Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför finns det inte ?  (läst 9102 gånger)

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #20 skrivet: 10 nov-11 kl 11:32 »
"Min" bonde tar grädden till hans lilla gårdsmejeri där han gör ost , resten av mjölken åker till arla.
Gammaldax mjölken måste vara borttaget grädde ur , finns inga möjligheter att mjölken skulle vara så tunn.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #21 skrivet: 10 nov-11 kl 11:41 »
Eftersom grädde och skummjölk har olika densitet borde det gå lätt att kontrollera fetthalten i en liter köpemjölk bara genom att väga den.

mig

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #22 skrivet: 10 nov-11 kl 12:45 »
Men vilken är fetthalten på "normal" mjölk då, någon som vet? ska googla lite...

mig

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #23 skrivet: 10 nov-11 kl 12:53 »
Gammaldags mjölk och obehandlad mjölk

Näringsämne Gammaldags mjölk Obehandlad mjölk
Energi, kJ  299                             299
Energi, kcal  72                            72
Vatten, g  86,8                            86,8
Protein, g  3,4                              3,4
Fett totalt, g  4,3                          4,3
Fettsyror, g:     
mättade  2,9                                 2,9
enkelomättade  0,1                      0,1
fleromättade  0,1                          0,1
trans  0,1                                      0,1
Kolesterol, mg  14                         14
Kolhydrat, g  4,8                           4,8
 
Vissa värden avviker något från de värden som deklareras på respektive produkts förpackning. De näringsvärden som deklareras på förpackningarna är ett urval och avrundade i enlighet med Statens livsmedelsverks kungörelse. (SLV FS 1993:21).

http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Naring/Naringsinnehallet-i-100-gram-mjolk--de-fyra-vanligaste-sorterna/Mjolkens-naringsinnehall---fordjupning/

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #24 skrivet: 10 nov-11 kl 13:44 »
Läste du inte länken till Arla. De separerar den INTE!!

Var hittar du den uppgiften?
Arla säger i din länk: "När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan".
Homogenisering och separering är inte samma sak.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #25 skrivet: 10 nov-11 kl 15:34 »
"Min" bonde tar grädden till hans lilla gårdsmejeri där han gör ost , resten av mjölken åker till arla.
Gammaldax mjölken måste vara borttaget grädde ur , finns inga möjligheter att mjölken skulle vara så tunn.
Han häller nog inte tillbaka skummjölken i tanken. Det är med största sannolikhet inte tillåtet. Detta för hygienen och det är inte längre helmjölk. Arla märker sådana trix genom att mäta fryspunkten på mjölk. Mjölk fryser vid ca -0,5 C och mäts noggrant med tre decimaler. Om han säljer skummjölk till er som helmjölk verkar han vara lite ohederlig.
Eftersom grädde och skummjölk har olika densitet borde det gå lätt att kontrollera fetthalten i en liter köpemjölk bara genom att väga den.
Vad jag vet separeras den "gammaldags" mjölken för att bli av med diverse bös, sedan tillsätts samma grädde som tagits bort. Dvs de ca 4% fett som finns i den färdiga produkten är samma som fanns där från början.
I teorin går det nog att väga men eftersom det handlar om så små skillnader finns nog ingen våg i ett vanligt hem som kan skilja på t.ex. 4,2% och 3,5% fetthalt. Det skulle vara roligt att höra vad detta bös består av. Det måste vara något särdeles värdefullt för att man ska först separera bort grädden och sedan hälla tillbaka den samme.

Var hittar du den uppgiften?
Arla säger i din länk: "När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan".
Homogenisering och separering är inte samma sak.
Ni som tror att gammaldagsmjölk har separerat bort grädde men fortfarande innehåller samma fetthalt som ursprungsmjölken vad kommer då detta extra fett ifrån? Eller litar ni helt enkelt inte på näringsdeklarationen på förpackningen. Separation är ju att skilja grädde från skummjölk. Fettet finns i gräddfasen, så om mjölken innehåller ca 4,2 % fett som är standard kan inte någon grädde vara borttagen. 
Se vad mig skrev. Det är samma sammansättning på gammaldagsmjölk och obehandlad sådan.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

mig

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #26 skrivet: 10 nov-11 kl 16:18 »
Var hittar du den uppgiften?
Arla säger i din länk: "När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan".
Homogenisering och separering är inte samma sak.
Arla Ko® Gammaldags mjölk
Gammaldags mjölk är ohomogeniserad och har en naturlig fetthalt som varierar över året. När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan. Gammaldags mjölk är den gräddigaste mjölken och den passar extra bra till julgröt och till färska jordgubbar och andra bär.

.

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #27 skrivet: 10 nov-11 kl 16:45 »
Nej, jag har inte hittat någon mjölk där grädden är kvar. Men Gammeldags mjölk är väl det närmaste man kommer, tror jag.

Sorry, det där var fel av mig. Efter en surfrunda på nätet så hittar jag samma svar som alla andra: Mjölk direkt från kon ligger på drygt 4% (4,2% står det på flera ställen). Det innebär att de inte kan ha tagit bort särskilt mycket grädde från Gammeldags mjölk.

Homogeniserad kan vara dåligt eftersom man slår sönder fettpartiklarna så att de blir mindre, det gör att de lättare tas upp i tarmen och ställer till dumheter i kroppen. Som redan har nämnts så blir en del sjuka av homogeniserad mjölk. En del mjölkallergiker brukar tåla icke-homogeniserad mjölk, men blir dålig av den homogeniserade.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #28 skrivet: 10 nov-11 kl 23:51 »
Arla Ko® Gammaldags mjölk
Gammaldags mjölk är ohomogeniserad och har en naturlig fetthalt som varierar över året. När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan. Gammaldags mjölk är den gräddigaste mjölken och den passar extra bra till julgröt och till färska jordgubbar och andra bär.

.

Precis - var någonstans står det att mjölken är inte är separerad?
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #29 skrivet: 11 nov-11 kl 09:36 »
Ni som tror att gammaldagsmjölk har separerat bort grädde men fortfarande innehåller samma fetthalt som ursprungsmjölken vad kommer då detta extra fett ifrån?

Om man separerar bort grädden och häller tillbaks den får man samma fetthalt som man hade från början.

mig

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #30 skrivet: 11 nov-11 kl 20:04 »
Precis - var någonstans står det att mjölken är inte är separerad?
Jag menar att om man tagit bort grädden och tillsatt den igen så är det samma produkt som innan (dvs innehåller lika mycket grädde). Menar du att det blir skillnad av att den separeras och grädden hälls tillbaks igen?? Är det just själva separeringsprocessen som gör något med mjölken??  ???
Det har jag i så fall aldrig tänkt på...

TillVaraTa

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #31 skrivet: 11 nov-11 kl 20:19 »
ERROR

mwson

  • Inlägg: 305
    • Dalsland
    • Storuddens Gård
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #32 skrivet: 11 nov-11 kl 20:25 »
Sorry, det där var fel av mig. Efter en surfrunda på nätet så hittar jag samma svar som alla andra: Mjölk direkt från kon ligger på drygt 4% (4,2% står det på flera ställen). Det innebär att de inte kan ha tagit bort särskilt mycket grädde från Gammeldags mjölk.
Olika koraser ger olika mycket fetthalt, SRB ca 4,5% medan Jearsy kan ge över 6% i fetthalt, därför varierar Gammeldags mjölk.
Fru, Barn, Hereford, Nordiska bin och Katt

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #33 skrivet: 11 nov-11 kl 21:25 »
Jag menar att om man tagit bort grädden och tillsatt den igen så är det samma produkt som innan (dvs innehåller lika mycket grädde). Menar du att det blir skillnad av att den separeras och grädden hälls tillbaks igen?? Är det just själva separeringsprocessen som gör något med mjölken??  ???
Det har jag i så fall aldrig tänkt på...

Nej, det jag menar är att homogenisering och separering inte är samma procedur.
I länken du postade kan jag inte se att separering nämn öht, däremot att mjölken är ohomogeniserad.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #34 skrivet: 13 nov-11 kl 09:16 »
Jag tycker det är jättebra att mjölken är homogeniserad.. Då blir alla glas lika, och inte bara grädde i det första och sen vatten i det sista..
Vad är problemet med att den är homogeniserad?

Problemet som bland annat franska forskare kommit fram till är att det sönderslagna fettet i homogeniserad mjölk lättare fastnar i vår kropp.
Livet är väl bra underbart i bland

mig

  • Gäst
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #35 skrivet: 13 nov-11 kl 09:40 »
Nej, det jag menar är att homogenisering och separering inte är samma procedur.
I länken du postade kan jag inte se att separering nämn öht, däremot att mjölken är ohomogeniserad.

Nej, men har den en fetthalt som är naturlig och varierar över året så har de ju inte tagit bort något fett... sen står det ju inte med ordet separera och det var därför jag undrade... Det är den naturliga fetthalten och om de separerat mjölken så har de hällt tillbaks grädden i så fall och då tycker jag det är samma sak som oseparerad.

Och jag vet att det inte är samma sak som homogeniserad. När jag var liten fanns en ohomogeniserad mjölk med 2% fett som smakade mycket godare/fetare än den homogeniserade med 3%. Saknade den när den försvann... Sen hade Änglamark det men jag tror den är borta med, de hade i alla fetthalter från lättmjölk till standard tror jag :(

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #36 skrivet: 13 nov-11 kl 10:56 »
Det finns oskakad mjölk i plastdunkar att köpa , kolla i kyldiskarna på affärerna.
Ni alla hade rätt , har nu pratat med bonden och hans kor ( srb) gav ca 4% så då var inte mjölken separerad ändå som jag köpte.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

 

AlnöKrister

  • Inlägg: 31
  • Lycklig med fru och många barn och barnbarn
    • Ångermanland
SV: Varför finns det inte ?
« Svar #37 skrivet: 14 nov-11 kl 07:46 »
Men en sort i plastdunk kommer från Skåne och är lägre fetthalt än resten av landet
Äger äntligen gård med härlig hustru som är lika knäpp som mig.
Har 1 son och 3 döttrar sedan tidigare som tyvärr inte bor med mig.
3 små  killar och 2 små tjejer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

491 gäster, 1 användare
haakonkarlsson

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser