Forum
Tidningen Åter
Startsida
Bilder
Oläst
Logga in
Registrera
Medlemskarta
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Kött och fisk
»
Julrecept
Åter 3/25 ute nu!
136 artiklar om mat och tillvaratagande i Åter -->
Välkommen! För att skriva i forumet måste du
logga in först
. Har du inget konto går det bra att
registrera ett eller logga in med Facebook här
. Det kostar inget.
« föregående
nästa »
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå ned
Författare
Ämne: Julrecept (läst 6306 gånger)
mumsmums
Inlägg: 72
-
Julrecept
«
skrivet:
01 dec-05 kl 11:11 »
«
Senast ändrad: 06 feb-11 kl 10:46 av Ann P
»
"Som man bäddar får man ligga" ska inte vara en ursäkt för kränkande särbehandling och absolut inte när bädden består av efterkonstruktioner, undanhållande av fakta och lögner där vissa bereds möjlighet att rädda sitt eget skinn och andra görs rättslös.
www.familjenperdahl.se
hönstanten
Gäst
Re:Julrecept
«
Svar #1 skrivet:
01 dec-05 kl 11:32 »
oh vad roligt att det finns flera än jag här som älskar julen och all matlagning!!
Vi gör också korv, röker rådjurs- och fårbog, röker vildsvinskorv sylter, leverpajstej, bakar och gör godis.
Glöggen är redan klar. Den gör vi i början av november så den hinner "krydda till sig" till december!
Lotta_och_Micke
Inlägg: 82
Re:Julrecept
«
Svar #2 skrivet:
01 dec-05 kl 12:00 »
Hejsan Ann!
Kan du tänka dig att dela med dig av skinkrecptet?-har beställt en halv gris av en bonde som har mycket bra djurhållning,men har ingen erfarenhet av saltning osv!
Eller om någon annan har tips!
Mvh Lotta!
hönstanten
Gäst
Re:Julrecept
«
Svar #3 skrivet:
01 dec-05 kl 12:41 »
Måste man inte spruta in saltlösningen i skinkan också eftersom den är så stor? Saltet når väl inte ända in i mitten om den bara ligger i saltbad?
/HT
Valma
Inlägg: 602
Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Julrecept
«
Svar #4 skrivet:
01 dec-05 kl 14:42 »
Är det ingen här som gjort prinskorv eller har alla hemliga recept?
/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.
Desirée
Gäst
Re:Julrecept
«
Svar #5 skrivet:
01 dec-05 kl 15:44 »
Eller varför inte göra pölsa enligt:
http://runeberg.org/husmans/06.html
I små hushåll, där ej mera än ett eller två får slaktas, tages både hufvud och fötter med till pölsa, Då fårhufvudet blifvit rengjordt och öronen urrensade med en uddhvass knif, läggas de tillika med lunga, mjälte, fötter och hjärta ett par dagar i vatten, hvarefter alltsammans i kallt vatten och salt uppkokas och skummas. Några lagerblad, pepparkorn och en ingefärsbit iläggas; när köttet så mycket kokat, att det kännes mjukt, upptages det, spadet silas och gömmes att förvälla gryn till korfven uti. Hufvudet klyfves (hjärnan tages tillvara; se stekt hjärna), rensas och skäres köttet af. Af lungan och hjärtat skrädas ådrorna bort, strupen skrapas ren, köttet på fötterna skrädes och afskäres; hvarefter det allt hackas fint och uppblandas med salt, peppar och muskot, en matsked socker, en matsked blandad timjan och mejram, eller efter smak, samt 2 hela ägg. Detta arbetas väl tillsammans och stoppas hårdt i pölsskinnet, som förut legat i vatten och är fritt från allt smolk, hvarefter det ihopsys. Kålrötter skalas, skäras i strimlor, läggas i kokande vatten, och efter en timme afsköljes pölsan i ljumt vatten och lägges på rötterna, men vändes ibland helt försiktigt; den går lätt sönder. Då rötterna äro kokta, upplägges pölsan på varmt fat eller i en stekpanna med lock, att den ej kallnar. Rötterna redas med smör och mjöl och då de därefter upp- kokat, ätas de till pölsan, hvilken lägges på ett fat med hackad persilja öfver; gräslökssås ätes härtill (se såser). Pölsskinnet ser ut som en strut och är helt i ena ändan.
lilleulv
Gäst
Re:Julrecept
«
Svar #6 skrivet:
01 dec-05 kl 17:54 »
Jag gör mycket korv af vildsvin, myskanka och kanin, men kan inte få tag i lammtarm till prinskorv.
Lilleulv
Valma
Inlägg: 602
Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Julrecept
«
Svar #7 skrivet:
01 dec-05 kl 20:07 »
Lilleulv!
Ring eller maila Schaub-Tico:
http://www.schaub-tico.se/
Du får gärna dela med dig av dina korvrecept, jag är mycket intresserad!
Kanske du har något prinskorvsrecept liggandes som du ännu ej provat?
/Valma
«
Senast ändrad: 01 dec-05 kl 20:08 av Valma
»
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.
lilleulv
Gäst
Re:Julrecept
«
Svar #8 skrivet:
02 dec-05 kl 06:47 »
Tack så mycket Valma
Jag skall skriva recept, men har ondt om tid nu. Får vänta några dager, men man säger ju, att den som väntar på något gott, kan vänta länga.
lilleulv
Valma
Inlägg: 602
Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Julrecept
«
Svar #9 skrivet:
02 dec-05 kl 13:26 »
Ja, i alla fall till da´n före da´n
/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.
hönstanten
Gäst
Re:Julrecept
«
Svar #10 skrivet:
06 dec-05 kl 16:13 »
Här kommer ett korvrecept för både rökning samt traditionell julkorv (som man kokar). Vi tar kött efter vad vi har mest av.
Om man skall röka den är det gott med vitlök i också!
4 kg malt nötkött (går att byta mot älg, rådjur)
4 kg malt fläskkött (går att byta mot vildsvin)
4 kg hackat ister
4 kg kokt kall potatis
6 liter mjölk
2 kg salt
50 g vitpeppar
20 g malda nejlikor
20 salpeter
Blanda allt och stoppa korven!
Detta blir ganska mycket korv men den räcker till nästa jul för oss!
/HT
Nettus
Inlägg: 2672
Gör inte som alla andra - tänk själv!
Småland
Re:Julrecept
«
Svar #11 skrivet:
08 dec-05 kl 13:45 »
Finns det någon som har recept på leverpastej med svinlever, men utan ägg??? Går det överhuvudtaget...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar
Valma
Inlägg: 602
Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Julrecept
«
Svar #12 skrivet:
09 dec-05 kl 18:39 »
Jag hittade detta recept på äggfri leverpastej i min köksbibel, Stora Kokboken (1940). Har själv inte lagat just denna så om du provar får du gärna skriva hur den blev.
450 g kalv- eller svinlever
125-150 g späck
125 g vetemjöl
3 ansjovisar
2 msk hackad gul lök
4-4,5 dl grädde
salt
0,5 msk strösocker
0,25 tsk vitpeppar
1 knivsudd ingefära
(3-4 tryfflar)
Till formen: 225-250 g färskt späck i tunna skivor.
Skölj levern och låt den ligga i kallt vatten i ca 12 h. (Kan uteslutas men pastejen får då en mörkare färg).
Rensa ansjovisen. Tag upp levern och och drag av den tunna hinnan. Skrapa späcket och skär det tillsammans med levern i bitar. Mal lever, späck, ansjovis och lök 4-5 gånger genom köttkvarn. Lägg blandningen i en skål. Krydda lätt, ty då är det mindre risk att färsen skär sig. Blanda ned mjölet och späd färsen med lite grädde i taget under kraftig omrörning. Smaksätt färsen med kryddorna. Färsen bör arbetas en god stund så att den blir smidig och porös. Koka ett litet prov i smord pastejform och krydda mer om så behövs. Passera färsen genom ej för fin sikt. Tillsätt grovhackad tryffel om så önskas.
Kläd en stor avlång brödform med späckskivorna. se därvid till att de helt täcker formen. Häll i smeten och stöt formen lätt mot bordet så att färsen packas samman. Formen bör ej fyllas mer än 3/4. Bind över formen med ett smörbestruket smörpapper eller lägg ett lock på. Grädda pastejen i vattenbad i jämn, svag värme 1 1/2-1 3/4 h. Pröva om pastejen är färdig. Låt pastejen kallna innan den stjälpes upp.
/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.
Nettus
Inlägg: 2672
Gör inte som alla andra - tänk själv!
Småland
Re:Julrecept
«
Svar #13 skrivet:
09 dec-05 kl 21:18 »
Kanon! Jättetack, Valma!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå upp
« föregående
nästa »
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Kött och fisk
»
Julrecept
Dela detta:
Inloggade just nu
560 gäster, 2 användare
Asger
,
Nina W
Forum
Odling
Frukt & bär
Grönsaker
Växthusodling
Inomhusodling
Spannmål och foder
Fröodling
Övrigt om odling
Djur
Höns
Höns: Raser
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar
Höns: Utfodring
Höns: Boende/hägnad
Höns: Sjukdomar och skador
Övrigt om höns
Andra fjäderfän
Ankor och myskankor
Gäss
Kalkoner
Duvor
Vaktlar
Övriga fjäderfän
Biodling
Kaniner
Får
Fårraser & avel
Dräktighet & lamning
Utfodring av får
Fårsjukdomar & skador
Hus, hägn & bete för får
Klippning & ullhantering
Fårslakt & tillvaratagande
Övrigt om får
Getter
Getraser & avel
Brunst, dräktighet & killning
Utfodring av getter
Getsjukdomar, skador & juverproblem
Hus, hägn & bete för getter
Mjölkgetter
Getslakt & tillvaratagande
Övrigt om getter
Getter finnes
Getter sökes
Grisar
Brukshästar
Kor
Arbetshundar
Arbetshundar: Avel
Arbetshundar: Uppfostran, utbildning & träning
Arbetshundar: Skötsel
Arbetshundar: Övrigt
Andra husdjur
Mat & tillvaratagande
Drycker
Bröd
Frukt och bär
Mejeriprodukter
Grönsaker, vegetariskt
Kött och fisk
Övrigt om mat och recept
Bygga & Bo
Bygga och renovera
Timring och stolpverk
Vatten och avlopp
Uppvärmning
Övrigt om bygga & bo
Hantverk
Skinn
Metall
Textil
Trä
Keramik
Övrigt hantverk
Övriga ämnen
Energi
Övrigt om alternativ energi
Fordonsdrift
Eltillverkning
Hemberedskap
Meka
Redskap, verktyg och maskiner
Hushåll
Ekonomi
Jakt och fiske
Skogsbruk
Örter
Allmänt om örter
Användning av örter
Odling och insamling
Annonser
Aktiviteter
Odlingsrelaterat finnes
Odlingsrelaterat sökes
Mark finnes
Mark sökes
Bostad sökes
Bostad finnes
Kollektiv för självhushållare
Djur sökes
Höns sökes
Hönsägg sökes
Övrigt fjäderfä sökes
Övriga ägg sökes
Grisar sökes
Får sökes
Getter sökes
Kaniner sökes
Kor sökes
Hästar sökes
Övriga djur sökes
Djur finnes
Höns finnes
Hönsägg finnes
Övrigt fjäderfä finnes
Övriga ägg finnes
Grisar finnes
Får finnes
Getter finnes
Kaniner finnes
Kor finnes
Hästar finnes
Övriga djur finnes
Övriga annonser - önskas
Övriga annonser - finnes
Jobb och tjänster
Kontakter
Ekobo-projekt
Utbildningar
Allmänt
Boktips
Support
Teknisk support
Forumets regler
Om tidningen Åter
- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna.
Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret..
/Maria Örni
Nya inlägg
Bortskänkes/eller finns reservdel?
i
Klippning & ullhantering
[
Igår
kl. 13:50]
Frukt och bär i zon 7
i
Frukt & bär
[16 sep-25 kl 20:52]
Rosenkvitten
i
Frukt och bär
[13 sep-25 kl 20:19]
Get och får
i
Övrigt om getter
[13 sep-25 kl 13:32]
Hur kan vi leva utanför samhället
i
Övrigt om bygga & bo
[12 sep-25 kl 20:43]
Gåsuppfödarlista
i
Gäss
[11 sep-25 kl 09:23]
Identifiera handredskapet
i
Redskap, verktyg och maskiner
[10 sep-25 kl 20:03]
Köpråd animalier WHO
i
Övrigt om mat och recept
[08 sep-25 kl 11:34]
Vill någon ha en tupp?
i
Övrigt om höns
[07 sep-25 kl 10:55]
FLYTTAD: Pomologia Suecica
i
Frukt & bär
[07 sep-25 kl 09:20]
Nytt i ditt landskap
För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in
eller
registrera dig
.
Nya annonser
Östergötland
Bogemenskap
i
Kollektiv för självhushållare
[
Igår
kl. 14:49]
Västergötland
Bogemenskap!
i
Kollektiv för självhushållare
[
Igår
kl. 14:43]
Västergötland
Kultur&Naturkollektiv på landet!
i
Kollektiv för självhushållare
[
Igår
kl. 14:06]
Halland
Skogstomt säljes
i
Mark finnes
[16 sep-25 kl 21:02]
Kretsloppshusets kurs Ekoliv
i
Utbildningar
[15 sep-25 kl 11:30]
Bonde/självhushållare söker kvinna
i
Kontakter
[10 sep-25 kl 20:21]
Skåne
Kör Piteå till Nässjö, 7 platser ledigt
i
Jobb och tjänster
[10 sep-25 kl 15:22]
Västergötland
Mark/enklare/fallfärdigt hus sökes runt Marks kommun
i
Mark sökes
[07 sep-25 kl 15:48]
Bo och dela ett liv ihop långsiktigt
i
Kollektiv för självhushållare
[03 sep-25 kl 10:39]
Bo och dela ett liv ihop långsiktigt
i
Bostad sökes
[03 sep-25 kl 10:38]
Användarnamn:
Lösenord: