Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  brysselkål  (läst 1451 gånger)

vårlök

  • Inlägg: 76
brysselkål
« skrivet: 03 feb-05 kl 20:01 »
Hejsan!
Våren närmar sig och jag har börjat fundera på vad som gick fel med vår kålodling förra året. Vi provade brysselkål och broccoli, de blev väldigt ståtliga med tjusiga jätteblad, men vi fick ingen skörd! Jorden är ganska mager och stenig men vi har tillsatt kogödsel. Någon som har några bra kåltips?
Hälsningar Gunhild
Alternativare i startgroparna

caprice

  • Inlägg: 105
    • -
Re:brysselkål
« Svar #1 skrivet: 04 feb-05 kl 12:24 »
Hej!

Du skriver inte var i landet ni odlade och om ni satte ut plantor eller direktsådde? Brysselkål har ju den längsta utvecklingstiden av alla kålsorter och hinner ofta inte mogna längre norrut i Sverige. Broccoli däremot bildar huvuden snabbt. Båda sorterna kan förresten stå kvar långt in på hösten, här i Skåne har jag tom skördat i januari.
Kål trivs bra på lerig jord men jag har fått bra skörd när jag bodde i Dalarna och hade sandjord. Men de vill ha jämn tillgång på vatten coh näring, annars kan ibland huvudbildningen utebli. Eftersom kålen vuxit bra borde det också bildats huvuden, men fjolårets väder kan ju ha varit en stor utmaning. Ev. kan ni också ha gödslat för mycket.
Hoppas det går bättre i år!
Karin

OliK

  • Inlägg: 331
  • Dead-ends tend to get you dead, in the end.
    • Uppland
Re:brysselkål
« Svar #2 skrivet: 04 feb-05 kl 12:46 »
Hej,
ju, gödseln kan har varit problemet; blir det för mycket kväve utvecklas bladen mera än själva kålhuvuden. Annars kan det också vara brist på kalium, försök med lite aska blandad i jorden.
/droliver

 

vårlök

  • Inlägg: 76
Re:brysselkål
« Svar #3 skrivet: 06 feb-05 kl 16:44 »
Hejsan ! Tack för tipsen, antagligen hade vi gödslat för entusiastiskt! Jag glömde tala om att vi bor i skåne och förkultiverar inne och i drivbänk. Ska prova med aska och ingen extra kogödsel i år. Tyvärr har vi lite problem med att låta kålen stå ute, förra hösten käkade älgarna upp den lilla kål vi hade! (funderar på att bygga något kaninbursaktigt till dem i år, kålen alltså, inte älgarna!!någon som provat det??)
Alternativare i startgroparna


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser