Svartrot är flerårig. Man kan äta även några år gamla rötter. De smakar mer då, men kan delvis vara lite träiga, eller i varje fall grövre i konsistensen. Dessutom är de fullt vinterhärdiga på friland. Det som kan hota dem är sork samt möjligen en blöt vinter. Sorken verkar dock inte vara så begiven på svartrot, tycker jag och väta klarar de nog rätt bra också.
Summa summarum har man flera alternativ när man ska skörda dem. Man kan skörda sent på hösten och förvara i jordkällare el dyl som andra rotfrukter. Man kan skörda tidig vår. Sen börjar de troligen blomma och då är det nog mindre lämpligt att skörda. Man kan också testa att skörda nästa höst, om de finns kvar. Eller nästa vår eller höst o.s.v.
Men ska man ha typiska mjälla svartrötter bör man skörda första hösten eller senast våren därpå. Ser de färdigväxta ut nu eller snart så kan du börja skörda primörer och proväta. Men skörd för lagring bör du vänta med till sent i höst.