Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  EM- något för oss på alternativ  (läst 17294 gånger)

Peppiga Pia

  • Inlägg: 180
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #40 skrivet: 26 dec-12 kl 20:20 »
Nu har jag börjat mitt försök med tidnings-bokashi, om en vecka ska jag ta ut pappren ur sina plastpåsar och torka dem.

Men, idag när jag var hos föräldrarna sade pappa till min förvåning att de hade en säck med vetekli. Så jag sprang ut och kollade på den, det var ett tag sen han slutade med djuren så den har stått där ganska länge utan att komma till användning. Jag såg att bäst före-datumet gick ut år 2009. Men jag tänker att det inte kan göra så mycket? Det borde väl gå att fermentera ändå?

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #41 skrivet: 26 dec-12 kl 21:57 »
Detta är inget som passar ett alternativt tänkande, 700 spänn för ett par söta komposthinkar. Resten är ren bizznizz, bondfångeri, lurendrjeri eller vad du vill. Microorganismerna finns överallt, liksom svamparna och sockret och "maten". Vad är det för fel på en vanlig kompost eller "kokar" ihop själv enligt uppåneranders recept för att få lite extra fräs?
Hur mycket sämre hade matresterna blivit om man grävt ner dem i backen direkt, tillsammans med tex någon baljvävt?

(Trädgårdsmästaren här lyfter på hatten för anders beskrivning av förloppet. Hon säger sig inte kunna beskriva det bättre själv, kanske för att hon är fly förbannad över att hederligt folk blir lurade med EM) ;D

Alternativt är att samla information och göra saker och ting själv. Det är bara vanligt folk som inte kan värdesätta annat än det som är köpt färdigt, för alldeles för stora pengar. (pizzor, plasthinkar, etc ;D ) Alternativare gör saker å ting själv. Varje storkök kan leverera hur många plasthinkar du vill, med lock. Jag har sett att Maria har en 25-litersdunk med kran här ute och har en vag aning om vad den innehåller. Luktar FAEN så jag går inte nära. :o

Det skulle va roligt att veta, huruvida det där japanska universitetet vet om att de figurerar i skojarevideon. Oj, nu är  jag också förbannad. >:D
« Senast ändrad: 26 dec-12 kl 22:00 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

henrietta70

  • Inlägg: 328
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #42 skrivet: 26 dec-12 kl 22:25 »
Jag har gjort ett första försök att få ihop EM på honung, sockerbetsmelass, tre dagar gammal mjölksyrejäsningsvätska där jag startat förloppet på vassle (jäsning i full gång) och värme i termoväska med terrarievärmare i botten och en värmefilt (som stänger av sig efter 90 min =O(.

Det jäste bra - men efter en vecka kunde jag inte se någon rengörande resultat på gammal ingrodd fett så som jag läst om.

För att kunna jämföra och veta vad det är jag strävar mot med min egen brygd har jag nu beställt en falska EM. Melassen köpte vi på Granngården för en 50 lapp för 5 liter (kort datum).
Som behållare använder jag en saftdunk.

Angåden dessa dyra hinkar (och EM-bryggare) - på nätet finns flera som beskriver hur enkelt man gör allt med vanliga 10 liters hinkar med lock.
Det kommer alltid finnas människor som har pengar som ogräs och ändå vill stilla sina samveten och det är för dessa människor alla dessa färdiga koncept finns - har jag fått för mig iaf. Folk som inte anser sig ha tid till experiment och testande.
Vi som är lagda åt det hållet provar själva.

Och är det inte just för att det ska finnas microber överallt på och runtom oss, som det är bra att tillföra ännu mer av de "rätta" sorterna? Desutom tar vi död på de viktiga organismerna med de flesta medel som vi omger oss med så det kan inte vara fel att fylla på?
Alla har inte heller möjlighet till en egen kompost - iaf inte de som bor i lägenhet och inte vill ha en egen kompostmaskodling under vasken =O)

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #43 skrivet: 26 dec-12 kl 22:50 »
Nu har jag börjat mitt försök med tidnings-bokashi, om en vecka ska jag ta ut pappren ur sina plastpåsar och torka dem.

Men, idag när jag var hos föräldrarna sade pappa till min förvåning att de hade en säck med vetekli. Så jag sprang ut och kollade på den, det var ett tag sen han slutade med djuren så den har stått där ganska länge utan att komma till användning. Jag såg att bäst före-datumet gick ut år 2009. Men jag tänker att det inte kan göra så mycket? Det borde väl gå att fermentera ändå?

Det borde gå utmärkt. Kliet är mest till för att ge yta åt microorganismerna att sprida sig på. Om det luktar mögel från det är det kanske inte så bra. Ett annat krux kan vara att det blir svårt att torka nu på vintern. Lättare på sommaren när man kan sprida ut på en cementplatta eller en pressning ute.

Peppiga Pia

  • Inlägg: 180
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #44 skrivet: 27 dec-12 kl 19:26 »
Det borde gå utmärkt. Kliet är mest till för att ge yta åt microorganismerna att sprida sig på.

Det var väl det jag tänkte. Men jag tror, som du säger, att jag väntar till sommaren med att göra kli-bokashin. Nu får jag fokusera på tidnings-bokashin och se hur det funkar :)

qeliott

  • Inlägg: 60
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #45 skrivet: 09 feb-13 kl 16:52 »
Henrietta, PeppigaPia, uppochnedvända Anders - ni som har provat: fungerar bokashin? Och framför allt: fungerar den bättre än den vanliga komposten?

Maken och jag har i åratal haft en hink med lock under diskbänken, när hinken är full, bär jag ut den till varmkomposten. De första åren nöjde jag mig med att lägga tidningspapper på botten av hinken, men maken tyckte det luktade så vi började istället med plastpåsar. Plastpåsarna är komposterbara, men man får inte ha bråttom. Två år. Tre år? Fyra? Plasttrasorna var ett elände när kompostbingen skulle tömmas. Nu har vi använt papperspåsar istället de senaste åren.
Vårt kärl under diskbänken är inte lufttätt och har ingen tapp-kran, annars är den ju i princip en bokashi-hink. Om det skulle vara till någon fördel, kan jag väl hälla på fermenterat vetekli? Å andra sidan bär det mig emot att köpa grejer bara i syfte att slänga bort dem. Ett minimikrav är ju att grejerna först har tillfört någon nytta.
Ungefär i samma veva som hinken är full, börjar den lukta. Vi bor i Skåne, m a o är vintrarna förhållandevis korta och milda, och jag bär ut hinken till varmkomposten var och varannan dag. Detta har varit problemfritt i åratal (frånsett plastslamsorna), men 2012 var så kallt och regnigt att jag aldrig kom mig för att göra i ordning varken kökslandet eller kompostbingarna. Eftersom jag inte tömde dem, är de fulla nu. Dålig tajming, februari.
Jag har tre alternativ: 1) Köpa en fjärde varmkompost (inte praktiskt, det är snö ute), 2) lägga avfallet i kompostfacket i soptunnan men dels missunnar jag kommunen mitt näringsrika (?) avfall och dessutom tömmer de bara tunnorna var fjärde vecka och tunnorna svämmar över redan som det är, eller 3) försöka magasinera våra sopor tills dess att vintern gett med sig och jag kan gräva ur komposten och göra plats till nya hinktömningar - förhoppningsvis om tre-fyra-fem veckor.
Jag är inte angelägen om att magasinera mina sopor i plastpåsar och få nya slamsor som så småningom skall extraheras ur komposten (påsarna bildar lufttäta fickor och det blir en äcklig rutten sörja i dem som mera påminner om ruttet kött än om kompostjord), och jag vill inte heller ha plastslamsor fara runt med vinden i kökslandet när allt har torkat upp frami sommar.
Luktar bokashin? Luktar den surdeg, alkohol, jäst, ruttna sopor, blöta potatisskal, hundandedräkt? Ärligt!?
Går förmultningen fortare, ute i varmkomposten? När det är minusgrader ute hjälper det inte att kalla varmkomposten varm, den är tämligen inaktiv. Gråsuggorna frodas men masken har krupit undan.
Inte ens skåne har ju tillräckligt milt klimat för att bara gräva ned bokashipåsen i kökslandet året om, som man rekommenderas på klämkäcka bloggar från nya zeeland och USA.
Skulle vara intressant att höra vilka erfarenheter ni har gjort?

henrietta70

  • Inlägg: 328
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #46 skrivet: 09 feb-13 kl 21:13 »
Hej Geliott

Jag har inte provat med bokashi.

MEN: när Sjöbo kommun började med kompostinsamling så tyckte vi det luktade förjäkligt under vasken - vi producerar MASSOR med organiskt avfall.
Så - när vi hade skaffat en varmkopost och till den kompostmask - fick gubben den utmärkta idéen att ta in maskarna till köket (en del i vart fall).
Och med den mängden kompost som vi producerar så fick det bli en foderbehållare med lock från Granngården - en fyrkantig svart, hög plastbehållare som vi ställde på små "kärror" med hjul, såna man brukar ha under stora blomkrukor, för att lätt kunna transportera när den var full. Vilket tog 3-4 veckor. Då hällde jag allt i varmkomposten och för att inte få med flygmaskar så plockade jag ut sedan friska rena maskar ur varmkomposten med lite ren torv som start på den nya satsen.
Detta gjorde vi när vi bodde inne i samhället - nu bor vi på landet och har höns som tar hand om det mesta - resten går till maskarna som finns kvar.
Den 50 liters behållaren luktade aldrig! Och maskarna älskade den.
Det kanske funkar med en liten behållare och maskar för er - det gjorde inte för oss.

På vintern är det lite knepigt då vår varmkompost inte håller värmen så maskarna överlever. Det löste vi genom att ha en liten "besättning" i värmen som matades lagom. Här i Skåne är det inte så många månader som det är så kallt.

Om du finns i närheten kan du få maskar av oss - om du skulle vilja. Annars kan man beställa kompostmaskar på nätet, kostar inte mycket. De är toppen =O)

Jag inhandlade Em efter att ha testat göra eget. Skillnaden var att det fanns mycket med svamp (skillnad man kunde se med ögat) i det köpta.
Jag hade förhoppningar att den skulle fungerat som fettlösare och i rengöring vilket den inte gjorde - så som jag hade hoppats. Jag tvivlar dock inte på att den gör nytta. Så - när växtsäsongen börjar igen kommer jag att jäsa EM till kökslandet, komposten och trekammarbrunnen. Just nu har jag inget aktiverat.

PM:a mig om du vill ha maskar!

qeliott

  • Inlägg: 60
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #47 skrivet: 10 feb-13 kl 21:04 »
Hej Henrietta,
Maskar mottages gärna! Vi är i Flyinge, så det är ju ingen bit att ta sig till Sjöbo-trakten. Än så länge är emellertid komposten alltför frusen, så vi får återkomma om saken längre fram i vår.
Jag är alldeles ny på sajten här; vad menar du med PM:a?
Vad gäller bokashin får jag fundera ett varv till. Vi producerar massor av kompost, men jag vet inte var någonstans jag skall ställa den för efterjäsningen. Å andra sidan är det spännande att prova, om det kortar komposteringstiden ens ute i varmkomposten, så kan det vara värt att göra det. 

henrietta70

  • Inlägg: 328
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #48 skrivet: 10 feb-13 kl 21:28 »
HEj igen

Om bokashin förkortar kompsoteringen vet jag inte, har ingen erfarenhet - men rent logist skulle jag tro det.
Men det jag vet är att maskarna gör hela jobbet direkt =O) Jag hade dock inte ett trädgårdsland att hälla inomhuskomposten i på den tiden men numera finns det inte plats i vårt lilla kök för en maskkompost inomhus för. Men - rent logiskt går det bra att hälla allt på landet direkt! För maskarna förökar sig nåt helt otroligt.

PM - är ett privat meddelande. Du klickar på ikonen med pratbubblan till vänster, under mitt alias/uppgifter - i mitt inlägg - en liiiiten ikon. När du ställer pekaren på rätt ikon kommer texten "privat meddelande" upp - så klickar du där och så vidare....
Meddelandet skickas sedan till mig privat.

Jag skickar ett meddelande - PM - till dig med mina uppgifter så att du kan kontakta mig när och om du vill ha mask eller bara för att byta idéer.

Peppiga Pia

  • Inlägg: 180
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #49 skrivet: 27 feb-13 kl 19:37 »
Jag har inte hunnit få så mycket erfarenhet av bokashi-komposten ännu. Jag hann med att gräva ner två hinkar i grönsakslandet innan vintern kom. Det ska bli spännande att se till våren hur resultatet blivit.

Nu under vintern har jag testat att blanda två hinkar i varsina stora byttor med jord (torv+jordklumpar från krukväxter) som står inomhus. Enligt de jag beställde bokashin från kan man på så sätt ha sin egna jordfabrik under vintern. Det är perfekt tänker jag eftersom det går åt en hel del jord sen till våren för alla krukplanteringar. Återstår att se bara om det kan gå så pass fort med omvandlingen.
Har man en varmkompost på vintern är det nog optimalt att slänga i bokashi-matresterna där, eftersom de behöver några plusgrader (5 grader har jag för mig, men är osäker) för att omvandlas till jord.
Har man annars ett växthus kan man ha några byttor där, så kommer processen igång så fort vårsolen tittar fram och värmer.

Men jag har också funderat på det där med maskkompost.. Har bara inte hunnit läsa på hur man ska gå till väga.

henrietta70

  • Inlägg: 328
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #50 skrivet: 27 feb-13 kl 20:13 »
Du behöver ingen kunskap =O)
Bara beställa/få maskar och hutta i! De sköter resten.
Om du ska köpa så ska du nog bara vänta tills det itne är minusgrader under postgången.

Vår stora fodertunna som står +1-4 grader just nu har fortfarande inte blivit fullt. Vinterförvaringen för maskarna då en (vår?) varmkompost inte håller frostfritt.
Maskarna håller nivån under maxstrecket (locket) - men varje gång jag ska i med en ny pytta funderar jag hur länge till jag kan fortsätta fylla på =O)
Fast våren är nog snart här i SKåne hoppas jag.

bajo0200

  • Inlägg: 15
    • Ångermanland
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #51 skrivet: 11 jan-14 kl 16:53 »
Jag har testat EM men fick det inte att fungera. Syrningsprocessen kom aldrig igång och det började ruttna istället. Känner en som använder metoden som "förkompostering" och menar att det fungerar bra. Enligt utsago så bryts materialet delvis ner genom bakterieprocesserna, vilket gör att det går undan sen när det blandas i vanlig jord.
Själv trivs jag nog bättre med den fina myllan som mina maskkomposter ger, men det är ju förstås inte ett alternativ för de som är gillar slaskhink-konceptet.
EM verkar säljas likt något slags pyramidspel. Men blir lite fundersam.
Jag har inte hittat några vetenskapliga källor för vad det är som är så bra med EM och är än så länge inte övertygad. Men jag kanske borde testa en sväng i år igen och se ifall jag får det fungera bättre.

Hej jag har nyss införskaffat två Bokashi hinkar och laddat med det grönsaksavfall och kaffesump och är nyfiken hur det fungerar. Jag har också skaffat en avfallskvarn som jag tänkt koppa till en gammal diskbänskplåt och mala, men inte skicka ut i avloppet, utan ta hand om själv. På önskelistan stå även en kompostkvarn då för att mala allt grönsaksavfall, då jag tycker om att odla och får massor av  grönsaksavfall över, så det vore roligt att ta tillvara en del av vårt eget avfall. Maskkompost är något jag funderar över men vill ha luktfritt inomhus. Vad tycker ni andra jord -nära folk?

Gerda

  • Inlägg: 7
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #52 skrivet: 21 maj-14 kl 11:36 »
Har använt EM under fem års tid nu, både som Bokashi (köper Mikroferm och jäser själv i kli, det blir mycket billigare då) och det flytande att spraya på växter då och då. Började när jag hade rost på päronträden, och fick tipset av en ekologisk fruktodlare att spraya EM på för att hämma angreppet. Detta fungerade mycket bra och sedan dess har jag fortsatt. Skördarna blir större med Bokashikompost i, har gjort flera experiment där jag haft en bädd med och en utan, och dessutom upplever jag att växterna blir mer frosttåliga.

Eftersom EM är väldigt etablerat i mer än 130 länder och i ganska storskaliga ekologiska odlingar finns en mängd case studies som man kan följa. På den japanska sidan emrojapan.com finns en News-sida med länkar till artiklar och vetenskapliga rapporter.

På Greenfoot finns en sida med massor av tips på hur du kan göra för att spara på utgifterna genom att aktivera ditt EM själv till EM-A, och i sin tur blanda med kli för att få Bokashiströ.   http://www.greenfoot.se/tr%C3%A4dg%C3%A5rd-anv%C3%A4ndning-21752551

 

 

YlvaYrväder

  • Inlägg: 36
    • Skåne
SV: EM- något för oss på alternativ
« Svar #53 skrivet: 15 jan-16 kl 21:24 »
I stora drag handlar det om att man odlar upp mjölksyrabakterier och jäst. Mjölksyrabakterier kan du få startkultur från filmjölk eller yoghurt. Eller varför inte en surdeg?  Jästkultur kan du få genom att lösa lite honung i vatten och låta stå ljummet över natten. Odla vidare genom att tillsätta socker eller melass.

Nu svarar jag på en jättegammal tråd men... då jag har funderat och tvekat hela veckan så kom jag mig inte för att beställa min bokashi förrän idag, men jag tänkte att jag kanske kan få igång nåt eget under helgen bara för att få igång första hinken. Det är nämligen så att vi sparade "bottenjästen" från senaste hinken cider vi gjorde och har haft i kylskåpet och den kom igång nu när jag tog ut den i rumstemp igen. Och yoghurt köpte jag hem idag, med kort datum. Kan jag blanda ihop detta och tillsätta lite sirap imorgon och hälla det på lite kompostrester på söndag?

Jag vet att det inte är säkert att det FUNGERAR jättebra, men tror ni att det är värt att testa?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

384 gäster, 2 användare (1 dolda)
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser