Det finns massor av ciderrecept; gjorda på juice eller äppelbitar. Gemensamt för dem alla är att de smakar som fransk eller engelsk cider och inte som den svenska dryck som kallas cider.
Innan man börjar ska man alltså vara säker på att man gillar den här typen av cider.
Här är en vintervariant:
10 l äppeljuice, ev från koncentrat, får ej innehålla konserveringsmedel.
5 ekologiska äpplen Skär eller riv med skal och kärnor kvar.
alejäst.
Blanda och jäs i hink eller dunk med lock och jäsrör.
Efter 1 vecka silas äppelbitarna av.
Låt det jäsa tills det går ca 2 minuter mellan bubblorna i jäsröret. Gärna svalt.
Tappa om till nytt kärl och lämna bottensatsen kvar i det gamla.
Ta 1 dl cider och 1 dl socker i en kastrull och värm till sockret löst sig.
Rör ner i cidern.
Fyll på flaskor. Sätt inte fast korkarna än om det inte är patentkorkar. När det verkar komma igång med jäsningen skruvar man åt kapsylerna. Vänta en månad minst innan det smakas av men helst ska det stå minst 6 månader. OBS det blir bottensats i flaskorna så häll försiktigt.