Klipp från Runåbergs hemsida: "Moroten är en tvåårig växt och tillhör de flockblommiga växternas familj. Den är en mycket gammal kulturväxt, som från början kommer från Afganistan. Roten var då kraftigt violett och grenig, men mycket uppskattad, också i Europa. Det är först på 900-talet i Mindre Asien som en samlad, konisk rot uppträder. Den tog sig till Europa via det moriska Spanien på 1100-talet och sedan dess har européerna dominerat morotsutvecklingen. Fram till 1500-talet var moroten violett, purpur, röd eller svart till färgen, men smakade lika bra som våra morötter idag. Då, genom en välsignad mutation, såg en blekgul morot för första gången dagens ljus i västra Europa."
Mer ursprunglig är den alltså, men mer härdig, det är frågan?
Vill du ha morötter med kul färg kan jag rekommendera en knallröd sort som jag odlade i somras: "nutri red". Den var väldigt god, förutom att den dessutom såg väldigt tilltalande ut! Sorten sägs också vara extra nyttig, har mycket hög betakarotenhalt, med ingående ämnet lycopin, vilket anses stärka kroppens immunförsvar. (Så sägs det i alla fall...

)
/Sanna