Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Egen cider?  (läst 1957 gånger)

Smålands-Lina

  • Inlägg: 27
Egen cider?
« skrivet: 29 dec-08 kl 12:47 »
Hej på er!

Är det någon härinne som har gjort egen cider någon gång? Jag förmodar att det finns någon som har det  ;), skulle gärna vilja ha recept på det!  :)

Hälsningar / Lina

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Egen cider?
« Svar #1 skrivet: 30 dec-08 kl 12:26 »
Det finns massor av ciderrecept; gjorda på juice eller äppelbitar. Gemensamt för dem alla är att de smakar som fransk eller engelsk cider och inte som den svenska dryck som kallas cider.
Innan man börjar ska man alltså vara säker på att man gillar den här typen av cider.
Här är en vintervariant:
10 l äppeljuice, ev från koncentrat, får ej innehålla konserveringsmedel.
5 ekologiska äpplen Skär eller riv med skal och kärnor kvar.
alejäst.
Blanda och jäs i hink eller dunk med lock och jäsrör.
Efter 1 vecka silas äppelbitarna av.
Låt det jäsa tills det går ca 2 minuter mellan bubblorna i jäsröret. Gärna svalt.
Tappa om till nytt kärl och lämna bottensatsen kvar i det gamla.
Ta  1 dl cider och 1 dl socker i en kastrull och värm till sockret löst sig.
Rör ner i cidern.
Fyll på flaskor. Sätt inte fast korkarna än om det inte är patentkorkar. När det verkar komma igång med jäsningen skruvar man åt kapsylerna. Vänta en månad minst innan det smakas av men helst ska det stå minst 6 månader. OBS det blir bottensats i flaskorna så häll försiktigt.

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
SV: Egen cider?
« Svar #2 skrivet: 30 dec-08 kl 12:28 »
Det finns en bok som beskriver hur man gör cider.
Jag kan kolla vad det är för nummer på boken om du har tänkt att köpa en själv. (om den fortfarande finns kvar på förlaget.)

Smålands-Lina

  • Inlägg: 27
SV: Egen cider?
« Svar #3 skrivet: 30 dec-08 kl 22:22 »
Tack för tipsen  :) Vad är det för skillnad på smak mellan svensk cider och engelsk cider?  :-[ Jag förmodar att den svenska är sötare?  :P

 

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Egen cider?
« Svar #4 skrivet: 31 dec-08 kl 15:41 »
Svensk cider typ "Kopparbergs" är (om jag fattat rätt) äppelvin som blandats med kolsyrat vatten, socker och smakgivare. Den är mycket sötare än cider som man jäser.
Vill man ha mer sötma i cidern kan man söta den med mjölksocker som inte jäser eller sötningsmedel.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

457 gäster, 3 användare (1 dolda)
kajsazanderpersson, skogskälla

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser