Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kan man koka in utan att koka?  (läst 2481 gånger)

Daniela B

  • Inlägg: 42
    • Halland
Kan man koka in utan att koka?
« skrivet: 11 jul-11 kl 00:01 »
Hej!
En kompis berättade om ett TV-program som ska ha gått i lördags där en dansk dam på ett mycket inspirerande sätt konserverade mängder med olika grejer på ett helt annat sätt än jag brukar använda! Hon tog vanliga burkar med skruvlock, fyllde, skruvade åt löst, körde i 100 grader (inte i vattenbad) tills det kokade i burkarna, tog ut dem och skruvade åt locket hört och körde sen in dem i ugnen "en stund till" (min kompis uppfattade inte hur länge).
Är det möjligt?  :-\ Känns lite osäkert att själv ha skruvat åt locket... men tänk så många burkar jag skulle kunna göra samtidigt om det verkligen funkade. Vad säger ni, går det lika bra att ugnsbaka en vanlig skruvlocksburk?

Solhag

  • Inlägg: 2
    • Skåne
SV: Kan man koka in utan att koka?
« Svar #1 skrivet: 11 jul-11 kl 01:47 »
Hej Daniela

Programmet var 'Mat som håller', är med Camilla Plum, och visas i repris i kväll (måndag) d. 11. juli kl 23.35 på SVT2. Jag har kollat på SVT's hemmasida, men hittade ingen ensam sida för henne där, men Dansk TV (DR - 'Mad der holder'), där ursprungligen gjorde programmet, har kvar alla Camillas recepter och tips:

http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/camilla-plum-portal

Här är länket till hennes recept 'Inkokade tomater/Inkokad Tomassauce', där hon förklarar, hur man gör, när man kokar in i ugn:

http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_5/20090825155217.htm

Om Camilla säger, att det funkar, så kan jag garantera, att det gör, om du gör det enligt hennes recept. Kolla också gerne hennes andra receptar, tips och programmar. Hon är en självhushållare med succes, har gjort många mat- och trädgårdsprogrammer, har givat ut flera kokböcker och hon och hennes man har en stor ekologisk gård med djur och odlingar, olika sorters kurser, bryggeri och gårds- och netbutik med t. ex. egna och andres produktar och frö:

http://www.fuglebjerggaard.dk/

Har du problem med något av det danska på hemmasidarna, så fråga gerne, och så skal jag forsöka svenska till det (har själv bara bott i Sverige i 4 år, så är inte till 100 % 'flytande' än, men jobbar hårdt på det :))

Lycka till :)!

Daniela B

  • Inlägg: 42
    • Halland
SV: Kan man koka in utan att koka?
« Svar #2 skrivet: 11 jul-11 kl 08:03 »
Tack!!   :)
Jag kollade Camillas tomatlänk och det såg ju jättegott ut. Och så stod det att man kunde använda vanliga konservglas! Skönt för mig som vill veta att locken verkligen fastnat av sig själva... Tack igen! (Förresten, vad betyder "carpers" som hon skrev att man kunde ha i tomatkonserven?)
Daniela

Daniela B

  • Inlägg: 42
    • Halland
SV: Kan man koka in utan att koka?
« Svar #3 skrivet: 11 jul-11 kl 08:06 »
Förlåt, jag läste receptet igen och såg att det stod capers, inte carpers. Det måste ju betyda kapris på svenska.

 

Agda 61

  • Inlägg: 61
    • Skåne
SV: Kan man koka in utan att koka?
« Svar #4 skrivet: 14 jul-11 kl 15:06 »
Det kallas hermetisk konservering, man gjorde så förr i tiden. Titta i en gammal kokbok så finns där recept.  :) :) :)
Där vägen svänger och skog tar vid,
där står en stuga i enslig frid.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

512 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser