Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Smörproblem  (läst 3160 gånger)

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
Smörproblem
« skrivet: 12 jun-12 kl 20:40 »
Försökte göra smör idag av getgrädde men... Hade en liter grädde  av vilken jag syrade hälften med litet fil och hälften kom direkt från separatorn. Började vispa och efter en stund innan grädden ens blivit skum var det ett kort ögonblick, bara nån sekund, som om det var smör och litet kärnmjölk. Fortsatte vispa och det blev vispgrädde. Efter en halv timmes vispande är konsistensen som smörkräm eller som vispat smör men ingen kärnmjölk. Var gjorde jag fel? Finns det nånting jag kan göra av denna vispade kräm för jag antar att den inte går att rädda till smör?

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Smörproblem
« Svar #1 skrivet: 12 jun-12 kl 20:52 »
Du vispade för lite. Fortsätt  :D Det separerar sig sen!

" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Smörproblem
« Svar #2 skrivet: 12 jun-12 kl 20:56 »
Ok, går och fortsätter  :D

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Smörproblem
« Svar #3 skrivet: 12 jun-12 kl 22:30 »
Nä det blir inget smör :(

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Smörproblem
« Svar #4 skrivet: 12 jun-12 kl 22:52 »
Jag har aldrig gjort på getmjölk.

 Men jag kan svära på att kogrädde separerar sig till slut när man har vispat så länge att man inte orkar vispa mer. Därför behöver man en hushållsmaskin att vispa med för man överhettar elvispen så att motorn skär och får kramp i armen annars om du vispar för hand.

Fast egentligen ska man inte vispa, för det blir bättre med smörkärna, för den slår inte sönder fettet. Men eftersom du kanske inte gör smör så ofta, så har du kanske ingen.

Och bytheway så tycker jag att det blir mer smör i volym om man har pastoriserat grädden först, men det är helt obevisat vetenskapligt.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Smörproblem
« Svar #5 skrivet: 13 jun-12 kl 06:20 »
Jag vispade med hushållsmaskin. Nu idag är smöret/smeten hårt som smör efter att den varit i kylen över natten. Ska man faktiskt vispa i timmar, även med maskin ? Min teori är att jag vispade det för mycket, borde ha slutat och tvättat då när det "skar" sig?

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Smörproblem
« Svar #6 skrivet: 13 jun-12 kl 17:15 »
Jahaa...jag missuppfattade. Ja, om det har skurit sig, då är det klart så klart  :-[
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Smörproblem
« Svar #7 skrivet: 13 jun-12 kl 18:13 »
Höll du vätskan kall under vispningen? Smör smälter ju som bekant vid rumstemperatur. Runt 10-18 grader brukar vara rekommendationen.

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Smörproblem
« Svar #8 skrivet: 14 jun-12 kl 13:31 »
Nu blev det smör :D. Hade idag bara 4 dl grädde, syrade kort och kylde före vispning. Slutade vispa genast då det skar sig, behövde inte vispa länge, ett par minuter bara. Så missen första gången var för mycket vispning och kanske också för varm grädde. Smöret ser roligt ut då det är helt vitt.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3974
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Smörproblem
« Svar #9 skrivet: 18 jun-12 kl 09:27 »
Hur smakar ditt getsmör?
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Smörproblem
« Svar #10 skrivet: 18 jun-12 kl 12:10 »
Smöret smakar jättegott och fräscht, behöver inga andra pålägg. Har gjort ett par gånger nu och har inte haft problem.

 

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3974
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Smörproblem
« Svar #11 skrivet: 18 jun-12 kl 16:07 »
Härligt att höra :) ! Jag har bara provat att skumma grädden och använda naturell, samt göra capri-créme fraiche.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

574 gäster, 1 användare
Genomsnittswannabe

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser