Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  gammal tacka!?  (läst 3791 gånger)

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
gammal tacka!?
« skrivet: 21 nov-10 kl 21:04 »
Ska slakta en gammal tacka, som dock är frisk. Funkar köttet till färs eller är smaken inte bra?
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: gammal tacka!?
« Svar #1 skrivet: 21 nov-10 kl 21:18 »
Vi slaktade ett par äldre tackor i höstas, 5 och 7 år gamla, och det köttet har varit jättegott. De var båda gotlandskorsningar.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

jlundgre

  • Inlägg: 15
    • Värmland
SV: gammal tacka!?
« Svar #2 skrivet: 04 jan-11 kl 15:21 »
Hej!
Köttet på gammal tacka kan vara jättegott. Se bara till att den slaktas på ett hygieniskt sätt, dvs att att ingen ull kommer i beröring med köttet. Enklast är det om tackan klipps först, åtminstone på mage och ben.

Stekar och sadel tycker jag inte att du skall göra färs av, dessa är jättegoda som de är. Om tackan är fet och du inte gärna vill ha fårsmaken, så kan du putsa bort fettet. Det är i fettet som smaken sitter. Övriga delar av tackan är goda att göra gryta på. Du kan också göra korv om du vill.

pyromanen

  • Gäst
SV: gammal tacka!?
« Svar #3 skrivet: 04 jan-11 kl 21:29 »
Som jlundgre nämnar kan man göra god korv på får, min kompis gör supergod fårkorv.  När vi (hände bara vid ett tillfälla) slaktade får som var flera år gamla var vi i ett läge där det inte fanns tid eller ork att hålla på att göra korv och då tog vi rätt enbart på dom störra köttbitarna utan fett och gjorde grytbitar även av fjolarna. Gott!

pyromanen

  • Gäst
SV: gammal tacka!?
« Svar #4 skrivet: 04 jan-11 kl 21:30 »
OBS tänk på när hon var avmaskat bara, det är ganska lång tid efter man inte bör äta köttet.

 

Björn i Finnskogen

  • Inlägg: 3
    • Värmland
SV: gammal tacka!?
« Svar #5 skrivet: 06 nov-15 kl 15:16 »
Gammal sau (får) kan smake stramt om man icke er van.
Blanda 50/50 med griskjöt og laga kjötfärsbiffar. om du tycker at får smaker for stramt. låren kan du törrsalte i nio dögn, törke av saltet for så henge til törk 4-5 mnd. delikatesse fra vestlandet i norge. (koster 5-600 i butikken)FENALÅR. Gott til öl.
sorry min svorska :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1771 gäster, 4 användare (1 dolda)
alternaiv, Erik Forsman, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser