Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tunga  (läst 3401 gånger)

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
Tunga
« skrivet: 02 dec-09 kl 10:13 »
Fick ett sånt där spontanryck igår igen när jag storhandlade och stod framför köttdisken. Plockade med en nöttunga, rimmad tror jag den är. Vad gör jag med den nu? ???
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

V-kaos

  • Inlägg: 175
    • Övriga världen
    • http://www.hyperbrain.me
SV: Tunga
« Svar #1 skrivet: 02 dec-09 kl 12:26 »
Attans att jag inte sitter hemma framför min fina kokbok från tidigt 1900-tal.... Där vet jag att det finns recept som verkar riktigt goda.
Tror att det vanligaste som rekommenderas är att långkoka och servera med potatis, sås och gelé. Precis som rekommenderas till annat rimmat kött.

Såvitt jag förstått kan det ta sin lilla tid att få en tunga riktigt mör, men det är nog bara att skära nån liten bit och provsmaka allteftersom om koktiden är osäker.
V-kaos gillar historiskt återskapande, Permakultur, odling i upphöjda bäddar, hantverk, vackra kallblodshästar och akademisk ridkonst, tidig musik, black metal och mycket mycket mer. Driver bloggen http://www.hyperbrain.me

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
SV: Tunga
« Svar #2 skrivet: 02 dec-09 kl 12:53 »
Ja, koka ganska länge. Sen kan du skiva den tunnt, tunnt och använda som smörgåspålägg.
Vi gjorde typ kassler i ugn med tunga en gång också. Lägg skivorna på ungsfast fat, på med annanas och ost - gratinera!
Landsflykting i storstan...

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #3 skrivet: 02 dec-09 kl 13:14 »
jag minns att vi åt ganska mycket tunga när jag var liten och att den fick stå på spisen hela dagen och puttra. den åts ju sen skuren i tunna skivor med potatis som V-kaos beskriver. fast utan gelé. jag minns också att mamma brukade dra av huden från tungan, men jag kanske har fel där?

jag undrar om man kan skära den kokta tungan i små tärningar och blanda i potatisgratäng? ??? det låter lite tråkigt att bara kunna äta den i skivor.
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
SV: Tunga
« Svar #4 skrivet: 02 dec-09 kl 13:18 »
Ja, just ja! Flå den!  :)

Blir nog bra i potatisgratäng. Kom på att vi gjort någon pastasås också, lök, tunga och creme fraise, eller så.
Landsflykting i storstan...

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #5 skrivet: 02 dec-09 kl 13:47 »
pastasås lät gott. man flår den efter att den har kokt? eller innan? hur gör man?
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

andtol

  • Gäst
SV: Tunga
« Svar #6 skrivet: 02 dec-09 kl 13:51 »
pastasås lät gott. man flår den efter att den har kokt? eller innan? hur gör man?
Vad jag kommer ihåg från tunga när jag ätit det när jag var liten var att den var väldigt sträv och smakade just tunga.

Men det kanske var oflådd tunga. Eller så skrämde mina syskon upp mig...  ::)

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #7 skrivet: 02 dec-09 kl 16:20 »
vad har man i när man ska koka tungan? bara saften den kommer med och vatten? eller några kryddor också?
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.


andtol

  • Gäst
SV: Tunga
« Svar #9 skrivet: 02 dec-09 kl 16:44 »
Titta här vad jag hittade:

http://www.tv8.se/play/224126

Han tillagar oxtunga.

En rolig man. En aning speciell. :-)

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #10 skrivet: 02 dec-09 kl 21:53 »
råka, ja. och kråkor ska vara lika goda sa de? där ser man. tack för länkarna, ska kika på tungbiten så fort jag har försörjt kaln min med wok. ...  ;D
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #11 skrivet: 02 dec-09 kl 23:10 »
det är en massa kryddor med som inte jag har hemma och jag aldrig använder alt jag inte gillar  :-\ kanske jag gör som så att hela altet får koka med lite lök och nån morot (måste köpas dock) och sen kryddar jag helt sonika efteråt. kanske får halva tungan svalna till annan mat och halva tungan äter vi på en gång. men det fanns en fin beskrivning hur man flår tungan i det här receptet:

http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=33012
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #12 skrivet: 06 dec-09 kl 16:15 »
nu har jag tungan på spisen. en lök och lite kryddpeppar samt den rimmade tungan åkte ner i en kastrull. tänkte äta de första skivorna med potatis och kanske lite grönsaker till. men vad ska man ha för sås?
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #13 skrivet: 06 dec-09 kl 19:45 »
jag gjorde en sås av buljongen som den där lätt överviktige gubben gjorde i andtols länk. men man ska inte ha nån mycket mjöl, för då blir det bara gröt, så hela buljongen gick ju åt för att göra sås. men den blev fördjävligt god. tungan var väldigt god också.
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

V-kaos

  • Inlägg: 175
    • Övriga världen
    • http://www.hyperbrain.me
SV: Tunga
« Svar #14 skrivet: 07 dec-09 kl 10:38 »
Tror jag måste prova på det där! Har varit så dålig på att prova att laga mat av dessa mer (idag) "ovanliga" delar av djuren. Det är ganska vanligt här nere att de använder "allt" fortfarande i maten. Här kastas inget som kan ge smak eller som är ätbart.

Som t.ex. i den här rätten http://en.wikipedia.org/wiki/Cozido_a_portuguesa (mer eller mindre "nationalrätt") där det mesta brukar hamna.

Mycket gott och ofta kan man ju göra något riktigt riktigt bra av de billigare bitarna om man bara ger det tid att koka tillräckligt.
V-kaos gillar historiskt återskapande, Permakultur, odling i upphöjda bäddar, hantverk, vackra kallblodshästar och akademisk ridkonst, tidig musik, black metal och mycket mycket mer. Driver bloggen http://www.hyperbrain.me

 

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Tunga
« Svar #15 skrivet: 07 dec-09 kl 12:27 »
ja, tungan jag använde vägde ca 1 kg, den fick koka i 2 timmar och 20 min, men jag tror att det nästan var lite för länge. men det blev ett otroligt mört och smakrikt kött. att flå tungan (då den fortfarande är varm) var inte alls svårt, som jag fruktade att det skulle vara. tom killen, som aldrig hade ätit tunga och som var mkt skeptiskt i början, tyckte att det var supergott.
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

546 gäster, 4 användare
Lena Maria, Robertthek, Be, torbjorn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser