Men du fred... hur gör man när man gravar? 
är det svårt?
och kan man göra det med sån lax som man köper hel och fryst?
Ja det går utmärkt med hel fryst lax. Köper man färsk lax så bör man frysa in den innan gravningen för att döda eventuella parasiter.
Här har du ett enkelt och gott recept.
Filea laxen och lämna skinnet kvar. Blanda lika delar socker och salt (c.a 1 dl av varje) och släng i ett par nypor krossad vitpeppar.
Skölj fileerna i kallvatten och torka av dem.
Gnid in både fram och baksida av fileerna med blandningen.
Det som du får över av blandningen strör du över på fileernas köttsida, snåla inte.
Lägg på rikligt med dillkvistar och smäll ihop fileerna med köttsidorna mot varrandra (så det ser ut som en hel fisk igen).
Slå in i folie och ett par plastpåsar så det blir luft och ljustätt.
Lägg in på en bricka i kylskåpet (saltet drar ut en hel del vätska ur fisken) och vänd fisken 2 ggr/dygn.
Efter 2-3 dygn är det klart....skiva tunnt, lägg på en bit knäckebröd och njut

.