Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  marmor till pizzaugn  (läst 5713 gånger)

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
marmor till pizzaugn
« skrivet: 12 dec-14 kl 09:44 »
Tänkte bygga en vedeldad bakugn/pizzaugn. funderat mycket på vad jag ska använda som häll.

Har tillgång till en marmorplatta som eventuellt kan användas till detta. Tänker att den släta ytan skulle passa bra vid både tunnbrödsbak samt pizzabak. På ett känslomässigt plan känns det som att marmor skulle lämpa sig för att hetta upp utan att den tar skada av detta.
Finns det någon med erfarenhet där ute som kan upplysa mig?

Znibban

  • Inlägg: 1407
    • Skåne
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #1 skrivet: 12 dec-14 kl 13:56 »
Intressant fråga, jag sätter ett tassavtryck och hoppas du får svar!

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #2 skrivet: 13 dec-14 kl 08:22 »
Fjäderfän och kaniner

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #3 skrivet: 13 dec-14 kl 13:20 »
Han kunde ju använt lite lera mellan blocken. Det borde inte blivit dyrt.
Hade han lärt sig slå ett valv hade han inte behövt badkaret heller. Valvets hållfasthet är ju inte säkerhetskritisk så det vore väl OK som nybörjarprojekt i valvslagning.
Det finns en skiss på en utomhusbakugn i en av Annelies Schönecks böcker. Jag tror det är Dagligt bröd eller också är det Säd i daglig kost.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #4 skrivet: 13 dec-14 kl 13:49 »
Marmor är ett slags kalksten.  Jag vet att kalksten används som råvara när man bränner kalk.  Vid höga, men jag vet inte hur höga, temperaturer omvandlas kalksten till bränd kalk, vilken är råvara till släckt kalk som används i kalkbruk.

Sedan känns det som om en marmorskiva lätt spricker vid temperaturväxlingar.

Ring till ett stenhuggeri och fråga hur de ser på saken.

knuttew@hotmail.com

  • Inlägg: 1
    • Västerbotten
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #5 skrivet: 06 apr-16 kl 19:52 »
Provade du med marmor som botten i ugnen? Hur blev det? Jag går i samma tankar. Tacksam för svar.
Knutte

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14058
    • Medelpad
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #6 skrivet: 06 apr-16 kl 20:37 »
Man bör ju också komma ihåg att marmor är mycket känsligt för sur miljö. Den kan nog frätas sönder fort av mer eller mindre sura rökgaser (kolsyra, organiska syror mm) i en ugn.

Det är nog bättre med andra plana stenmaterial, t ex någon form av skiffer. Kolla i Yngve Ryds bok Eld, där står det en del om vilka sorters sten samerna traditionellt använder som gräddningshällar.

Om någon ändå vill experimentera med marmor så har jag två kasserade soffbord med marmorskiva som jag gärna ställer till vetenskapens förfogande.

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #7 skrivet: 06 apr-16 kl 20:59 »
Provade du med marmor som botten i ugnen? Hur blev det? Jag går i samma tankar. Tacksam för svar.
Knutte
Nej det blev inte marmorgolv utan eldfaststen. Dyrt men det håller ju. Blev nöjd med konstruktionen. Klöv en hydrofor o använde den som valv. Väldigt smidigt. Isolerade med sand vilket jag ångrar o skulle nu istället valt vermiculit eller lecakulor. Men sand är ju billigt. Murade med natursten o köpte en lucka på loppis. Hade ett skorstensrör liggande.

Ska ta bilder någon dag o lägga upp.

fredde e

  • Inlägg: 375
  • Det finns inget omöjligt, det tar bara längre tid
    • Hälsingland
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #8 skrivet: 06 apr-16 kl 21:14 »
En bekant använde en kasserad gravsten som bottenplatta. Baksidan är ju lika plan som framsidan. Reäl svensk gråsten. Har funkat i 10 år.
Man sitter alltid fast i skiten. Det är bara djupet som varierar. Och häng aldrig med huvudet, när den når upp till hakan.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #9 skrivet: 06 apr-16 kl 22:25 »
En bekant använde en kasserad gravsten som bottenplatta. Baksidan är ju lika plan som framsidan. Reäl svensk gråsten. Har funkat i 10 år.

Granit är bra grejer!

Vedeldad gravstenspizza vore nåt för hippster-krogarna...  :D

 

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14058
    • Medelpad
SV: marmor till pizzaugn
« Svar #10 skrivet: 06 apr-16 kl 23:56 »
Granit är bra grejer!

Vedeldad gravstenspizza vore nåt för hippster-krogarna...  :D

Varför inte torv eller stenkol? :P


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

294 gäster, 3 användare (2 dolda)
torbjorn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser