Lopt: Om du hade ett recept på surgurka får du gärna dela med dig av det!
Ok, fast jag har inte provat det.
Estniska surgurkor
4 kg gurkor
vinbärs- och körsbärsblad
2-3 lagerblad
50 gram dillkronor
50 gram pepparrot
4 liter vatten
2,5 dl grovt salt
Koka lag av vatten och salt. Skala och skär pepparroten i tärningar eller skivor.
Varva allt i en burk eller kruka.
Häll över lagen när den blivit pissljummen. Den ska täcka allt.
Täck burk eller kruka.
Låt stå framme i rummet, två dagar, så det börjar jäsa.
Skumma av vit beläggning.
Ställ i högst 12 grader, typ källare.
Behållarna ska vara stängda/täckta, men inte helt tätt, för då blir det ingen syrning. Jag hade kört med tät textil.
Färdig efter en vecka, men bäst att vänta minst två.
Blir lagen grumlig eller ful med tiden, så häll av och på med ny. Den nya lagen ska då vara riktigt kyld.