Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölksyrekultur  (läst 2538 gånger)

Stadsbarn

  • Gäst
Mjölksyrekultur
« skrivet: 28 sep-09 kl 16:53 »
Jag har köpt komjölk från en bonde och ska för första gången testa att göra ost.
Men om jag nu inte har spenvarm mjölk för att skapa min mjölksyrekultur, den var ju kall den jag köpte, hur gör jag då? Kan jag värma mjölken? Jag ska ju bara göra ost på 10 liter, vilka proportioner?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #1 skrivet: 28 sep-09 kl 19:00 »
Hej !
Jag använder creme fraishe eller gräddfil . 1 dl per 10 liter mjölk .
Värmer mjölken till 32 grader blandar i filen och låter stå några minuter . därefter tillsätter jag löpen .
Vill du spara av gräddfilen ta en matsked och blanda med 1 liter mjölk och ställ i kylskåpet .

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #2 skrivet: 29 sep-09 kl 18:18 »
Jag har provat att frysa yoghurt i plastpåsar för istärningar, men bakterierna verkar inte överleva speciellt länge i frysen.

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #3 skrivet: 02 nov-09 kl 16:57 »
Boken " Gör din egen ost" av Anne Nilsson Ica-förlaget, rekommenderas

 

Stadsbarn

  • Gäst
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #4 skrivet: 12 nov-09 kl 08:49 »
Nu har jag varit på kurs och lärt mig.
Mesofil : Värm mjölk till 90grader och håll den på den temperaturen i 20 minuter. Därefter kyls den ner i vattenbad till 20-22 grader. Tillsätt 1-2% fil eller från tidigare syrakultur. Låt stå 18-20 timmar. Klar att användas. Jag har även fryst tillverkad syrakultur och sedan tagit fram när jag tillverkat ny. Det verkar fungera bra! Syrakultur håller ca 3 dagar i kylskåp innan den tappar effekt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

563 gäster, 2 användare
Smålandstokarna, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser