Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?  (läst 9161 gånger)

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« skrivet: 25 mar-12 kl 18:37 »
Jag har hört att det mesta av de torkade gröna matärterna man odlar kommersiellt i Sverige exporteras till Danmark. Är det någon som vet vad man använder dessa till där, eller här? Förutom att göra samma slags ärtsoppa som vi gör på gula ärter i Sverige.

Quercus

  • Inlägg: 518
  • Jag blir aldrig yngre än vad jag är idag
    • Skåne
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #1 skrivet: 29 mar-12 kl 16:13 »
Vet faktiskt inte trots att tillbringar mycket tid i Danmark. Jag vet att en hel djurfoder innehåller torkade gröna ärtor, så det kan tänkas vara förklaringen?
Glad ateist med stort "back to nature" intresse - jakt, fiske, snickeri, biodling...

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #2 skrivet: 29 mar-12 kl 16:44 »
Jag är också van vid grön ärtsoppa. Den gula ser illa oaptitlig ut. Varför ska den va gul i sverige?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Broberg

  • Gäst
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #3 skrivet: 29 mar-12 kl 18:24 »
Jag är också van vid grön ärtsoppa. Den gula ser illa oaptitlig ut. Varför ska den va gul i sverige?

Vanära inte gul ärtsoppa!!  :P

(För att det är två olika soppor, med olika smak och den ena är lite godare och är därför mer populär här kanske?)

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #4 skrivet: 29 mar-12 kl 18:43 »
Torkade gröna ärtor som man gör grön ärtsoppa eller som man ofta säger grön ärtpuré på verkar ha försvunnit ur butikerna. Var finns de att köpa överhuvudtaget?

Och hur odlas de? Som gula kokärtor antar jag. Men jag känner ändå inte till gröna kokärtsorter. Kan t ex inte minnas att de har funnits i Föreningen Sesams frölistor, men har inte full koll på detta.

Traditionellt tror jag bl a är att äta grön ärtpuré med stekt salt sill eller stekt fläsk.

Det blir fastare konsistens med gröna ärtor än med gula, även om mängden vatten förstås spelar roll. Så man kan äta fastare varianter av grön artpuré på flat tallrik.

Smaken är strävare hos de gröna.

Jag har bara ätit denna anrättning några gånger på 70- och 80-talen. Redan då var det väl mest mat som äldre människor åt. Oftast brukade det stå Ölands Frö på förpackningen. Vegetarianerna tycks inte ha tagit till sig torkade gröna ärtor.
« Senast ändrad: 29 mar-12 kl 18:46 av Anders Skarlind »

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #5 skrivet: 29 mar-12 kl 20:21 »
I Norge, Danmark och Finland gör man ärtsoppa  på gröna ärtor, men soppan blir inte så mycket grönare än den svenska!

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #6 skrivet: 29 mar-12 kl 20:58 »
Det finns olika typer och sorter av gröna ärtor. Ärter kan delas in i sockerärter, märgärter, släpärter och kokärter. Många av dem är gröna.

Jag tror även det finns många varianter på grön ärtsoppa runtom i världen.

Försök beskriva era gröna ärtsoppor så blir det tydligare! Gärna även recept, inklusive vad för slags gröna ärtor det ska vara.
« Senast ändrad: 29 mar-12 kl 21:00 av Anders Skarlind »

pyromanen

  • Gäst
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #7 skrivet: 29 mar-12 kl 21:21 »
Är Dansk. Född o uppväxt o bott där tills 25 års ålder. Har alldrig ätit (eller sett) torkade gröna ärtor i någon form i mat i Danmark. Dansk traditionell ärtsoppa heter "gule ärter" och som namnet antyder görs den på ja: gula ärtor.


Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #8 skrivet: 30 mar-12 kl 07:55 »
Citera
(För att det är två olika soppor, med olika smak och den ena är lite godare och är därför mer populär här kanske?)

Det är samma soppa kokat exakt likadant, den ena på gula ärtor o den andra på gröna...och ja, den gröna är godare ;)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #9 skrivet: 30 mar-12 kl 08:28 »
ha när jag gick i skolan  på -  50 -60 talet fick  vi gröna ärter med falukorv.
Det var en slags tjock purè.
Tyckte nog att det var gott.
Men ingen kommer ihåg den rätten .
Föll väl inte de andra i smaken :P
« Senast ändrad: 30 mar-12 kl 09:54 av Lycka »
Hedemorahöns

Snarrbon

  • Inlägg: 1318
  • Om du inte provar vet du inte om det går
    • Skåne
    • Mettes kaniner
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #10 skrivet: 30 mar-12 kl 08:41 »
Är Dansk. Född o uppväxt o bott där tills 25 års ålder. Har alldrig ätit (eller sett) torkade gröna ärtor i någon form i mat i Danmark. Dansk traditionell ärtsoppa heter "gule ärter" och som namnet antyder görs den på ja: gula ärtor.

Jag instämmer med pyromanen. Har aldrig heller set grönärtsoppa på torkade gröna ärtor.
Bor på gård i skogen med sambo, dansk-svensk gårdshund,  kat, genbanksanslutna gotlandskaniner, genbanksanslutna Åsbohöns och Klövsjöfår även dom genbanksanslutna.

Tokyoboy

  • Inlägg: 341
    • Uppland
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #11 skrivet: 30 mar-12 kl 09:18 »
Sjalv har jag kokta torkade gron arter som utfyllnad i omeletter, schnitzalar etc. Grona arter ar bra som krismat men man kan inte ha dom i hur manga ar som helst. Nar tidsgransen narmar sig aker dom i grytan! Mvh Japanen

 

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Vad gör (Danskarna) med gröna torkade ärtor?
« Svar #12 skrivet: 30 mar-12 kl 09:21 »
Tack för alla svar, det är intressant att läsa om era erfarenheter av dessa gröna ärter.

Nu har jag forskat lite mer om själva ärtorna. Sambon är lantbrukare och odlar dessa, och allt säljs direkt till Danmark. Det är matärt, så de blir inte djurfoder. Men kanske inte soppa då, eftersom ni "Danskar" inte sett det. De kanske bara kokas och serveras som ärter helt enkelt. Eller mals till mjöl eller något.

Sorten vi hade förra året heter "Cracker Jack". Jag har lite frö kvar om någon vill testa. Denna sort kommer från ett stort lantbruksföretag, så de är säkert patenterade osv. Och det lär vara en modern sort. Väldans goda att äta färska, och göra färsk grön ärtsoppa på! Jag provade även att göra en humus på gröna ärter i stället för kikärter, och det funkade bra. Det såg lite läskigt ut, och luktade annorlunda men smakade precis som vanligt.

Jag har sett att varumärket "Go Green" säljer gröna ärter, men jag vet inte om de är kokta eller torkade. Såg dem bara på deras hemsida.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

656 gäster, 5 användare
imlo, Tone Lind, Ylvalifalk, ärt, mattiasj

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser