Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur hantera tuppköttet?  (läst 2755 gånger)

Linkoso

  • Inlägg: 10321
    • -
    • Höns i Trunsby
Hur hantera tuppköttet?
« skrivet: 14 aug-09 kl 08:49 »
Slaktade en tupp igår kväll av inte ungdomsmodellen men inte eller gamla gubbe modellen, runt 3 år tror jag han var (om jag inte hörde fel).

Jag styckade honom och tog vingarna, klubbor, lår och bröst la i plastfolie, i en påse och sedan in i kylen... Men nu efter natten har jag fått reda på att man inte ska kyla ned köttet för snabbt, och kylen är ju... Kylig. Han har legat där i ca 7-8 timmar, tog bort påsen och la nere i svala jorkällaren så länge istället... Eller är det för sent redan tro? =/

Köttet planeras inte att tillagas förrän mot nästa vecka... Så hur tycker ni att jag bör förvara honom under dagarna i denna rötmånadstid?
Var rädd om det liv ni har, ni vet aldrig när det tar slut ...
♥♥♥ www.honsitrunsby.webs.com ♥♥♥ ~~~ www.hönsträff.se ~~~ Visar vägen till kacklet ~~~
Kommer ni till Byledagen 25/5 - 2013? :) http://www.facebook.com/events/465511106842445/?fref=ts

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hur hantera tuppköttet?
« Svar #1 skrivet: 14 aug-09 kl 11:58 »
En tre år gammal tupp måste du ändå koka rätt så länge för att kunna äta den, så jag tror inte att det spelar så stor roll hur han blev förvarad efter styckningen. Jag skulle lagt delarna i frysen efter en dag eller två och sen tagit fram och tinat när det ska tillagas. Är det mer än fem dagar till tillagning ska du absolut frysa honom. Annars är nog risken stor att köttet börjar bli dåligt.

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

blåkulla

  • Inlägg: 20
SV: Hur hantera tuppköttet?
« Svar #2 skrivet: 14 aug-09 kl 20:19 »
 ..................................saxat från nätet......................................

Tupp i vin
En klassisk fransk rätt som är lätt att lyckas med. Tupp är inte så lätt att få tag i, men kyckling går lika bra. Du kan servera den med ris, potatis, nudlar eller bara sprödbakad baguette.

Ingredienser
ca 1,2 kg kycklingdelar (tupp i delar)
salt och peppar
2 msk vetemjöl
10-tal steklökar
200 g champinjoner
150 g rökt fläsk, tärnat
1 lagerblad
1 tsk timjan
3 dl rött vin
persilja

Gör så här
1. Krydda kycklingdelarna och bryn dem runt om. Lägg dem i en gryta och pudra över mjölet.

2. Lägg löken i kokande vatten ett par minuter. Spola den i kallt vatten och skala. Bryn den i lite smör och lägg över i grytan. Bryn svampen och sist fläsket och lägg över i grytan. Tillsätt persilja, lagerblad och timjan och slå över hälften av vinet.

3. Sjud under lock 35-40 (tupp ca 60) minuter och späd med vinet under tiden.




« Senast ändrad: 14 aug-09 kl 20:21 av blåkulla »

Linkoso

  • Inlägg: 10321
    • -
    • Höns i Trunsby
SV: Hur hantera tuppköttet?
« Svar #3 skrivet: 14 aug-09 kl 20:35 »
Oj, ser gott ut... Men hur smakar det?  :-[ Smakar det vin om det? För gillar inte vinsmak, t.ex. rödvinssås = blä på min tunga!  ;D

Frös in lår, klubbor och vingar och tog bröstfilérna och gjorde tupp med bambuskott, ostronsås, lök och ris! :D Blev smarrigt!
Älskar kinamat!  :-[
Var rädd om det liv ni har, ni vet aldrig när det tar slut ...
♥♥♥ www.honsitrunsby.webs.com ♥♥♥ ~~~ www.hönsträff.se ~~~ Visar vägen till kacklet ~~~
Kommer ni till Byledagen 25/5 - 2013? :) http://www.facebook.com/events/465511106842445/?fref=ts

 

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Hur hantera tuppköttet?
« Svar #4 skrivet: 20 aug-09 kl 00:02 »
Oj, ser gott ut... Men hur smakar det?  :-[ Smakar det vin om det?
......

 :o

Ja, poängen med "tupp-i-vin" är kanske att det ska få alla goda smakerna av vinet tillsammans med tuppen.

Men, för att inte retas för mycket ... du kan använda samma recept men byta ut vinet mot  buljong, äppeljuice, svartvinbärssaft, glögg eller vilken vätska du föredrar ... det kommer att bli jättegott vad du än byter vinet mot.

Svartvinbärssaft eller druvjuice blir ganska lika som orginalet med syran och fruktigheten + lite extra sötma, men det är aldrig fel att prova nya kombinationer och ideer.

Smaklig spis !!  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

579 gäster, 1 användare
LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser