Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  slakt av linderödare  (läst 4563 gånger)

trassla

  • Gäst
slakt av linderödare
« skrivet: 16 aug-12 kl 12:16 »
Jag funderar på att skaffa linderödare, men slakteriet här i närheten tar inte oemot dessa, pga att de ej kan skålla dem. Nu undrar jag hur ni gör när ni slaktar era grisar? slaktar ni dem hemma eller skickar ni dem till slakteri, och i så fall till vilket?

joeher

  • Inlägg: 11
    • Skåne
SV: slakt av linderödare
« Svar #1 skrivet: 16 aug-12 kl 12:54 »
Vi slaktar hemma. Då så skållar vi också. Men linderödare är det bara till att flå.

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: slakt av linderödare
« Svar #2 skrivet: 16 aug-12 kl 19:22 »
Vi har slaktat hemma och skållat dem, tar ju en stund så det gäller att ha mycket
varmvatten till hands.
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: slakt av linderödare
« Svar #3 skrivet: 16 aug-12 kl 19:26 »
Det går utmärkt att flå dem, snabbt och smidigt. Nuförtiden är man knappast intresserad av att äta alldeles för mycket fett, och när man flår väljer man själv hur mycket fett man vill ha kvar på köttet.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

trassla

  • Gäst
SV: slakt av linderödare
« Svar #4 skrivet: 16 aug-12 kl 19:43 »
Tack alla. Då är det bara att ordna en som kan hjälpa till med slakten till jul.

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
SV: slakt av linderödare
« Svar #5 skrivet: 16 aug-12 kl 21:04 »
Vi slaktade hemma och flådde våra.
Funkade okej.

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
Sv: slakt av linderödare
« Svar #6 skrivet: 16 aug-12 kl 21:15 »
Vad var det som inte fungerade?
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
Sv: slakt av linderödare
« Svar #7 skrivet: 16 aug-12 kl 21:16 »
Å förlåt. Läste funkade ej...:P
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
SV: Sv: slakt av linderödare
« Svar #8 skrivet: 17 aug-12 kl 09:43 »
Å förlåt. Läste funkade ej...:P
Det är rätt kladdigt att stå och skära i fett.
Samt att det blir rätt knepiga arbetsställningar då en vuxen gris är lång.

Vi började med att stå på vikstegar för att nå upp till bakbenen.
Efter en stund så kan man stå på marken och på slutet stod vi på knä och skar runt framben och hals.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: slakt av linderödare
« Svar #9 skrivet: 17 aug-12 kl 09:54 »
Ska man slakta många så är en slaktbänk bra. Där ligger djuret på rygg, och man skär rent bakben, inkl så mycket av skinkan som man når, och framben, samt framsidan/magen först, sedan fäster man ett hängjärn i hälsenorna, och vinschar upp dem i taket, där man flår resten av djuret, och tar ur.

På gris så tar man såklart tillvara tunga, hjärta, lever om det är ett hyfsat ungt djur, och även njurar om det är ett ungt och friskt djur. Kind är ju populärt bland finkrogarna, och njurtappen är en delikatess, väl i klass med filén.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Existens!

  • Gäst
SV: slakt av linderödare
« Svar #10 skrivet: 17 aug-12 kl 10:00 »
Jag funderar på att skaffa linderödare, men slakteriet här i närheten tar inte oemot dessa, pga att de ej kan skålla dem. Nu undrar jag hur ni gör när ni slaktar era grisar? slaktar ni dem hemma eller skickar ni dem till slakteri, och i så fall till vilket?

Tror det var en bortförklaring för att slippa ta in några få grisar.
Både jag och andra har slaktat linderödare och skållat precis som vanliga grisar och det har fungerat utmärkt. I synnerhet på ett slakteri med tillgång till maskiner.
Nån gång har det varit problem för att de var så små.

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: slakt av linderödare
« Svar #11 skrivet: 17 aug-12 kl 18:17 »
Sam och Camilla slaktar linderödssvin i sitt lilla slakteri utanför Östervåla. De har inga problem med att skålla. Att slänga fint späck i stället för att använda det tycker jag är sorgligt.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: slakt av linderödare
« Svar #12 skrivet: 17 aug-12 kl 18:31 »
Sam och Camilla slaktar linderödssvin i sitt lilla slakteri utanför Östervåla. De har inga problem med att skålla. Att slänga fint späck i stället för att använda det tycker jag är sorgligt.
Vem sa att man måste slänga det? Det är utmärkt vintergodis till vilda fåglar.

Min erfarenhet är att många småskaliga linderödsägare övergöder sina grisar, de är på tok för feta. Vilket gör att de får dåligt betalt för dem på slakterierna. Och eftersom vi inte arbetar så fysiskt längre, har vi inget behov av överdrivet mycket fett.

Är man skicklig på att flå, så är det bara skinnet som tas av, inte fettet, om man nu vill ha kvar så mycket fett som möjligt. Och beroende på hur man sedan styckar slaktkroppen, så brukar det inte vara särskilt mycket av skinnet/svålen som får sitta kvar på styckdetaljerna.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: slakt av linderödare
« Svar #13 skrivet: 17 aug-12 kl 19:26 »
Vem sa att man måste slänga det? Det är utmärkt vintergodis till vilda fåglar.

Varför ge det till fåglarna när man kan krydda och lagra det och sedan sälja det som lardo för 600 kr/kg?

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: slakt av linderödare
« Svar #14 skrivet: 17 aug-12 kl 19:32 »
Min erfarenhet är att många småskaliga linderödsägare övergöder sina grisar, de är på tok för feta. Vilket gör att de får dåligt betalt för dem på slakterierna. Och eftersom vi inte arbetar så fysiskt längre, har vi inget behov av överdrivet mycket fett.

Vem säljer linderödssvin till konventionella slakterier och får dåligt betalt? Det har jag aldrig hört talas om.

Att vi inte har behov av animaliskt fett är bara en åsikt, inte någonting vetenskapligt belagt. Det är många förespråkare av trendiga dieter som gärna överdriver intaget av animaliskt fett för närvarande.

Dessutom kan man smälta ned späcket till flott och sälja det i fina burkar som rustikt stekfett till smakmedvetna södermalmshipsters eller smaksätta det med brynt lök och peppar och sälja det som Schmaltz. Det finns oändligt många användningsområden för fint grisfett.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: slakt av linderödare
« Svar #15 skrivet: 17 aug-12 kl 19:56 »
Jag har inte uttalat mig om behovet av olika typer av fett, bara om behovet av kalorier. Den som lever ett stillasittande liv behöver inte så många kalorier. Det är knappast en trendig åsikt, den delas av hela den etablerade vetenskapen.

Som jag skrev, den som flår skickligt får i princip allt fett kvar på slaktkroppen. Tror knappast någon kan sälja skinnet för 600 kr/kg. Ska man smälta ner fettet och sälja separat, så är det ju lämpligt att fettet är avskilt från såväl köttet som skinnet.

Tyvärr finns det många småskaliga djurhållare som tror att man måste slakta på de stora slakterierna, och som förlorar mycket pengar på detta. Har man ett djur som inte betalas bra på de stora slakterierna ska man givetvis slakta med återtag, eller hemslakta för eget bruk.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

trassla

  • Gäst
SV: slakt av linderödare
« Svar #16 skrivet: 17 aug-12 kl 20:17 »
Är det någon som vet var man kan få tag i en som utför legoslakt i Dalsland. Det är inget akut, men det skall vara till julen.

 

Brokullen

  • Inlägg: 440
    • Dalsland
SV: slakt av linderödare
« Svar #17 skrivet: 21 aug-12 kl 09:15 »
Enligt min erfarenhet så är det bästa att slakta linderödarna innan dom satt vinterfettet,då blir det ett alldeles lagom fett lager under skinnet så man behöver aldrig skära bort något överflöd.om du hittar en slaktare så se till att grisen får hänga,dom slaktarna som jag varit i kontakt med är så jäkla envetna med att gris inte ska behöva hänga.
Bor på en liten gård med man,2 utflugna+1 barn hemma,2 hästar,2 katter,en olde english bulldog och en grandis, vaktlar, mignonankor, linderödsgrisar och en massa höns.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

612 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser