Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dororöken?  (läst 4783 gånger)

Juppepinne

  • Inlägg: 407
    • Östergötland
Dororöken?
« skrivet: 29 jan-12 kl 18:02 »
Jag åt hel varmrökt kyckling i höstas och tyckte att det var fantastiskt gott. Nu funderar jag på att köpa en egen liten hobbyrök. Har hittat en som heter Dororöken
http://www.jaktbutiken.se/produkter/1763/?gclid=CLTlsOHa9a0CFTAumAodcF4nsA
och tycker att den verkar vara lagom stor för mig. Är det någon som har en likadan eller har en som de skulle rekommendera istället?
27-årig tjej som bor på landet på en liten gård tillsammans med min sambo, vår hund och massa hönor och tuppar.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Dororöken?
« Svar #1 skrivet: 30 jan-12 kl 12:15 »
Man kan ju också använda en kokplatta för att generera rök

http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/J%C3%B8rgens+projekter/20080929160052.htm

 

Rökamera

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
SV: Dororöken?
« Svar #2 skrivet: 28 feb-12 kl 12:58 »
Hej

Dororöken är säkert en bra rök, men det är inte komplicerat att bygga en egen. Det är dessutom mycket roligare och mycket billigare.

Principen är ganska enkel. En eldstad, ett rökskåp, och ett rökrör som förbinder de båda enheterna.

Det går utmärkt att snickra ihop ett rökskåp av spontade brädor. Eldstaden kan vara en gammal kamin eller så murar man upp en i massiv tegel med lucka eller dörrar. Rökröret kan t.ex. vara av betong, eller rostfritt, helst minst 2 meter långt, så att röken inte blir för varm. Använd INTE galvade eller elförsinkade.

Temperaturen kan man reglera genom luftinsläpp till eldstaden och reglerbar liten skorten på rökskåpet. Man vill försöka hålla jämn temperatur ej över 80 grader. För att kontrollera detta kan man köpa en rökgastermometer hos claes ohlsson eller liknande, för någon hundring.

Personligen eldar jag bara med torr alved som är avbarkad. Ibland tar jag på lite enris mot slutet.

Rökskåpet bör var tillräckligt stort för att få in en ca60 kilos gris! ca 1,5 högt x 0,8 x 0,8

Vet inte hur man bifogar bilder, annars har jag bilder på bygget.

Lycka till, och hör av dig om du har några frågor.

 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

393 gäster, 1 användare
Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser