Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Surdeg  (läst 38033 gånger)

skogstomten

  • Inlägg: 97
    • -
Re:Surdeg
« Svar #20 skrivet: 04 dec-06 kl 19:01 »
hej Ingrid.
Jodå jag gillar boken. Har provat en del, men naturligtvis är det lite krångel... men det är ju en utmaning...
Boken rekomenderas!!
Krister
Har bara hundarna kvar sen lagården blev skadad

Ralf1

  • Gäst
Re:Surdeg
« Svar #21 skrivet: 30 apr-07 kl 22:37 »
Är det bara jag som har problem med att surdegen möglar efter någon tids förvaring i kylskåpet - när jag inte använt en alltså...

 :-\

Jag har för mig att jag har läst att man ska frysa in den surdegen som blir över. Det stod visserligen inget om varför, men kan nog vara en anledning. ::)

täppan 44

  • Gäst
Re:Surdeg
« Svar #22 skrivet: 16 maj-07 kl 10:17 »
Tack för alla tips! Jag äääälskar att baka bröd och har varit sugen på att testa surdeg ett bra tag nu. Jag har Jan Hedhs bok och tänkte ge mig på att testa  (Kan FÖ varmt rekomendera hans vörtbrösdrecept). Jag har en massa gamla glaskonserveringsburkar och tänkte förvara surdegen i dom, vad tror ni om det?

Marieberg

  • Gäst
Re:Surdeg
« Svar #23 skrivet: 17 maj-07 kl 16:54 »
Jag har en massa gamla glaskonserveringsburkar och tänkte förvara surdegen i dom, vad tror ni om det?
Det går utmärkt.
Jag har olika glas med levain, rågsurdeg & vetesurdeg. Det ser lika härligt ut som på fotot i Heed´s bok!

EmJa

  • Gäst
Re:Surdeg
« Svar #24 skrivet: 01 jul-07 kl 09:55 »
Hm, en helt nybörjarfråga:
När jag bakat en gång och fått en liten degbit över, hur gör jag nästa gång jag skall baka då? Är ju en så liten degbit kvar - skall jag mata den med vatten och mjöl några dagar innan jag skall baka igen, för att väcka den? Isåfall - varför inte göra en ny surdeg varje gång?

Nu känner jag mig lite dum..  :-[

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
Re:Surdeg
« Svar #25 skrivet: 01 jul-07 kl 19:31 »
Hm, en helt nybörjarfråga:
När jag bakat en gång och fått en liten degbit över, hur gör jag nästa gång jag skall baka då? Är ju en så liten degbit kvar - skall jag mata den med vatten och mjöl några dagar innan jag skall baka igen, för att väcka den? Isåfall - varför inte göra en ny surdeg varje gång?

Nu känner jag mig lite dum..  :-[

Du får väcka den över natten. Blanda med mjöl och vatten på kvällen, låt stå över natten. Att göra en ny surdeg tar ju 4 dagar, så det är alldeles för jobbigt.
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

EmJa

  • Gäst
Re:Surdeg
« Svar #26 skrivet: 02 jul-07 kl 15:56 »
Aha, då förstår jag!
Tack!  :D

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Surdeg
« Svar #27 skrivet: 01 sep-07 kl 18:05 »
nu har jag bakat rågbröd med surdeg 2 gånger. första gången gick det åt helvete, men det berode på att jag va stupfull o försökte instruera min ovana lite mindre stupfulla pojkvän att göra det. andra gången blev det helt underbart o nu har jag ett bröd med nässlor i på gång.
ska även sätta vetesurdeg idag. hur länge ska den jäsa när man ska baka? ska man köra samma princip som med råg, först mer mjöl o vatten till en gröt, låta stå i 8-12 timmar, göra en deg, jäsa i 8-12 timmar, göra bröd, jäsa en timme, å så in i ugnen?
sen undrar jag vad levain e o hur man gör de? kollade på wikipedia o det stod att man hade frukt i. låter spännande, det vill jag pröva  ;)
tack alla för dom bra tipsen på bröd. jag blir lycklig av att baka bröd. finns inget trevligare!
Jag har babylonsjukan!

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Surdeg
« Svar #28 skrivet: 04 sep-07 kl 19:53 »
jag har lite problem med min vetesurdeg. rågsurdegen gick jättebra. men vetesurdegen som jag hittade recept på här får jag inte att funka. den stod först i 2 dygn. sen igår fylde jag på med mer mjöl o vatten. idag ska jag fylla på med ännu mer. men det bublar inte i den, den luktar inte surt, som min rågsurdeg o den skicktar sig så gulaktigt vatten lägger sig på ytan.
så här ska det väll inte vara???
hjälp tack.....
Jag har babylonsjukan!

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Surdeg
« Svar #29 skrivet: 06 sep-07 kl 23:47 »
Jag har startat en vetesurdeg så här, 2 dl durumvetemjöl, 2dl youghurt, 1/2 paket jäst och 0,5 dl outspädd äppeljuice. Blanda allt (bra om det i alla fall är rumsvarmt) och låt stå över natten. Då bör det har bubblat ordentligt i det. Innan du bakar så ta undan ca 1 dl. Den brukar jag mata med 2 dl durumvetemjöl och 2 dl vätska (oftast vatten) och låta stå över natten. När jag sedan bakar brödet så bakar jag inte med durumvetemjöl utan med vetemjöl special. Blir goda baguetter.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Surdeg
« Svar #30 skrivet: 10 sep-07 kl 20:08 »
men då har du ju jäst i. blir det inte fuskvariant då? youghurt? ska de va sådana bakterier oxå?
om jag inte får nåt annat svar ska jag pröva det. tack för receptet!
Jag har babylonsjukan!

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Surdeg
« Svar #31 skrivet: 10 sep-07 kl 21:07 »
men då har du ju jäst i. blir det inte fuskvariant då? youghurt? ska de va sådana bakterier oxå?
om jag inte får nåt annat svar ska jag pröva det. tack för receptet!

Jo, lite fusk kanske.  ;) Fast man har bara i det första gången för att få igång bubblet. Sen tar man undan 1dl surdeg till nästa bak och den matar man bara med vatten och durumvetemjöl.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Surdeg
« Svar #32 skrivet: 07 jan-08 kl 19:59 »
jag har fått ett litet problem med min surdeg... mögel...

jag har haft den i några månader o allt har fungerat bra. nu har jag inte haft tid att baka varje vecka o surdegen har stått i lite mer än två veckor. när jag tog ut den o skulle baka såg det ut som mögel på den. en liten tun vit hinna. jag tog bort det mesta o bakade ändå. de fungerade bra.
nu en vecka senare när jag ska baka igen, så hittar jag återigen nåt vitaktigt överst.
borde jag slänga denna o göra en ny? hur farligt kan det va? den ska ju in i ugnen innan den äts... men störigt e det, inte så trevligt. antar att jag "borde" slänga den o inte känna mig så "fest" vid den. (jag ville ju ha en gammal surdegskultur....)
vad har ni för åsikter om detta?
 
 
 
Jag har babylonsjukan!

 

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Surdeg
« Svar #33 skrivet: 09 jan-08 kl 14:06 »
okej, jag slängde den. håller på att göra ny nu.
Jag har babylonsjukan!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

435 gäster, 6 användare (1 dolda)
Sampa, torbjorn, Galaxie, Tångräkan, Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser