Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lägga in gurka?  (läst 21376 gånger)

lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #20 skrivet: 21 jul-13 kl 18:13 »
Bra beskrivning Lichie. Hur påverkar socker och salt det hela, dessa är också konserverande?
Nåja, salt och socker konserverar, fast inte i de mängder som finns i lagen. 1dl socker per liter skulle vanligen bara främja en alkohol eller mjölksyrejäsning (som inte kommer igång på grund av attikan) saltet är i det här fallet mer för smakens skull.

Broberg

  • Gäst
SV: Lägga in gurka?
« Svar #21 skrivet: 21 jul-13 kl 20:19 »

Lopt: Om du hade ett recept på surgurka får du gärna dela med dig av det!


Ok, fast jag har inte provat det.

Estniska surgurkor

4 kg gurkor
vinbärs- och körsbärsblad
2-3 lagerblad
50 gram dillkronor
50 gram pepparrot

4 liter vatten
2,5 dl grovt salt

Koka lag av vatten och salt. Skala och skär pepparroten i tärningar eller skivor.
Varva allt i en burk eller kruka.
Häll över lagen när den blivit pissljummen. Den ska täcka allt.
Täck burk eller kruka.
Låt stå framme i rummet, två dagar, så det börjar jäsa.
Skumma av vit beläggning.
Ställ i högst 12 grader, typ källare.
Behållarna ska vara stängda/täckta, men inte helt tätt, för då blir det ingen syrning. Jag hade kört med tät textil.

Färdig efter en vecka, men bäst att vänta minst två.

Blir lagen grumlig eller ful med tiden, så häll av och på med ny. Den nya lagen ska då vara riktigt kyld.


lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #22 skrivet: 22 jul-13 kl 07:37 »
Ok, fast jag har inte provat det.

Estniska surgurkor

4 kg gurkor
vinbärs- och körsbärsblad
2-3 lagerblad
50 gram dillkronor
50 gram pepparrot

4 liter vatten
2,5 dl grovt salt

Koka lag av vatten och salt

.......
Blir lagen grumlig eller ful med tiden, så häll av och på med ny. Den nya lagen ska då vara riktigt kyld.
Det där är ju ett recept för mjölksyrning!! :) Det blir nästan godast, bara att man måste har en större mängd gurkor samtidigt. Jag har såliten gurkodling att det blir lättast att lägga in dem i ättikslag. Men det brukar finnas en topp då jag har tillräckligt för en liten mjölksyrning. Man kan ympa vätskan med lite vätska från en annan syrning om man vill vara säkert att jäsning kommer i gång.

Mycket gott!

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Lägga in gurka?
« Svar #23 skrivet: 06 aug-13 kl 13:12 »
Frilandsgurkor (de korta) brukar bli mycket godare om man mjölksyrar dem i stället för att lägga in dem i ättikslag. Mjölksyran ger ju en mycket mjukare smak än ättika.

Elisabeth A

  • Inlägg: 64
    • Gästrikland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #24 skrivet: 23 sep-13 kl 13:21 »
Måste gurkorna vara hela när man mjölksyrar dem, eller kan man dela dem?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Lägga in gurka?
« Svar #25 skrivet: 23 sep-13 kl 14:18 »
Det går bra att dela dem, ev blir de lite mjukare då men annars går det bra. Kolla regelbundet så att det inte uppstår toppjäst, det är inte farligt men behöver sköljas bort, och väg gurkor + vatten, så att du får rätt salthalt.

Elisabeth A

  • Inlägg: 64
    • Gästrikland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #26 skrivet: 25 sep-13 kl 11:52 »
 Jag har ett recept på smörgåsgurka i min kokbok. Där ska man lägga gurkorna i saltat vatten (2 dl salt till 2 liter vatten!) i ett dygn innan man häller på lag och sen ska de stå i 2 dygn innan jag lägger dem på burk. Varför lägger man dem i saltat vatten? Detta med två dygn trodde jag tillhörde mjölksyrningen, varför gör man det med smörgåsgurkan?

RoHe

  • Inlägg: 469
    • Södermanland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #27 skrivet: 25 sep-13 kl 12:02 »
Jag har kört två olika, simpla.


Den ena gjorde jag bara en 123 lag, en del ättika, två delar socker, tre delar vatten. Koka upp, häll över och stäng locket. Håller länge.

Den andra kokade jag bara upp vatten och salt och öste över i burkar.

Håller länge även det.
Kärlek, Frid, Robert under stjärnorna.

Elisabeth A

  • Inlägg: 64
    • Gästrikland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #28 skrivet: 25 sep-13 kl 12:05 »
Hur mycket salt använde du till en liter vatten?

RoHe

  • Inlägg: 469
    • Södermanland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #29 skrivet: 25 sep-13 kl 12:08 »
Jobbat som kock. Så livet går lite ut på att arbeta på frihand. Känn dig för. Storrökare så salt går åt hos mig. :)
Kärlek, Frid, Robert under stjärnorna.

daniel70

  • Inlägg: 271
    • Gotland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #30 skrivet: 25 sep-13 kl 12:08 »
Låter du 123 lagen svalna innan du häller på den?

 

RoHe

  • Inlägg: 469
    • Södermanland
SV: Lägga in gurka?
« Svar #31 skrivet: 25 sep-13 kl 12:10 »
När du gör pressgurka bör man låta den svalna. När sockret löst sig i vattnet, skiftar du bytta och slänger på iskallt vatten så kyls det ner ganska snart.

När jag gjorde det här för eget bruk, lät jag vattnet vara varmt. Kändes okej då kokande vatten bör ta död på lite skit som ev hamnat med :)
Kärlek, Frid, Robert under stjärnorna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 3 användare
Ollefund, Nataks, johber

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser