Jag använder havsalt, det är billigt några kronor kilot. Havsalt innehåller i små mängder halva det periodiska systemet, ingen jod är tillsatt, men det finns där.
Jod är ett nödvändigt ämne, så jodbrist ger allvarliga skador. De flesta bordssalter är jodberikade och detta inte utan anledning eftersom det är alltför rent på andra spårämnen.
Risken för jodbrist är väldigt liten för den som inte restriktivt undviker jodhaltig mat. Ett växande barn som inte får tillräckligt med jod, riskerar inte bara symptom på struma, utan även att drabbhas av kretism. Alla barn i Sverige brukar testas vid födseln för eventuella störningar i sköldkörtelfunktionen.
För stort jodintag är inte heller bra, akut förgiftning orsakar kräkning, och reglerar sig då lätt själv, kroniskt höga halter skapar tremor, oro och för hög aktivitet i sköldkörteln, och då avmagring. Risk för detta finns endast för en som lever på mycket ensidig marin mat och sätter i sig mycket (saltvatten)alger.
Det jod som finns i salt försvinner när man kokar maten, endast på rå och eftersaltad mat tillgodogörs jod i saltet.