "skogstokiga". Mitt råd är om man råkar ut för dessa "toktuppar" är:
-Byt tupp, inte ras :D
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: lantrashöns
« Svar #7 skrivet: 24 jan-10 kl 23:06 »
Nej då Azoo-Lina det är nog ingen fara med det. Jag ville bara förtydliga mig och varna för att dra förhastade slutsatser.
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Krågedal

  • Inlägg: 639
    • Östergötland
SV: lantrashöns
« Svar #8 skrivet: 25 jan-10 kl 14:44 »
Hej kul att ni är intresserad av dessa underbara djur!! Kan tipsa om som jag själv gjorde, tog kontakt med genbanksansvariga, för att få telefonnummer till den "ras" jag var intresserad av och jag ringde till flera av dem som har Kindahöns (som jag nu har) och besökte dem, och då såg jag de  passar mig...!! Du är jättevälkommen om du bor inärheten av rimforsa, för att få inspiration m.m Lycka till!!
Har hund, katter, Kindahöns och Gotlandskaniner  (egen genbank)har två Tinkerhästar på "foder", dotter som är född 2006. Bor på landet i hyrt hus....

 

fyytl

  • Inlägg: 28
    • Gästrikland
    • Järbo trädgårdsservice
lantrashöns
« Svar #9 skrivet: 26 jan-10 kl 16:39 »
Höns Ankor och Gäss, Handbok för nykläckta lantrasägare har en del nyare information (2002) att ge. Där finns bland annat Bohuslän-Dals svarthöna med. Den bygger till största delen på artiklar producerade i Svenska lanthönsklubbens tidning Hanegället. Med finns hänvisningar till olika källor som man kan få tag i bra information på.


Egen företagare som vill kunna leva på egen skog och trädgårdsskötsel. Driver med min sambo ett solosågverk och en trädgårdsfirma. Producerar lokalt virke med målet att få rätt virke, skapat med långsam tillväxt. Drömmer om höns, kaniner och andra matnyttiga djur samt egen odling på vår gård.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

490 gäster, 5 användare (1 dolda)
Tiomilaskogen, Radar, ärt, LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser