Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Krydd-tips  (läst 2707 gånger)

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Krydd-tips
« skrivet: 16 jul-08 kl 07:58 »
Jag har börjat använda "nya" kryddor, mycket färska kryddor som jag hittar i naturen, trädgården och i butikerna. Nu till problemet, jag vet ju inte vad de ska användas till??  :-\
Så jag tänkte vi kunde ha en tråd där vi ger varann tips för vad man skall ha de olika kryddorna till.
Jag tänker på kryddor som:

Mejram
Körvel
Timjan
Dragon
Mynta

osv

Dessa kryddor skulle jag gärna vilja ha tips på "tillhörande" maträtter till  :)
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

snarken

  • Inlägg: 230
SV: Krydd-tips
« Svar #1 skrivet: 16 jul-08 kl 08:45 »
Jag får be att lägga isop till listan, vet att smaken är stark och doseringen vansklig så har inte vågat testa. Beprövade recept med isop i vore uppskattade!

Körvel är ju ett måste i potatissoppa, skam att säga använder jag den aldrig annars. Och av myntan blir det bara té - har aldrig ens gjort den berömda engelska myntasåsen...

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Krydd-tips
« Svar #2 skrivet: 16 jul-08 kl 08:48 »
Provade igår att göra chokladkola med mynta men jag var nog för aktsam och tog för lite för det smakade inte mycket mint. Fler tips tas tacksamt emot. Ska prova att dricka det som thee. Man kanske kan använda det som slemlösande ångbad när man är förkyld?
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Vilse

  • Gäst
SV: Krydd-tips
« Svar #3 skrivet: 16 jul-08 kl 08:54 »
mynta saas,,usch!
haer neer har dom den saasen paa saa got som allt koett,,faar eller flaesk kotlett mm mm
naer man tittar i djupfrysdisken i affaeren saa har dom minted peas,,fy tusan!
jag klarar bara inte av det!

men dom ser lika fraagande ut naer jag har dill paa potatisen :)


Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Krydd-tips
« Svar #4 skrivet: 16 jul-08 kl 12:46 »
Mynta är ett vitt begrepp. Vi använder merst grönmynta, den är inte lika stark som många andra av de vanligt förekommande sorterna.

Många örtkryddor är goda att ha i kalla såser, såna som man gör med grädfil eller yoghurt.

Dragon tycker jag är godast torkad.

Godast blir det om man blandar olika kryddor.
snus? vad är priset på en pris?

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Krydd-tips
« Svar #5 skrivet: 16 jul-08 kl 12:50 »
Både timjan och mejram är gott till såser med tomat i.
elliha.blogspot.com

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Krydd-tips
« Svar #6 skrivet: 16 jul-08 kl 15:36 »
Timjan är det vi använder absolut mest. Till ugnsbakade potatis- rotfruktsklyftor till exempel, i köttmarinader eller tomatsåsen. Det finns många olika sorters timjan, citrontimjan är gott att ha på grillad fisk.

Mejram är väl inte den vanligaste kryddan kanske men nödvändig när man kokar ärtsoppa, gärna tillsammans med timjan då.

Dragon har man ofta i fiskrätter. Inte min favoritkrydda. Vinäger smaksatt med dragon är det också många som tycker om.

Myntan har vi ibland i youhurtsås, hacka och krossa den och blanda med turkisk youghurt och evt. lite vitlök, mumsigt till grillat.
Mynta är också hott i örtte, färsk eller torkad. Grönmynta är den man vanligen använder i mat (och Mohitos  :)) och pepparmynta brukar man ha till desserter. Hittar du "Marrokansk Mynta" på nån plantskola så köp den. Mycket kraftigvuxen och fantastiskt god och mycket smak, det är en form av grönmynta.




Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Krydd-tips
« Svar #7 skrivet: 16 jul-08 kl 17:45 »
Tack för tipsen Vitis, vad skulle vi göra utan dig och Yrian på kryddsidan  :-*
Dragon är ingen favorit men som du skriver har jag just upptäckt timjan, mums, gott i ALLT tycker jag  ;D Sen var jag redan tokig i basilika så det har jag sått med hjälp av Gruff`s frön  :-* i krukor överallt här hemma.
Skulle vilja ha en förteckning över vad de olika kryddorna kan användas till som jag kan hänga på insidan av kryddskåpet. Men hittar ingen bra på nätet  :-\
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Krydd-tips
« Svar #8 skrivet: 16 jul-08 kl 18:11 »
Pepparmyntan använder jag till att köra över med gräsklipparen ;D *urk* senaste graviditeten medförde äckelkänslor mot allt med mint, förstår inte varför men klarar det fortfarande inte :-X
Prova annars en trevlig massageolja med mynta+johannesört  :) (helst både kattmynta och pepparmynta!)

Känns som en lämpligt tråd att undra över myntan som växer på ett fuktigt ställe på vallen här hemma, när man går i det luktader det lite citronigt, vad är det för mynta ??? Samma växte hejvilt bland hästhagarna i Bologna när jag bodde där.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Krydd-tips
« Svar #9 skrivet: 16 jul-08 kl 18:11 »
Dragon är gott till fisk. Eller hela stjälkar i magen på en ugnsstekt kyckling. Eller finhackad i en potatissallad (sån med vinägrette).

Mynta är gott till te ihop med lite timjan och svartvinbärsblad. Salvia blir också ett gott te. Te på timjan med lite honung hjälper när man är hes och hostig.

Oregano/mejram (det är i princip samma sak) är oslagbart i tomaträtter och förstås på hemlagad pizza.

Mynta använder man massor av i tabbouleh, en sallad på bulgur (vi tar dinkelris), hackad mynta, hackad persilja, färsk lök, tomater, olivolja och citronsaft.

De flesta örter (men kanske inte mynta) blir bra i en salsa verde, massor av finhackade örter i olivolja med lite citronsaft (eller vinäger) och lite havssalt (eller finhackade sardeller). Gott till rökt fisk, kallt kött, lätt förvällda späda grönsaker...

LILL-BONDEN

  • Gäst
SV: Krydd-tips
« Svar #10 skrivet: 16 jul-08 kl 18:46 »
timjan ock mejram är självskrivna i ärtsoppa :)

Cissiluria

  • Inlägg: 446
  • "Det var det värsta!!!"
    • Östergötland
    • Art CECILIA
SV: Krydd-tips
« Svar #11 skrivet: 16 jul-08 kl 18:53 »
Hej Kimma!

Om du vill kan du få ett recept på en fantastisk gräddkola med mintsmak?

Just nu är det skördedags för Rölleka... det är ju inte någon krydda, men eftersom många olika örtthé-alternativ tagits upp, vill jag slå ett slag för just Rölleka!

Rölleka är för oss kvinnor nästan en nödvändighet. Plocka blommorna när solen skiner som starkast och står som högst på himlen, då är de eteriska oljorna som starkast i blomman. Häng dem upp och ner i nåt torrt, mörkt ställe. Låt torka till vinterns behov. Nu medan den är färsk, ta en tur på morgonkvisten, bryt dig några blommor, häll kokande vatten över dem och låt dra MINST 5, gärna 10 minuter. Lyft ur blommorna, om så föredrag, söta med en sked honung.

Rölleka är bra för kvinnans hormonella balans. Om man nån gång drabbas t ex av oregelbunden mens, svår PMS eller klimakteriebesvär, är Röllekan suverän!

Drick ett par förebyggande koppar om dagen, för att hålla dig i fin form och hormonell balans.

(Naturligtvis bör man inte plocka Rölleka där det finns motortrafik.)
Bor på liten gård med sambo, katterna Frasse, Stina. Siri, Sockan och Daisy, cockrarna Nora och Malte, samt en flock blandrashöns.

Blogg finns på: http://akullakadorranfunderar.blogspot.co

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Krydd-tips
« Svar #12 skrivet: 16 jul-08 kl 20:40 »
Pepparmyntan använder jag till att köra över med gräsklipparen ;D *urk* senaste graviditeten medförde äckelkänslor mot allt med mint, förstår inte varför men klarar det fortfarande inte :-X

Har ett svagt minne av att pepparmynt inte ska vara bra för gravida/ammande.

Cissiluria

  • Inlägg: 446
  • "Det var det värsta!!!"
    • Östergötland
    • Art CECILIA
SV: Krydd-tips
« Svar #13 skrivet: 16 jul-08 kl 21:00 »
När jag var gravid var pepparmintsolja på råsockerbit, min räddning när jag hade halsbränna.... inget ont hände varken med mig eller döttrarna? Hade jag tur?
Bor på liten gård med sambo, katterna Frasse, Stina. Siri, Sockan och Daisy, cockrarna Nora och Malte, samt en flock blandrashöns.

Blogg finns på: http://akullakadorranfunderar.blogspot.co

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Krydd-tips
« Svar #14 skrivet: 16 jul-08 kl 21:23 »
Dragon har jag på kokta smörslungade morötter och myntan i tabouleh (eller hur man nu stavar det)  :)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Krydd-tips
« Svar #15 skrivet: 17 jul-08 kl 16:26 »
Min spanska körvel har inte riktigt kommit igång än, så jag har inte testat, men jag har samlat lite användningsförslag: Sjud 3 blad 5 min i 2 msk sött vin, blanda med 1-2 msk socker. Blanda med vispgrädde (tårta, efterrätt) när det kallnat. Lägg spansk körvel i botten på burkarna när du kokar sylt, gärna persikosylt. Använd i örtsåser och örtsorbet. Kan bytas ut mot andra väldoftande örter. (Recept sås: 120 g socker, 150 ml vatten (ev. hälften vin) i 3 min. Tillsätt 2-3 kvistar).

En annan källa påstår att man ska lägga 15g färsk rot i 1l brännvin i 5 dagar, så blir det ouzo. Man kan använda fröna i likör och även smaksätta sylt med dem. Bladen används i omelett, soppor, sallad. Rötterna kan man koka mos på och servera till fisk.

Citrontimjan ska visst vara gott i lökpaj, både i degen och fyllningen. Måste testa det någon gång. Citrontimjan även i olika sylter.

Ysop i hallonsaft. Koka upp 3 kvistar ysop med den silade saften och häll på flaskor.

Testa gärna och berätta hur det gick!

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Krydd-tips
« Svar #16 skrivet: 23 jul-08 kl 11:50 »
Dragon är lite speciell men i en löksoppa absolut ett måste ;) Jag tycker att den gör sig mycket bra där.

En favorit här hemma är örtbröd till soppa. Jag blandar lite allt möjligt i kryddväg, finhackad vitlök och lite örtsalt och häller på olivolja. Sedan ringlar jag bara rikligt över brödskivor av valfri "mjölgrovlek" och in i ugnen. Som vitlöksbröd alltså, fast ihop med örter då och det blir mycket godare än bara vitlök. Ibland tillsätter jag även finhackade soltorkade tomater.

Min favorit är också timjan, så familjen får det i allt... ::) Gott som Vitis skrev på ugnsbakade potatisklyftor (behåll potatisskalet på, potatisen blir godare då) men även rosmarin är gott på sådan potatis.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

 

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Krydd-tips
« Svar #17 skrivet: 23 jul-08 kl 12:04 »
Ja, apropå soltorkade tomater som jag skrev om i förra inlägget så är ju en blandning av örter, olja och en skvätt vinäger perfekt att själv marinera dem i.  Är tomaterna stenhårda måste de ligga i kokhett vatten några minuter först.

Jag brukar blanda t.ex. timjan, basilika (självskriven till tomater), oregano, vitlök och peppar, ibland även chili. Kyndel har jag också i ibland, när vi har färsk. Funkar bra till alla typer av inläggningar av sådana lyxtillbehör ;) typ oliver, cocktailkapris... osv
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

574 gäster, 5 användare (1 dolda)
ärt, henriklestreus, Luffsen, lillatorpet

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser