Tack för alla svar, det är intressant att läsa om era erfarenheter av dessa gröna ärter.
Nu har jag forskat lite mer om själva ärtorna. Sambon är lantbrukare och odlar dessa, och allt säljs direkt till Danmark. Det är matärt, så de blir inte djurfoder. Men kanske inte soppa då, eftersom ni "Danskar" inte sett det. De kanske bara kokas och serveras som ärter helt enkelt. Eller mals till mjöl eller något.
Sorten vi hade förra året heter "Cracker Jack". Jag har lite frö kvar om någon vill testa. Denna sort kommer från ett stort lantbruksföretag, så de är säkert patenterade osv. Och det lär vara en modern sort. Väldans goda att äta färska, och göra färsk grön ärtsoppa på! Jag provade även att göra en humus på gröna ärter i stället för kikärter, och det funkade bra. Det såg lite läskigt ut, och luktade annorlunda men smakade precis som vanligt.
Jag har sett att varumärket "Go Green" säljer gröna ärter, men jag vet inte om de är kokta eller torkade. Såg dem bara på deras hemsida.