Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mjölkprotein och -socker  (läst 10995 gånger)

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #20 skrivet: 19 mar-07 kl 08:18 »
Syrad mjölk kan anses laktosfri, liksom jäst. Homongiserad mjölk är en styggelse, som jag försöker undvika. Tur att det fortfarande går att köpa mjölk som inte är sönderpiskad.  Har man plats och tid är en get faktiskt en god idé, har funderat på det, mjölken är en fröjd att konsumera..

Som sagt, lite tanken bakom med att skaffa getter, plus att göra nåt bra för våra lantraser, samt gratis slyröjning av tomten, 3 flugor i en smäll mao.  :)
Sen att jag aldrig provat getmjölk är en annan sak. Men enligt alla vetenskapliga fakta torde getmjölken vara ett bättre alternativ till laktosintoleranta.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

WannaB

  • Inlägg: 126
  • Vill så mycket, kan så lite...
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #21 skrivet: 20 mar-07 kl 11:15 »
Det kan också vara en lite sällsyntare intolerans. Det finns folk som inte alls tål homogeniserad mjölk, dvs fettkulorna blir så små att kroppen inte känner igen dem som mjölkfett och reagerar med få spader. Har man den intoleransen kan man köpa Arlas gammeldags mjölk på paket eller hämta direkt hos nån som har mjölkkor.

En väninna till mig som hade Jerseykor hade flera kunder som inte tålde vanlig mjölk som kom och handlade av henne, Jerseykor är lite som getter, de äter vad som helst och har en väldigt koncentrerad, fetare mjölk, det är värt att prova om du kan få tag på!
Håller med!
Här i Finland säljs den ekologiska mjölken icke-homogeniserad. Och många som inte tål "vanlig" mjölk, kan dricka ekologiska mjölken. Så jag tror inte alls att homogeniseringen är bra.
Det är inte lätt att vara profet i eget land, men det är inte så illa att vara bydåre heller.

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #22 skrivet: 20 mar-07 kl 17:14 »
manna

Hur har det gått?

P.s. Laktsofri mjölk från Valio är visst det gott :) D.s

Allt väl här! Jag dricker Åsens lantmjölk. Den är ohomogeniserad. Kan dricka hur mycket som helst utan att få magproblem. Det blir ungefär en liter om dagen. SUPERGOTT!!!

Filmjölk (både "vanlig" och smaksatt) och vispgrädde är det fortfarande lite varningsflagga för. Vet inte varför just de produkterna bråkar med mig. Ost och smör funkar bra.
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #23 skrivet: 20 mar-07 kl 17:23 »
Åsens Gammaldags är ett strå vassare, den bästa mjölk man kan få om man inte har en bra ko eller kontakt med en mjölkbonde.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #24 skrivet: 20 mar-07 kl 17:28 »
Åsens Gammaldags är ett strå vassare, den bästa mjölk man kan få om man inte har en bra ko eller kontakt med en mjölkbonde.

Fast lantismjölken är bättre för mig eftersom jag gillar smaken av smal mjölk!  ;)
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #25 skrivet: 20 mar-07 kl 17:57 »
Allt väl här! Jag dricker Åsens lantmjölk. Den är ohomogeniserad. Kan dricka hur mycket som helst utan att få magproblem. Det blir ungefär en liter om dagen. SUPERGOTT!!!

Filmjölk (både "vanlig" och smaksatt) och vispgrädde är det fortfarande lite varningsflagga för. Vet inte varför just de produkterna bråkar med mig. Ost och smör funkar bra.

Bra jue att det funkar med Åsens, den innehåller mer laktas men trots det tål jag den inte. Istället för vanlig filmjölk kan du prova A-fil,den innehåller knappt nån laktos. Ett halvt glas klarar jag men sen är det KRAMP!  :-X
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #26 skrivet: 20 mar-07 kl 18:21 »
Bra jue att det funkar med Åsens, den innehåller mer laktas men trots det tål jag den inte. Istället för vanlig filmjölk kan du prova A-fil,den innehåller knappt nån laktos. Ett halvt glas klarar jag men sen är det KRAMP!  :-X

Japp! Gött att kunna dricka mjölk när kroppen skriker efter det. A-fil ska jag absolut prova. Tack för tipset! Smaksättningen kan jag variera med bär eller kanel ex.
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #27 skrivet: 20 mar-07 kl 19:06 »
NEJ NEJ NEj för min del med A-fil o alla andra sorters filar.Det är värre än att föda barn om jag häver i mig en tallrik fil...  :'( >:(
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #28 skrivet: 21 mar-07 kl 09:12 »
NEJ NEJ NEj för min del med A-fil o alla andra sorters filar.Det är värre än att föda barn om jag häver i mig en tallrik fil...  :'( >:(

Ja, men nu måste jag ju bara prova filen! Kan ju vara bra att ha något att jämföra med när Blobban ska se den här världen...  ;)

---

Någon som kan drista sig til en förklaring på varför min mage gör skillnad på mjölkprodukt och mjölkprodukt? Jag har trott att fil är en sorts "mjölk" och att mjölk och grädde är en sort. Alltså borde jag tåla antingen fil eller mjölk/grädde. Nu verkar det ju som att jag väljer vissa produkter ur en fålla och ratar andra.  ???
« Senast ändrad: 25 mar-07 kl 19:35 av manna »
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #29 skrivet: 25 mar-07 kl 19:36 »
Drygt ½ liter (varför fjösa med mindre?) a-fil myser i min mage just nu. Jag väntar med viss spänning på hur experimentet ska gå.
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #30 skrivet: 25 mar-07 kl 21:27 »
 :-\ *nervös*
Tänk om bebisen ramlar ut.. :o
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #31 skrivet: 25 mar-07 kl 21:28 »
skulle också säga att alla hormoner som håller i gång hos dig just nu o svänger hit o dit påverkar också mjölktåligheten har jag förstått. :D
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #32 skrivet: 26 mar-07 kl 07:11 »
:-\ *nervös*
Tänk om bebisen ramlar ut.. :o

Blobban figurerade visserligen flitigt i mina drömmar i natt, men lligger trots allt tryggt kvar i magen. A-filsprojektet får anses genomfört med gott resultat. Bra, för nu blir det fil och kruska till frukost! ;D


skulle också säga att alla hormoner som håller i gång hos dig just nu o svänger hit o dit påverkar också mjölktåligheten har jag förstått. :D


Det var några veckor in på graviditeten som jag fick ett enormt begär efter mjölk. Jag hoppas att jag kan fortsätta dricka mjölk och stoppa i mig andra mjölkprodukter även efter förlossningen.
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #33 skrivet: 26 mar-07 kl 09:34 »
Ja, men nu måste jag ju bara prova filen! Kan ju vara bra att ha något att jämföra med när Blobban ska se den här världen...  ;)

---

Någon som kan drista sig til en förklaring på varför min mage gör skillnad på mjölkprodukt och mjölkprodukt? Jag har trott att fil är en sorts "mjölk" och att mjölk och grädde är en sort. Alltså borde jag tåla antingen fil eller mjölk/grädde. Nu verkar det ju som att jag väljer vissa produkter ur en fålla och ratar andra.  ???

Troligtvis reagerar du på olika mängder laktos. Det finns ju väldigt varierande mängd i olika "mjölk-varor". Mjölk innehåller 4,2mg laktos per 2dl(dricksglas) tror jag det var medans A-filen bara innehåller strax över 2mg. Stor skillnad alltså.
Mest laktos finns det i vassle eftersom laktosen följer med när man separerar vasslen från mjölken. När det gäller ost är det så hög fetthalt som möjligt som gäller, laktosen försvinner vid mognaden av osten, kan inte hela den kemiska händelsen men antingen riktigt fet gräddost eller vanlig ost men med en fetthalt över 37% då e den nästan helt laktosfri.

Hur gick det med A-fils provet manna?
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #34 skrivet: 26 mar-07 kl 10:26 »
man får ofta olika symton beroende på vad i mjölk som man är känslig mot........mjölkprotein blir man jättedålig av, får hudbesvär, så väl som rejäla magbesvär (då bildar man ju histaminer) . om man är laktosintolerant, så blir man gasig, får ont i magen, samt lös avföring.......men man bildar inga histaminer, eftersom man är intolerant, inte allergisk.
Live simply......so that others may simply live.

Marieberg

  • Gäst
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #35 skrivet: 26 mar-07 kl 11:15 »

Mest laktos finns det i vassle eftersom laktosen följer med när man separerar vasslen från mjölken.
Det är därför som mesost är så söt och god. Den tillverkas av vassle.

När det gäller ost är det så hög fetthalt som möjligt som gäller, laktosen försvinner vid mognaden av osten, kan inte hela den kemiska händelsen men antingen riktigt fet gräddost eller vanlig ost men med en fetthalt över 37% då e den nästan helt laktosfri.

Mjölksyrabildande bakterier som lever i osten lever av och på laktos. Under mognadsprocessen förbrukas laktosen av bakterierna, och mjölksyra bildas. Hårdost som lagrats i mer än 3 månader brukar anses vara fri från laktos!

/Ior, som har genomfört ett projektarbete om osttillverkning

« Senast ändrad: 26 mar-07 kl 11:16 av Ior »

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #36 skrivet: 26 mar-07 kl 11:58 »
Det är därför som mesost är så söt och god. Den tillverkas av vassle.Mjölksyrabildande bakterier som lever i osten lever av och på laktos. Under mognadsprocessen förbrukas laktosen av bakterierna, och mjölksyra bildas. Hårdost som lagrats i mer än 3 månader brukar anses vara fri från laktos!

/Ior, som har genomfört ett projektarbete om osttillverkning



Då hade jag ju inte så fel i alla fall  ;)
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #37 skrivet: 26 mar-07 kl 13:31 »
Tack för era svar!

Jag tuggar/dricker och sväljer för allt jag är värd! Nu vet jag lite mer om mjölk och intolerans och hårdost. Återstår att ta reda på hur och varför hormoner kan ordna så att kroppen tillåter mjölk i olika former just nu. Så här vill jag ju ha det alltid!
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:mjölkprotein och -socker
« Svar #38 skrivet: 26 mar-07 kl 13:48 »
Tack för era svar!

Jag tuggar/dricker och sväljer för allt jag är värd! Nu vet jag lite mer om mjölk och intolerans och hårdost. Återstår att ta reda på hur och varför hormoner kan ordna så att kroppen tillåter mjölk i olika former just nu. Så här vill jag ju ha det alltid!
Kan det bero på att kroppen behöver mer kalk nu när du är gravid?
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

 

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: mjölkprotein och -socker
« Svar #39 skrivet: 13 okt-09 kl 20:56 »
ha! det kunde varit jag som skrev den här tråden... jag fick tokbegär efter mjölk under min graviditet(mjölk...och kantareller...haha)
innan kunde jag o jag hade tur dricka ett glas mjölk(köpt) och bara få iite ont i magen. under min grav knölade jag i mig allra MINST 2LITER OM DAGEN :o
sambon funderade på att börja mjölka korna, då jag blev dyr i drift.
ut kom en liten unge med mjölkproteinöverkänslighet=ingen mjölk eller mjölkprodukter alls, inte ens ett bröd penslat med mjölk.
för två veckor sedan blev hon fri ifrån detta, och nu är vi en "vanlig" familj igen. och jo, jag kan dricka ett glas mjölk, men inte mer, då får jag ont i magen.
someday i hope you get the chance to live like you were dying..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

488 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser