Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Lau skrivet 12 mar-04 kl 18:51

Titel: Lila morötter!!?
Skrivet av: Lau skrivet 12 mar-04 kl 18:51
Var får man tag på rktiga lila morötter? Är de helt utrotade?
Det var ju de där holländarna som tvunget skulle ha oranga, ::) men de har tydligen slarvat bort orginalet.
Har jag fel? ???

Lau
Titel: Re:Lila morötter!!?
Skrivet av: Alba skrivet 16 okt-04 kl 17:16
Odlade en lila sort i år, från Lord Nelson fröer. "Purple Haze" heter den. Gick i blom genast, så själva moroten blev det inte mycket med. Blommade däremot mycket vackert med lilatonade blommor. Hållbara som snitt var de också, så de får vara med nästa år igen, men i blomlandet i stället!

http://www.nelson.se/

Snabbsökte lite, och hittade en annan lila som låter lovande att prova, "Purple Dragon" från Thompson & Morgan.

http://seeds.thompson-morgan.com/uk/en/list/carrots/2
Titel: Re:Lila morötter!!?
Skrivet av: Skogstorpskan skrivet 06 dec-04 kl 16:28
Läste i Göteborgsposten igår (tror jag det var) i en artikel om Runåbergs fröer att det är nytt hos dom för i år med lila morötter. Hittar dock inget om detta på deras hemsida http://www.runabergsfroer.se (http://www.runabergsfroer.se)

Artikeln i GP hittar ni här: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=669&a=191702 (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=669&a=191702)

Är dessa lila morötter alltså mer "ursprungliga" morötter än de vanliga oranga? Vet ni om dom kanske är härdigare mot morotsfluga eller andra angrepp?Titel: Re:Lila morötter!!?
Skrivet av: Sanna skrivet 08 dec-04 kl 11:49
Klipp från Runåbergs hemsida: "Moroten är en tvåårig växt och tillhör de flockblommiga växternas familj. Den är en mycket gammal kulturväxt, som från början kommer från Afganistan. Roten var då kraftigt violett och grenig, men mycket uppskattad, också i Europa. Det är först på 900-talet i Mindre Asien som en samlad, konisk rot uppträder. Den tog sig till Europa via det moriska Spanien på 1100-talet och sedan dess har européerna dominerat morotsutvecklingen. Fram till 1500-talet var moroten violett, purpur, röd eller svart till färgen, men smakade lika bra som våra morötter idag. Då, genom en välsignad mutation, såg en blekgul morot för första gången dagens ljus i västra Europa."

Mer ursprunglig är den alltså, men mer härdig, det är frågan?
Vill du ha morötter med kul färg kan jag rekommendera en knallröd sort som jag odlade i somras: "nutri red". Den var väldigt god, förutom att den dessutom såg väldigt tilltalande ut! Sorten sägs också vara extra nyttig, har mycket hög betakarotenhalt, med ingående ämnet lycopin, vilket anses stärka kroppens immunförsvar. (Så sägs det i alla fall... ;))

/Sanna
Titel: Re:Lila morötter!!?
Skrivet av: Johan P skrivet 16 dec-04 kl 12:32
Hösten 2002 köpte jag tre moröter av en blå morot fröet hade insamlats av en vän till ägeren i Afganistan innan kriget.
Det var stor och skar man i dem fans en ring av gul färgad vävnad.
Jag har i år provsått de frö som jag fick men lägget var inte bra så de blev inte mycket.
Skall prova nästa år igen.
Titel: Re:Lila morötter!!?
Skrivet av: videvi skrivet 27 jan-05 kl 08:45
Runåbergs Fröer har nog frö till lila morötter i år. Tyckte att jag såg det där. Även vita å ljusgula tror jag. Synd att mitt minne e så taskigt.   :-[