Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slaktersättning  (läst 28033 gånger)

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Slaktersättning
« Svar #100 skrivet: 14 jan-12 kl 11:05 »
Jaha ja, mycket att läsa blir det.
När jag försökte sätta mig in i hur det skulle kunna gå att sälja kött från mina Gutar började jag att läsa på hos Livsmedelsverket.

www.slv.se
Börja med Lagstiftning och Livsmedelsföretag...

Jag kom fram till att jag måste ha slakteriet att hämta och sen leverera (edit. med godkänd kyltransport) till charken hos lokala livsbutiken = inte ett öre över för mig  :P .
« Senast ändrad: 14 jan-12 kl 17:04 av Ullaredsgården »

Existens?

  • Gäst
SV: Slaktersättning
« Svar #101 skrivet: 14 jan-12 kl 11:07 »
Om man slaktar med återtag vilka regler måste man följa för att få sälja vidare köttlådorna? Jag tänker på livsmedelshygien dvs förvaring och transport etc. Är det bara att börja sälja till vänner och bekanta eller måste man ha något tillstånd?

När du hämtar lådorna på slakteriet, så är dom ju stängda, och du får inte öppna och peta i grejerna, utan leverera ut direkt till kunden. Kyltransport är inget måste, men du ska kunna köra grejerna på ett sånt sätt att temperaturen i köttet inte stiger över en viss gräns.
En köttlåda som tas ur ett kyllager på 4 grader, blir inte varm på ett kick precis, så kan du köra den till en kund inom 1 timme, så är det inga problem.
Annars får du ta hem dom och ställa i en kyl så får folk hämta hos dig.. det är ju inget krav på kyltransport när man kör hem sina varor från ica, tex.
Det är ju för ditt eget bästa.. en kund som får skämt kött av dig, lär ju inte komma tillbaka.

Tacitus

  • Inlägg: 726
    • Ångermanland
SV: Slaktersättning
« Svar #102 skrivet: 15 jan-12 kl 05:46 »
Likadant med mjölkprod. Far betalades lika mycket för mjölken på tidiga 80-talet... i kronor!!!  insatsvarorna (foder, diesel, k-gödsel etc) låg omkring en tredjedel. Man kan bara dra den enkla slutsatsen att det har blivit legio att leva på andras arbete. (spekulation, handel, kontroll etc) Vart faan är vi på väg?

Ja, vart är vi på väg när man får bättre betalt för att vara mäklare på råvarubörsen och spekulera i veteprisernas prisutveckling än att odla själva vetet  :-X

Jag har egentligen inget gott alls att säga om råvarubörsen... i första vågen drabbades små kaffeodlare som kursade på löpande band men idag är vete en av de varor på jorden som det är mest spekulation på - totalt vansinne.

Igor

  • Inlägg: 10
  • 53 årig entreprenör biodlare
    • Uppland
SV: Slaktersättning
« Svar #103 skrivet: 02 feb-12 kl 23:38 »
Kan inte låta bli att göra ett sent inlägg..
Kolla vad lammfilé och stekar kostar på Ica och Coop, kolla sedan på din avräkningsnota..
Har själv skickat jättefina lamm till slakt där det står 0 kr i avräkning - för små.
Gör återtag på alla lamm och sälj själv för 90 kr/kg direkt till konsument.
Använd slakteriet för att hantera skinnen, - 40 kr/st - och ev grovstycka - då går det ihop.
Problemet idag är att slakterier tar all marginal från djurhållarna. EU-klassningen O+ osv är bara ett påhitt från slakteriet
för att dra ner priset mot leverantören - i nästa led mot grossisterna finns inte det med överhuvudtaget! Där köper man per kg och styckdetaljer. INGEN frågar efter klassning av kött på får!!!!

Tragikomiskt i sammanhanget är att de olika rasföreningarna avlar för att få bra EU-klassning på sina får.
Det är som sagt bara ett fenomen som finns i slakteriet för att hålla nere kostnaderna.
Igor

Existens?

  • Gäst
SV: Slaktersättning
« Svar #104 skrivet: 03 feb-12 kl 09:08 »
INGEN frågar efter klassning av kött på får!!!!

Tragikomiskt i sammanhanget är att de olika rasföreningarna avlar för att få bra EU-klassning på sina får.
Det är som sagt bara ett fenomen som finns i slakteriet för att hålla nere kostnaderna.
Igor

Och vad händer om klassningen slopas helt tror du? Kommer slakterierna att betala alla efter högsta taxan..eller efter lägsta?

Lägsta naturligtvis, vilket betyder att alla de som satsar lite på sin uppfödning för att få fram ett djur som ger bra utbyte för alla led i hanteringen, blir helt utan ersättning för sitt arbete.
Medan de som struntar i allt blir vinnarna.
Jag tycker inte det är så mycket bättre.

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Slaktersättning
« Svar #105 skrivet: 03 feb-12 kl 18:10 »
Jag äter hemslaktat Gute, inte värt ett lingon i handelm men härligt gott.
Skulle inte byta mot nåt fryst från andra sidan jordklotet på ICA... 150kr/kg vill de ha ha ha ha HA.
Självhushåll, ja tack.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Slaktersättning
« Svar #106 skrivet: 03 feb-12 kl 18:37 »
Och vad händer om klassningen slopas helt tror du? Kommer slakterierna att betala alla efter högsta taxan..eller efter lägsta?

Lägsta naturligtvis, vilket betyder att alla de som satsar lite på sin uppfödning för att få fram ett djur som ger bra utbyte för alla led i hanteringen, blir helt utan ersättning för sitt arbete.
Medan de som struntar i allt blir vinnarna.
Jag tycker inte det är så mycket bättre.

Tänkvärda ord!
Självklart vill jag ha betalt för mitt avelsarbete!
Det är likadant med får/lammskinnen - om alla tar högsta betalning för lammskinnen, hur ska jag kunna ta ut ett ännu högre pris för 1:a kvalité??!!
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

hayproducer

  • Inlägg: 316
    • Jämtland
SV: Slaktersättning
« Svar #107 skrivet: 03 feb-12 kl 19:58 »
Man kan undra hur många kunder som känner skillnad på köttklasserna i köttdisken, det är endast köttpriset som kan vägleda konsumenten.

nog upplevs det som att slakterierna missbrukar sin särställning, de sitter på makten, vad kan en enskild producent göra?

Nu när handjursbidraget upphörde så tokhöjde vissa slakterier avräkningspriset :o hur kommer det sig? helt plötsligt så finns det pengar till att höja avräkningarna till bonden, märkligt, väldigt märkligt.

Personligen så tror jag att man skulle kunna använda betydligt färre klasser, som det är nu så bedöms köttet på samma sätt som en konståkerska, dvs av en hel hög av människor som har olika syn på hur bra de har åkt
rösterna kan som sakt bli väldigt olika.

Köttet kan delas in i 3 klasser ;D   Ej Godkänd dvs kassering ,  Godkänd och med beröm Godkänd, där godkänt reprecenterar ett pris som en bonde kan klara sig på.  med beröm Godkänd blir då för de som verkligen satsar på kvalitet framför kvantitet 8)

Det ska bli intressant att följa utvecklingen på köttmarknaden nu när handjursbidraget försvinner.

Men som det nu ser ut så har de fullständig kontroll, de kan genom CDB även kontrollera på dagen hur gammla djuren är som kommer in till slakt. bonden har inte en suck.

Bonden mjölkar korna alla de andra mjölkar bonden, ;D

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Slaktersättning
« Svar #108 skrivet: 04 feb-12 kl 02:43 »
Klassifiseringen är tydligen väldigt lokal tydligen. Var slaktar du? Jag har upplevt att du får mycket märkliga klassifiseringar från slakteriet. Fotograferade för ngr. år sedan 2 st, kroppar med samma "status" från samma slakteri.....SCAN. De var TOTALT olika. men klassades i samma grupp och kg.Känner nog att vi är "i händerna" på slakterierna för mycket.Snarare då kanske av besiktningspersonalen.....hur objektiva är de.?

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Slaktersättning
« Svar #109 skrivet: 04 feb-12 kl 09:11 »
Folk vill sälja dyrt och köpa billigt,hela samhället ser ut så mer eller mindre,så att slakterier vill betala lite är inte konstigt. Att vi jobbat fram hårda djurskyddslagar i landet så köttet kostar multum i affärn,är inget bra när vi importerar kött från andra sidan jorden med andra djurskyddslagar,som dessutom kostar hälften! Personligen tycker jag att man ska köpa svenskt kött,vi har skapat reglerna för djurhållningen i landet och då ska vi inte köpa utländskt pga priserna gått upp! Det är dessutom skamligt med allt kött som slängs i butik,djur som fått sätta livet till som kasseras pga datumstämpeln.. Nåt borde verkligen göras åt vårt resursslöseri. Fan vad jag gnäller men nu e det sagt.
Fjäderfän och kaniner

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
SV: Slaktersättning
« Svar #110 skrivet: 04 feb-12 kl 09:19 »
Folk vill sälja dyrt och köpa billigt,hela samhället ser ut så mer eller mindre,så att slakterier vill betala lite är inte konstigt. Att vi jobbat fram hårda djurskyddslagar i landet så köttet kostar multum i affärn,är inget bra när vi importerar kött från andra sidan jorden med andra djurskyddslagar,som dessutom kostar hälften! Personligen tycker jag att man ska köpa svenskt kött,vi har skapat reglerna för djurhållningen i landet och då ska vi inte köpa utländskt pga priserna gått upp! Det är dessutom skamligt med allt kött som slängs i butik,djur som fått sätta livet till som kasseras pga datumstämpeln.. Nåt borde verkligen göras åt vårt resursslöseri. Fan vad jag gnäller men nu e det sagt.


Väldigt bra gnällinlägg!
Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )

Johan P

  • Inlägg: 724
    • Skåne
    • Bokeslundsgården
SV: Slaktersättning
« Svar #111 skrivet: 04 feb-12 kl 09:20 »
Nu är detta fårtråden så man får väll begränsa sig till det djurslaget även om det mesta gäller även för dom andra.
Att slakterierna vill betala så lite som möjligt till leverantören och få så mycket som möjligt betalt av sina kunder är inte sant bara för dom utan för alla företag. Jag skall väll inte säga att jag hade haft mina får så annorlunda om vi hade haft en slappare djurskydslagstiftning, tittar man tex på den ytan som varje djur skall ha antingen dom går inne heltid eller i vindskydd så tycker jag att det är minimimått dom trivs bättre, sträbädden funker bättre, tackorna kan lamma i grupp och man slipper klödd med lammboxar och annat. Jag tycker inte att det är djurskydslagstiftningen som är problemet utan att producenterna är för dåliga på att kräva bra betalt för sina produkter. Genom att skippa slakterierna som köpare utan bara nytja dom för legoslakt och sen sälja djuret själv ger ett mycket bättre ekonomiskt resultat för dig och för kunden, dom enda som förlorar är mellanhänderna!
Det är bra att sätta lite press på dom genom att ta kontroll över försäljningen själv eller tillsammans med några likasinnade grannar då borde man på sikt kunna förändra systemet.
Driver småbruk i Skåne tillsammans med min familj, Skånsk röda och Granemålakor, Linderödssvin, Klövsjöfår, Göingegeter och många olika fjäderfän http://bokeslundsgarden.wordpress.com/ Lite reklam för http://www.facebook.com/groups/356334151043263/ sidan för dig som gillar Svenska äkta kulturraser

hayproducer

  • Inlägg: 316
    • Jämtland
SV: Slaktersättning
« Svar #112 skrivet: 04 feb-12 kl 17:31 »
Vad jag menade med mitt förra inlägg var att jag anser att slakteriernas prissättning utav slaktkropparna är i högsta grad godtycklig, och detta gör det svårt för producenten att veta vad man ska satsa på. Det är inte heller kul att få endast några kr per kg kött, vad gör slakteriet av detta djur tex? hundmat? obs jag menar inte kasserat djur nu.

Ta tex åldern på ett djur! bedöms djuret några dagar äldre för en viss typ, ja då kan avräkningspriset sänkas till otroligt låga nivåer, man kan fråga sig vari ligger sunda förnuftet där?
Som om kunden ute i butiken skulle känna skillnaden på om djuret var slaktad vid 200dagar eller vid 201 dagar för att spetsa till det lite.

Ja nog tar producenterna för dåligt betalt, men saken är ju den att vi alla ligger i klorna på slakterierna, vi är kort och gott i beroendeställning till dem, där är problemet.

Hemslakt, återtag, visst det kan öka vinsten om det är i  liten skala, men ska man tex bygga ny lösdrift för flera miljoner, då godkänner minsann ingen bank en kalkyl som bygger på återtag! då sover nog varken ägaren eller banken gott om natten.

Det tråkiga är att troligen så kommer importköttet att öka pågrund utav slopade handjursbidrag, och som en direkt följd av det så minskar betesdjuren, landskapet växer igen. Eu- måste då höja bidragen! varför inte betala för vad köttet är värt redan från början!

Vad kostar katt och hundmat i butiken? hundmaten i butiken är till stor del spannmål :o och slaktrester! någon som har räknat på att odla spannmål och tillverka hundmat från egen köttproduktion som ett alternativ till hemslakt eller återtag.

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Slaktersättning
« Svar #113 skrivet: 04 feb-12 kl 23:23 »
Citera
Tragikomiskt i sammanhanget är att de olika rasföreningarna avlar för att få bra EU-klassning på sina får.
Det är som sagt bara ett fenomen som finns i slakteriet för att hålla nere kostnaderna.
Igor
Ja, tyvärr kämpar även allmogefår och gutar tappert för att får rätt klassning och på så vis avlas de unika egenskaperna bort, istället för att försöka marknadsföra köttets kvalité och unika egenskaper.
Vi går på allt utan att protestera, gör som vi blir tillsagda och avlar fram fyrkantiga får.

Sverige - Matlandet??????? Löjligt, då vi inte värdesätter kvalité alls.

Citera
ska man tex bygga ny lösdrift för flera miljoner
Varför ska man bygga en lösdrift på flera miljoner? Vilket djurslag efterfrågar detta? Djuren klarar sig bra med mindre, det är snarast vi som vill skryta inför omgivningen!

Citera
Vad kostar katt och hundmat i butiken? hundmaten i butiken är till stor del spannmål :o och slaktrester! någon som har räknat på att odla spannmål och tillverka hundmat från egen köttproduktion som ett alternativ till hemslakt eller återtag.

jag använder främst slaktavfall och matrester till mina boskapsvaktare. Spannmål ska hundar inte äta alls. Är LCHF:are och eko.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1725 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser