Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?  (läst 3868 gånger)

Kemscott

  • Inlägg: 1
    • Skåne
Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« skrivet: 05 sep-13 kl 22:52 »
Vi har börjat mjöksyra vitkål och burken är full. Kålen täcks av väska som den ska. Nu har processen satt igång och vätska rinner ur burken. Är burken för välfylld? Är det bättre att flytta över en del i annan burk? (Använder glasburk med gummipackning)

lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #1 skrivet: 05 sep-13 kl 23:30 »
Vi har börjat mjöksyra vitkål och burken är full. Kålen täcks av väska som den ska. Nu har processen satt igång och vätska rinner ur burken. Är burken för välfylld? Är det bättre att flytta över en del i annan burk? (Använder glasburk med gummipackning)
glasburkar med kål eller rivna morötter eller liknande ska bara fyllas till max 3/4 delar kanske bara 2/3 delar. det blir gas i massan som får den att svälla och som följd därav pyser det ut vätska ur burken.

Per Hoglund

  • Inlägg: 1
    • Övriga världen
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #2 skrivet: 07 sep-13 kl 21:59 »
Jag har pysslat en hel del med syrning och en bra tumregel ar att bara fylla till "axlarna" pa burken. MAO lamna ett par cm sa det finns utrymme for jasning och expandering.
Lycka till!
/Per

Sille

  • Inlägg: 43
    • Närke
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #3 skrivet: 28 okt-13 kl 08:57 »
Om man nu har gjort just det felet, att fylla glasbruken för mycket så att det pyser ut. Kan man lägga/hälla över allt i en större bruk?

lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #4 skrivet: 29 okt-13 kl 07:51 »
Om man nu har gjort just det felet, att fylla glasbruken för mycket så att det pyser ut. Kan man lägga/hälla över allt i en större bruk?
borde funka. om jäsningen är helt fel så är det helt enkelt inte surt. så häll över, låt det jäsa klart  och smaka. jag skulle vara optimistisk. :)

Gilbert

  • Gäst
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #5 skrivet: 29 okt-13 kl 09:28 »
Hur mycket kan man fylla på med typ grönsaker då? Över eller alltid under nivån?

lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #6 skrivet: 29 okt-13 kl 10:25 »
Hur mycket kan man fylla på med typ grönsaker då? Över eller alltid under nivån?
2/3, max 3/4 delar under jäsningen i glasburk, i kylskåpet efter jäsningen - alltså under lagringen - kan man fylla på till toppen.

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #7 skrivet: 11 nov-13 kl 20:21 »
Följdfråga, vi har lyckats med vår första surkål.
Fråga:
När man nu öser över surkål från jäskrukan till mindre glasburkar, ska de fortsatt vara täckta med vätskan?
Eller går det bra om de är "torra" i de nya glasburkarna? (Som förvaras i kylen)

Hoppas inte detta "stal" tråden?

lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #8 skrivet: 11 nov-13 kl 20:55 »
Följdfråga, vi har lyckats med vår första surkål.
Fråga:
När man nu öser över surkål från jäskrukan till mindre glasburkar, ska de fortsatt vara täckta med vätskan?
Eller går det bra om de är "torra" i de nya glasburkarna? (Som förvaras i kylen)

Hoppas inte detta "stal" tråden?
Kålen ska vara täckt även under lagringen, annars blir den missfärgad, uttorkad och oansenlig. I värsta fall mögla den. Om du inte har vätska så det räcka efter du pressat kålen i burken så kan du fylla på med lite saltlag.

 

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
SV: Mjölksyrning: Hur mycket får glasburken fyllas?
« Svar #9 skrivet: 11 nov-13 kl 21:42 »
Tack så himla mycket för snabbt svar :-)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

551 gäster, 2 användare
Jägarskägget, beekeepern

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser