Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Salt utan jod...  (läst 5200 gånger)

Hanna02

  • Inlägg: 21
    • -
Salt utan jod...
« skrivet: 09 apr-09 kl 13:34 »
Hej! Är det flera här som inte äter vanlig salt som är tillsatt med jod? Isåfall hur för ni tillräkligt med jod i kroppen?

Tack!

mvh/Hanna
f.i.n Found in Nature www.foundinnature.se

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Salt utan jod...
« Svar #1 skrivet: 10 apr-09 kl 01:20 »
Varför skulle man äta jodfritt salt?
snus? vad är priset på en pris?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Salt utan jod...
« Svar #2 skrivet: 10 apr-09 kl 08:10 »
Jag använder havsalt, det är billigt några kronor kilot. Havsalt innehåller i små mängder halva det periodiska systemet, ingen jod är tillsatt, men det finns där.

Jod är ett nödvändigt ämne, så jodbrist ger allvarliga skador. De flesta bordssalter är jodberikade och detta inte utan anledning eftersom det är alltför rent på andra spårämnen.
Risken för jodbrist är väldigt liten för den som inte restriktivt undviker jodhaltig mat.  Ett växande barn som inte får tillräckligt med jod, riskerar inte bara symptom på struma, utan även att drabbhas av kretism. Alla barn i Sverige brukar testas vid födseln för eventuella störningar i sköldkörtelfunktionen.

För stort jodintag är inte heller bra, akut förgiftning orsakar kräkning, och reglerar sig då lätt själv, kroniskt höga halter skapar tremor, oro och för hög aktivitet i sköldkörteln, och då avmagring. Risk för detta finns endast för en som lever på mycket ensidig marin mat och sätter i sig mycket (saltvatten)alger.

Det jod som finns i salt försvinner när man kokar maten, endast på rå och eftersaltad mat tillgodogörs jod i saltet.
« Senast ändrad: 10 apr-09 kl 08:26 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Kitty

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: Salt utan jod...
« Svar #3 skrivet: 10 apr-09 kl 13:04 »
Hej Hanna, om du äter havs-alger regelbundet så får du i dig alla viktiga mineraler (inkl jod).

Det finns ingen anledning att äta jodsalt.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Salt utan jod...
« Svar #4 skrivet: 10 apr-09 kl 18:32 »
Det jod som finns i salt försvinner när man kokar maten, endast på rå och eftersaltad mat tillgodogörs jod i saltet.

Är det inte tillsatt kaliumjodid, som jodberikning? Såvitt jag kan förstå kan den inte försvinna genom kokning.

I övrigt håller jag med, jod är nödvändigt och jodbrist ger allvarliga sjukdomar.

Edgar


Hanna02

  • Inlägg: 21
    • -
SV: Salt utan jod...
« Svar #5 skrivet: 10 apr-09 kl 23:00 »
En artikel som beskriver varför vi inte äter bordssalt:

http://westonaprice.org/transition/kitchen.html (längst ner under rubriken: Commercial salt -men hela artikeln är värd att läsa!)

f.i.n Found in Nature www.foundinnature.se

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Salt utan jod...
« Svar #6 skrivet: 10 apr-09 kl 23:17 »
Är det inte tillsatt kaliumjodid, som jodberikning? Såvitt jag kan förstå kan den inte försvinna genom kokning.

I övrigt håller jag med, jod är nödvändigt och jodbrist ger allvarliga sjukdomar.

Edgar



Vet inte exakt vad som jod har sällskap med i det tillsatta saltet, det är en halogen med lite sämre reaktionslust än klor.
Googlar man på  *jod salt kokning*  får man upp flera sidor som talar om att jod inte stannar väldigt lätt i salt, det tar inte ett år innan det har gått bort, och att det går bort i koning.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Salt utan jod...
« Svar #7 skrivet: 31 jan-12 kl 18:36 »
När mera jodfritt salt äts så ökar risken för struma

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17649

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Salt utan jod...
« Svar #8 skrivet: 01 feb-12 kl 09:55 »
Då vi vi undvika onyttiga kemikalier så långt som möjligt köper vi bara salt utan klumpförebyggande medel och de är tyvärr inte jodberikade. Däremot är de ju bergssalter från andra delar av världen än vårt jodfattiga Sverige så de kanske innehåller det ändå. I vilket fall som helst så dricker vi Mivi Total som innehåller jod. Det finns även billiga jodtabletter att köpa. På Bodystore kostar en burk med 100 st bara typ 35 kr eller nå't.
« Senast ändrad: 01 feb-12 kl 10:00 av Paradisgården »
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Vidar Falk

  • Gäst
SV: Salt utan jod...
« Svar #9 skrivet: 07 feb-12 kl 18:31 »
Jag använder salt utan tillsatt jod. Äter man alger så blir det inget problem. Kelp är en bra källa t.ex.
Sedan väljer jag havssalt och undviker bergssalt.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Salt utan jod...
« Svar #10 skrivet: 10 feb-12 kl 07:49 »
Jag använder salt utan tillsatt jod. Äter man alger så blir det inget problem. Kelp är en bra källa t.ex.
Sedan väljer jag havssalt och undviker bergssalt.


"It is a myth (often also false advertising) that “natural” sea salt contains significant amounts of iodine. The iodide content of seawater
is only 64 µg/kg or 2.1 mg I/kg NaCl. In evaporatively prepared salt, the iodide/chloride ratio is even lower because of iodine loss;
crystallization processes leave iodide selectively in the mother liquor. Aquaron (60) examined 81 “natural” salt samples from 21 countries: all contained <0.7 mg I/kg with the exception of Nigerian samples (1.4–6.5 mg I/kg) made from underground brine."

http://dx.doi.org/10.1021/es0719071

Aquaron, R.Iodine content of non-iodized salts and iodized salts obtained from the retail markets worldwide. In 8th World Salt Symposium, 2000; Vol. 2, pp 935− 942.

 

Vidar Falk

  • Gäst
SV: Salt utan jod...
« Svar #11 skrivet: 15 feb-12 kl 11:54 »
Fast att jag valt havssalt framför bergssalt beror inte på Jod.
Jod får jag i mig via alger och liknande.  :)

"It is a myth (often also false advertising) that “natural” sea salt contains significant amounts of iodine. The iodide content of seawater
is only 64 µg/kg or 2.1 mg I/kg NaCl. In evaporatively prepared salt, the iodide/chloride ratio is even lower because of iodine loss;
crystallization processes leave iodide selectively in the mother liquor. Aquaron (60) examined 81 “natural” salt samples from 21 countries: all contained <0.7 mg I/kg with the exception of Nigerian samples (1.4–6.5 mg I/kg) made from underground brine."

http://dx.doi.org/10.1021/es0719071

Aquaron, R.Iodine content of non-iodized salts and iodized salts obtained from the retail markets worldwide. In 8th World Salt Symposium, 2000; Vol. 2, pp 935− 942.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

590 gäster, 4 användare
köksträdgård, Torkel, Stengrim, Häggblomma

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser