Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lufttorkad skinka  (läst 3154 gånger)

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Lufttorkad skinka
« skrivet: 30 mar-07 kl 22:17 »
1 skinka med skinn

4 pounds grovsalt

1 pound socker

c.a kvartskilot färskt grisfett

en halvliter rödvin

en halv näve finhackad vitlök

En halv näve vetemjöl

En tsk saltpeter

salt och grovmalen svartpeppar

Blanda en torrlag av sockret, saltet och saltpetern.

Gnugga in skinkan rejält med blandningen (särskillt runt benbitarna).

Lägg skinkan i en låda och förvara svalt i c.a 4 dygn/kilo kött.

Kolla lådan en gång i veckan och byt ut torrlag som lösts upp.

När skinkan legat klart så gör en pasta av de övriga ingridienserna. Gnid in skinkan med pastan, lägg om ett lager ostduk, snör om en papperskasse löst och häng upp den på en inte allt för varm plats.

3 månader brukar anses som tillräckligt men jag rekomenderar det dubbla.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Eulalia

  • Gäst
Re:Lufttorkad skinka
« Svar #1 skrivet: 31 mar-07 kl 00:14 »
Tackar!  :-*
Ser fram emot att preparera en skinka enligt detta recept..var fick du det ifrån, är det gammalt?
Hur mycket är 1 pound?

Morran

  • Gäst
Re:Lufttorkad skinka
« Svar #2 skrivet: 31 mar-07 kl 01:06 »
Här kan du konvertera från pounds till kilon...

http://www.metric-conversions.org/weight-conversion.htm

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Lufttorkad skinka
« Svar #3 skrivet: 31 mar-07 kl 01:07 »
Tackar!  :-*
Ser fram emot att preparera en skinka enligt detta recept..var fick du det ifrån, är det gammalt?
Hur mycket är 1 pound?
Ett pound är lite mindre än ett halvkilo.

Receptet är ungefärligt från boken "Cold-smoking and Salt-curing meat, fish and game"
av A.D.Livingstone.
Min utgåga är från 1932.

Jag har ändrat receptet lite men i stort är det som jag skrev ner det.

/Fred

Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Grille

  • Gäst
Re:Lufttorkad skinka
« Svar #4 skrivet: 28 nov-07 kl 21:22 »
Detta måste provas. Ursäkta min okunskap. Men vad är en ostduk?
Kan man göra detta med en bit sidfläsk? Borde bli som italiensk Pancetta?

wgarwin

  • Inlägg: 1
SV: Lufttorkad skinka
« Svar #5 skrivet: 14 aug-09 kl 13:22 »
Hej!

Jag har lufttorkat en skinka på ca 7 kg enligt receptet ovan och vid första provsmakningen efter ca 3 månader smakade det alldeles förträffligt.

Några frågor bara.

1. Efter vi hade tagit dom första bitarna ser det inte riktigt torkat ut under. Måste man då täcka snittytan på nåt vis igen?
2. Var tre månader för kort för att börja smaka?
3. Finns det nån ungefärlig "tabell" för torktider?

Hälsningar
Christer

 

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Lufttorkad skinka
« Svar #6 skrivet: 14 aug-09 kl 14:06 »
Kan man göra på samma sätt med t.ex. ett rådjurslår? Där flår man ju innan styckningen så vad innebär det i så fall för receptet?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

619 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser