Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Horsemanship?  (läst 5294 gånger)

snörom

  • Inlägg: 181
  • trägen vinner
SV: Horsemanship?
« Svar #20 skrivet: 25 aug-09 kl 10:04 »
aha, tack.
trägen vinner. höns, får, kaniner, bin, katter, koi, undulater samt vilda djur.

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: Horsemanship?
« Svar #21 skrivet: 25 aug-09 kl 12:37 »
Ang horsemanship, eller... helt enkelt sunt förnuft i hästhantering, eller whatever man nu väljer att kalla det... Det handlar INTE om tillbehör såsom repgrimmor och dylikt!! Jag har visserligen en repgrimma, som jag visst gillar, men... Horsemanship handlar inte om repgrimman, utan om kroppsspråk och sunt förnuft! Det handlar om hur jag beter mig i förhållande till hästen, och då är grimman bara ett kommunikationsmedel! Funkar i ärlighetens namn lika bra med en vanlig stallgrimma...

En himla kul detalj tycker jag är... Att, det enskillda tillfälle som jag kan säga att jag lärt mest om horsemanship och hästpsykologi (eller whatever man nu vill kalla det ;)) är när jag som tonåring deltog i en talangjakt, där de hade bjudit in en skådespelare att föreläsa i "scenisk medvetenhet"... Det handlade väldigt mycket om vad man vill förmedla på scen, vad man förmedlar med sitt kroppsspråk, och hur man använder sitt kroppsspråk för att förmedla det man vill... Väldigt användbart i hästhantering!!!
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

pålle

  • Gäst
SV: Horsemanship?
« Svar #22 skrivet: 25 aug-09 kl 20:32 »
horsmenship är bara ett sätt att manipbu pulera den fäjrmmande mäniskan mvh
« Senast ändrad: 26 aug-09 kl 07:17 av pålle »

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Horsemanship?
« Svar #23 skrivet: 28 aug-09 kl 22:52 »
?

jaha, men jag menar mer praktiskt. en hund säger man ju nej till när man inte vill att de skall göra något men hur gör man med en häst
Jag säger nej till mina hästar, de vet vad det betyder och slutar genast med ev dumheter.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

JIMMAN

  • Inlägg: 96
  • BRUKSHÄSTEN I MITT HJÄRTA
    • www.stallargard.se
SV: Horsemanship?
« Svar #24 skrivet: 31 aug-09 kl 14:54 »
Hade tränare i helgen till Vårat årliga CAMP NSV ;)...Hon visade oss i NH och Akademisk och det var såååå kul.....Sätter in lite bilder från helgen ...
Spännande och träna nåt annat än bara åka häst,har ju aldrig lärt mig o rida så jag tycker ju att jag inte kan nåt,,,men vi fick så mycket beröm jag och min Tösen :-*
På den sista bilden så är det Stona med föl som tycker det e såååå inressant och titta,,,och det tycker nog kossorna oxå ;)
...mvh c

Lejoninnan

  • Inlägg: 41
    • Västergötland
SV: Horsemanship?
« Svar #25 skrivet: 02 sep-09 kl 16:15 »
Fina bilder  :D
Kommunikation istället för tvång... Hästkänsla-medkännande-tydligt kroppsspråk-mål-mening-lek!
Vad man kallar det spelar väl mindre roll. De som umgåtts med hästar länge lär sig att läsa dem o kommunicera utan kurser, böcker eller lärare... men all kunskap i böcker osv. är en stor tillgång och inspiration åtminstonde för mig som (inte är så gammal ännu  ;) ) och som alltid söker bättring i relationen till hästarna.
Horsmanship är väl ett samlingsbegrepp för den erfarenheten/kunskapen om relationen/känslan för hästarna.
Jag är oändligt tacksam för mina lärare hästarna.
L

Bruksmia

  • Inlägg: 28
  • Småbrukande hästkvinna med turistföretag
    • Håknäs Hästbruk
SV: Horsemanship?
« Svar #26 skrivet: 03 sep-09 kl 23:27 »
Om man tycker att det är hästarna som ska lära oss är man ute på farliga spår. Visst ska vi titta på kroppsspråk och kunna läsa hästar. Det bör varje hästmänniska kunna. Men jag träffar på fler och fler som låter hästen ta kommandot. Nu inte sagt att det var så Lejonninan menade, men det är ett vanligt problem. Hästen tar över ledarskapet från ägaren, blir otrygg och vaksam eftersom det ligger på hästen att bestämma vad som är farligt. Om hästen känner att människan fattar bra beslut och är en värdig ledare, inte puttinuttar , mutar och klemar bort hästen utan behandlar den som en häst. Så blir den tryggare. Kolla hur hästar beter sig mot varandra i hagen. Dom går inte och bjuder varandra på morötter. En stark ledare är inte elak men sätter gränser och skapar på det sättet trygghet. Låt inte hästarna kliva över er! Sparka bakut, skria och visa att detta acceptera jag inte! Det handlar om överlevnad, blir man översprungen av en häst gör det ont!

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Horsemanship?
« Svar #27 skrivet: 04 sep-09 kl 09:57 »
Jag jobbar nh med mina hästar ,, hundar , katter ,, illrar mm mm  ;D jag översätter ordet NH = synt bondförnuft!
Mina djur ( oavsett art) går undan för tryck .
Respekterar människor .
Är trevliga att hantera .
Är lugna och trygga individer som vet vad som gäller .

Detta är vad det handlar om .Visst är det kul att visa folk som inte vet hur en ground tie går till  ;D
Eller att in lilla son kan få den största hästen i stallet att flytta på sej med bara blicken *S*
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

JIMMAN

  • Inlägg: 96
  • BRUKSHÄSTEN I MITT HJÄRTA
    • www.stallargard.se
SV: Horsemanship?
« Svar #28 skrivet: 04 sep-09 kl 13:27 »
Jag jobbar nh med mina hästar ,, hundar , katter ,, illrar mm mm  ;D jag översätter ordet NH = synt bondförnuft!
Mina djur ( oavsett art) går undan för tryck .
Respekterar människor .
Är trevliga att hantera .
Är lugna och trygga individer som vet vad som gäller .

Detta är vad det handlar om .Visst är det kul att visa folk som inte vet hur en ground tie går till  ;D
Eller att in lilla son kan få den största hästen i stallet att flytta på sej med bara blicken *S*
Håller med....Sunt Bondförnuft,,,sen att nån har satt ett namn på det e väl OK ;) ;) ;) ;)...Det e ju folk som tycker det låter bättre när dom ska träna,,,,Tänk o sätta in en annons på träning i sunt bondförnuft,,,undara hur många som skulle betala för det då ;) ;) ;)Jag hade gjort det!!!!!!Men det beror väl på att jag e Hästbonne ;D ;D ;D.......mvh c

V-kaos

  • Inlägg: 175
    • Övriga världen
    • http://www.hyperbrain.me
SV: Horsemanship?
« Svar #29 skrivet: 09 sep-09 kl 22:15 »
Jag håller helt klart med om att det är den naturliga kommunikationen som är det viktigaste. Vad man sätter för namn på det eller vad man slänger dit för "krafs" i form av utrustning handlar mest om smak. Jag föredrar sadlar a'la barock snarare än western med fransar.

Det är först och främst så härligt när man märker skillnaden i hur LÄTT det faktiskt är att hantera hästar när man gör det på hästens preferenser. Jag började som många andra på "vanlig" ridskola där man fick lära sig att göra förhållningar, trycka skänklar hit och dit och att man måste leda en häst precis vid bettet för att det ska vara säkert.

När man sedan träffar på hästar som är vana vid att man gör så lite som möjligt för att de ska göra vad man vill känner man sig till att börja med som en stor idiot eftersom man mest förvirrar med alla sina motsägande signaler.  :-[ Men sen när man rensat lite bland liken i garderoben  :P är det helt fantastiskt när man bara kan visa enkelt med kroppen att man vill att hästen ska flytta sig istället för att putta som en galning, att man inte behöver hålla hårt i grimskaftet utan mest har det där som en symbolisk länk och lika gärna kunde ta hästen med sig helt utan osv osv.
V-kaos gillar historiskt återskapande, Permakultur, odling i upphöjda bäddar, hantverk, vackra kallblodshästar och akademisk ridkonst, tidig musik, black metal och mycket mycket mer. Driver bloggen http://www.hyperbrain.me

winnie_poe

  • Inlägg: 90
  • Endast jag kan leva mitt liv. Lev det som varje da
    • Västerbotten
    • Lust och fagring
SV: Horsemanship?
« Svar #30 skrivet: 10 sep-09 kl 20:33 »
Jag skulle vilja lära mej mer om det, men kurserna är så jäkla dyra.
Läs och sålla helt enkelt, själv fastna jag för Monty Robert eftersom hans metoder är tagna från vilda hästar, kan man ha bättre mentorer.. Tycker om monty pat m,fl enda tills dom ska börja sälja på en massa strunt till överpris.. Har själv hållt på m western i drygt 10 år förutom att jag varit hästlös nu sedan 03..  :P Behandla en häst som en häst, men kom ihåg att ledarens trygghet blir hästens trygghet och er säkerhet!!
Bor med mannen i en gammal Västerbottengård, har bott i skärgården ett tag.Vi har en Curly coated retriever. Vill ha tag på getter (killingar)till slutet på april början på maj..

MNehm

  • Inlägg: 73
SV: Horsemanship?
« Svar #31 skrivet: 25 okt-09 kl 11:07 »
Jag tycker att ett stort problem idagens hästsverige är att hästhanteringen och hästkommunicationen ofta försummats.

Jag red på ridskola i fyra år när jag gick på högstadiet (är 21 nu) och jag fick inte lära mig någonting om hästhantering från marken, bara rida. Jag kunde inte leda en häst!! När jag träffade min nuvarande man och blev endel av hans familjs hästverksamhet (de har arabstuteri och tar emot hästar för showträning) fick de börja med att lära mig leda en häst. Vad gör man om hästen springer förbi, bogar undan dig itne lyssnar osv. Och jag tordde att jag kunde hantera hästar efter 4 år på ridskola!

Många människor är inte trygga i sin hantering med sina hästar från marken vilket jag tror är anledningen till att flest olyckor med hästar sker när människan står på marken.

Eftersom jag ständigt hanterar främmadne föl, 1 åringar, unghästar, hingstar och problemhästar har jag fått lära mig hur man läser av hästens uppfostransgrad och sinnestillstånd. Jag ryggar tex ALLTID en häst som jag inte känner när jag skall sätta på grimma, leda, gosa eller något annat för första gången. Då känner man hur väl hästen lyssnar och flyttar sig undan för mig.

Detta borde vara självklart att var trygg med hästen från marken och veta vad man skall göra i olika situationer, men är inte det på många håll i Sverige.

V-kaos

  • Inlägg: 175
    • Övriga världen
    • http://www.hyperbrain.me
SV: Horsemanship?
« Svar #32 skrivet: 26 okt-09 kl 13:36 »
Jag ryggar tex ALLTID en häst som jag inte känner när jag skall sätta på grimma, leda, gosa eller något annat för första gången. Då känner man hur väl hästen lyssnar och flyttar sig undan för mig.

Detta borde vara självklart att var trygg med hästen från marken och veta vad man skall göra i olika situationer, men är inte det på många håll i Sverige.

Det är viktigt att veta varför man ryggar en häst snarare än att alltid göra det. Att rygga en häst är ett sätt att visa att man är dominant. Jag skulle inte rekommendera att göra det direkt med vissa hingstar då de istället kan ge sig på dig då om du direkt visar dig för dominant. Där måste man istället "manipulera" dem på annat vis först för att sen ta kommandot. Att på sätt och vis "lura dem" att tro att de har kontroll i början, utan att de egentligen är de som bestämmer. Låter givetvis motsägelsefullt men det är bara ett krångligt sätt att förklara "fingertoppskänsla". Man måste alltid läsa hästens beteende för att se att saker fungerar tycker jag istället för att "alltid" testa att rygga etc. Men det är bara min egen erfarenhet. Jag hade inte hanterat hingstar förrän för knappt ett år sedan och det var väldigt lärorikt. Man måste tänka på ett annat sätt när man har dem i boxar med övre delen av dörren öppen och de vill inget hellre än dra dit och sparka någon av de andra i ansiktet... Snacka om hormoner. Då gäller det att vara steget före och visa med kroppsspråket att de kan de helt enkelt glömma bort så de inte ens börjar dra iväg med dig efter i grimskaftet....

Jag tycker att det borde vara en självklarhet att några lektioner hästhantering varje termin på en ridskola och att man knappt ens borde släppa upp folk på en hästrygg innan de har en viss grundläggande koll. Då skulle vi nog slippa se en hel del olyckor precis som någon föregående talare sa.
V-kaos gillar historiskt återskapande, Permakultur, odling i upphöjda bäddar, hantverk, vackra kallblodshästar och akademisk ridkonst, tidig musik, black metal och mycket mycket mer. Driver bloggen http://www.hyperbrain.me

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: Horsemanship?
« Svar #33 skrivet: 26 okt-09 kl 19:53 »
Jag hade inte hanterat hingstar förrän för knappt ett år sedan och det var väldigt lärorikt. Man måste tänka på ett annat sätt när man har dem i boxar med övre delen av dörren öppen och de vill inget hellre än dra dit och sparka någon av de andra i ansiktet... Snacka om hormoner. Då gäller det att vara steget före och visa med kroppsspråket att de kan de helt enkelt glömma bort så de inte ens börjar dra iväg med dig efter i grimskaftet....



Men vad är det för hingstar du hanterar?! :-X
Jag har själv varit stallchef med äldre hingstar i stallet och har nu förutom min egen en till unghingst. Och jag har aldrig upplevt vad du berättar!
Däremot stämmer det att man måste vara mer tänkt och säkerhetsmedveten när man hanterar hingstar än man kanske är i vanliga fall.

När det gäller att rygga hästar så är jag själv helt oförstående mot denna företeelse. Har inte varit med om att det överhuvudtaget behövs utan tycker att det låter som "nh-dravel".
Speciellt ifråga om en häst du inte ens känner och som du ska göra någon sorts dominansövening mot utan att ens ha en aning om det behövs?
Agera istället med hästen som att allt är självklart och att det är självklart att hästen ska ställa upp på detta så ställer den absoluta merparten av hästarna upp utan problem.
Utan dominansövningar hit och dit.

Det är väl först om det absolut inte fungerar som något sådant bör komma ifråga men allt som oftast är det fel på personens kroppspråk (den är rädd, den agerar inte naturligt och tar inte sin plats på ett naturligt sätt) så det är personen man skulle skicka på kurs istället för hästen.

V-kaos

  • Inlägg: 175
    • Övriga världen
    • http://www.hyperbrain.me
SV: Horsemanship?
« Svar #34 skrivet: 27 okt-09 kl 14:34 »

Men vad är det för hingstar du hanterar?! :-X
Jag har själv varit stallchef med äldre hingstar i stallet och har nu förutom min egen en till unghingst. Och jag har aldrig upplevt vad du berättar!
Däremot stämmer det att man måste vara mer tänkt och säkerhetsmedveten när man hanterar hingstar än man kanske är i vanliga fall.

När det gäller att rygga hästar så är jag själv helt oförstående mot denna företeelse. Har inte varit med om att det överhuvudtaget behövs utan tycker att det låter som "nh-dravel".
Speciellt ifråga om en häst du inte ens känner och som du ska göra någon sorts dominansövening mot utan att ens ha en aning om det behövs?
Agera istället med hästen som att allt är självklart och att det är självklart att hästen ska ställa upp på detta så ställer den absoluta merparten av hästarna upp utan problem.
Utan dominansövningar hit och dit.

Det är väl först om det absolut inte fungerar som något sådant bör komma ifråga men allt som oftast är det fel på personens kroppspråk (den är rädd, den agerar inte naturligt och tar inte sin plats på ett naturligt sätt) så det är personen man skulle skicka på kurs istället för hästen.

Låt oss säga väldigt hormonstinna Lusitanohingstar som fått stå inne för många timmar om dygnet.... Hjälper inte till i det stallet längre. De flesta var lugna och snälla, men några av dem som var rätt unga (runt 6-7 år) kunde helt enkelt bli lite stissiga av att inte få släppa ut all sin energi. Fantastiska hästar överlag, men jag är mer av filosofin att hästar ska få vara ute så mycket som möjligt. Det fick de inte där då det bara fanns ett par hagar och de helt enkelt inte kunde släppas ut tillsammans. (Föreslog för ägaren att han kunde låna mark hos mig att låta dem vara på men det var mest prat om allt som skulle fixas och göras och nästan ingen verkstad där så jag gav upp. Annars hade jag nog haft min egen verksamhet i någon form där nu...Men kan man inte lita på att en männska dyker upp när man bestämt möte och inte verkligen lyssnar på vad man säger utan bara håller med om att man har bra idéer och sen inte gör ett skit... då är det inte mkt mer som kan göras.)

Men jag måste säga att jag träffat på många ridskolehästar på svenska "vanliga" ridskolor som betett sig på samma vis eller värre för att de knappt haft någon respekt kvar alls för människor.

Håller med dig fullständigt om att det är människan snarare än hästen som behöver åka på kurs i de flesta fall. Bäst är givetvis att jobba tillsammans om det ska åkas på någon kurs. Förstår inte det här med folk som skickar sin häst på "tillridning" och hoppas på att få tillbaka ett välartat åkdjur efter någon månad och inte har lust att jobba ett dugg med sig själva.

Jag håller exakt med dig att man ska agera som om det vore den mest naturliga sak i världen att man kliver in och tar plats när man träffar nya hästar (eller vilket djur det nu må vara). Det brukar fungera bra, men som sagt, med fingertoppskänsla och en hjärna som är snabbare än djuret (om möjligt) för att läsa av så man inte får en rask motreaktion.
V-kaos gillar historiskt återskapande, Permakultur, odling i upphöjda bäddar, hantverk, vackra kallblodshästar och akademisk ridkonst, tidig musik, black metal och mycket mycket mer. Driver bloggen http://www.hyperbrain.me

MNehm

  • Inlägg: 73
SV: Horsemanship?
« Svar #35 skrivet: 28 okt-09 kl 17:33 »
Jag tror att jag inte beskrev tillräckligt tydligt. När jag ryggar en främmande hingst utmanar jag honom naturligtvis inte. Inga andra främmande hästar heller för den delen. Jag ber helt enkelt hästen med mitt kroppspråk och kanske något ljud. (subtilt, inte händer i luften viftandes) att ta ett steg tillbaka. Får jag ingen reaktion så kanske jag petar lite på bogen. Av hästens reaktion får jag mycket information om vad det är för häst.

Jag är extra noga med att få hingstar att mjukt flytta undan för mig då säkerheten är extra viktig med just hingstar. Om hingsten flyttar undan för mig vet vi båda vem som är ledaren.

I de aldra flesta fall träffar jag en häst för första gången när jag skall hämta hästen i hagen eller i boxen och då blir ryggningen en väldigt naturlig del eftersom jag faktiskt behöver plats när jag ska gå in i boxen eller under grindplankan.

Jag håller med föregående talare om att det ofta är kroppsbråket som behöver jobbas på och det är ju just det mycket av NH handlar om!

Elektra

  • Inlägg: 478
SV: Horsemanship?
« Svar #36 skrivet: 15 nov-09 kl 14:01 »
Jag använder mig av beprövat gammalt sunt förnuft och skulle aldrig drömma om att börja med NH. Med respekt och konsekvent hantering har jag trygga hästar som litar på mig och som vet vad som förväntas av dem, jag behöver varken hugg och slag eller repgrimmor för att få dem att göra som jag vill men det kan krävas en del envishet och övertalning ibland. Nu drillar jag min sambo sedan 8 år i sunt förnuft vid hästhantering, "tyvärr" har han enbart god erfarenhet av hästar genom mina så han tänker inte alltid i flera steg, men det kommer väl med tiden. ;) Jag är uppväxt med djur och morfar var en duktig hästkarl men framförallt en god djurägare som med stor kärlek tog hand om alla deras djur tillsammans med mormor. Den första häst jag någonsin satt på var hans sista, så jag har nog alltid älskat hästar sedan långt innan jag kunde gå, men jag har inte lärt mig allt jag kan från honom även om jag redan som liten fick lära mig att visa respekt och kärlek och att ta hänsyn till individen.

Problemet med ridskolor är inte alltid ridskolan i sig utan att folk förväntar sig att rida när de betalar för det, det är "alltid" stort manfall om det är teori, men om det finns en efterfrågan brukar det finnas även finnas ett utbud. Ställ krav!
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

 

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Horsemanship?
« Svar #37 skrivet: 15 nov-09 kl 14:53 »
Jag gillar NH :) Är inte alls nån extremist på nåt sätt, men använder mig av de delar jag tycker är bra. Tycker att det är helt suveränt att man lyfter fram kunskap, sätter ord på det och håller kurser för att dela med sig. Jag har inte varit på nån kurs, men har köpt mig en bok med lite grundövningar. Jätteroligt att varva rid och körturerna med lite hjärngympa :D Eftersom jag har två gammelmärrar som är totalt sönderridna i paddock så har det även varit bra att få förslag på vad man kan göra där istället för att snurra varv efter varv.

Det är tyvärr bara att konstatera att vi i Sverige inte varit bra på att förmedla hästhantering till senare generationer. Det har man uppenbarligen varit bättre på i Westernkulturen. Det är ju inte konstigt att vi som har kontakt med nån gammel hästkarl känner igen mycket eftersom man i båda kulturerna jobbar med hästen som arbetskompis. När saker sedan blir komersiella och det kommer till att prångla på människor saker så är det ju faktiskt upp till individen att kunna säga nej. Själv tycker jag att min repgrimma är ett underbart hjälpmedel som jag inte hade velat vara utan. Tycker oxå att det är upp till individen att sålla bland alla tips och trix man lär sig. Både från Svenskar och Amerikaner, Islänningar och Portugiser ;) Alla gubbar och käringar har ju sina fix ide´er.
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

544 gäster, 2 användare (1 dolda)
mommo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser