Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad tusan finns i brödet?  (läst 12696 gånger)

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #40 skrivet: 21 okt-10 kl 05:03 »
"Uppenbarligen bor du inte i riktig glesbygd. Själv har jag en mil till närmsta tätort, och bara cykel för transport. Närmre än så finns inte någon typ av affär, eftersom det helt enkelt inte finns kundunderlag till det. Visst, det finns ett bra hembageri, som bakar i gammal bakugn vissa helger, om man vet vilka dessa är. Det ligger på andra sidan tätorten, ca 3 mil från mig. Lång cykeltur skulle det bli..."

Vad klassas som riktig glesbygd då? Jag har också en mil till närmsta affär, vill jag ha ett apotek så får jag åka en mil till. Men jag har bil (en självklarhet för oss) så jag kan ju åka. Det är man ju som van vid att göra...
Jag ser att de som skriver här är utspridda från Norrbotten till Skåne och då ska man komma ihåg att Sverige är ett avlångt land och att det är stora skillnader i avstånd. Som ett litet exempel kan nämnas att Vilhelmina kommun är ungefär lika stor, som Skåne och Blekinge tillsammans Eftersom jag kör lastbil, så skulle jag kunna köpa bröd lite varstans, Göteborg, Stockholm eller Malmö spelar mindre roll, men jag tycker inte att det är så vettigt att köpa långt bort iaf.
Finns det någon sida där man hittat lite mer intressanta bageri? så kan man kanske hitta något som ligger bra till

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #41 skrivet: 21 okt-10 kl 09:11 »
Varför köpa i butik där producentansvaret är ganska långt borta? Köp direkt i surdegsbageriet och, jag kan garantera, att ditt bröd är av högsta kvalitet... annars blir bageriet inte gammalt!

Jag sa aldrig att brödet var dåligt i butiken , bara för att det kryper flugor på det .
Det är pga alla hål i plastpåsarna för att brödet inte ska mögla . ( Se mitt recept om svartbröd från 1600-talet)
Bröden i affärena är av hög kvalite och de är bakade med fullkorn och de har också helsäd tex korn eller råg i sig .
Du kan köpa ett surdegsbröd som är kolsvart och tungt som en sten , riktigt mustigt .
Om jag inte låser in det när jag kommer hem så äter katterna upp det även om de har sin egen mat .
Här lever man fortfarand lite som under Sovjet tiden och man samverkar för att få sälja affärerna är uppbyggda som de gamla kolshoserna eller medlemsägada som Svenska Konsum , så det är alltså i affärerna i stan du hittar allt folk åker cykel eller tar bussen om de inte bor ensligt till .
Många lever på bröd nästan uteslutande då maten är dyr och hemtjänsten är obefintlig , de kör ut soppa 1 ggn i veckan . Och pensionen är mycket låg .
Så bröd kan man baka här . Sedan om man får med flugor så får man borsta bort dom när man kommer hem.

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #42 skrivet: 21 okt-10 kl 09:31 »
Finns det någon sida där man hittat lite mer intressanta bageri? så kan man kanske hitta något som ligger bra till


Kolla in den här: http://www.smaklust.se/Kartboken/14297.vagvisaren.html
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #43 skrivet: 21 okt-10 kl 09:35 »
Bröden i affärena är av hög kvalite och de är bakade med fullkorn och de har också helsäd tex korn eller råg i sig .
Du kan köpa ett surdegsbröd som är kolsvart och tungt som en sten , riktigt mustigt .
Jag var  Litauen för ett antal år sedan, inte för att påstå att alla baltstaterna är lika, men likheter finns såklart. Och riktigt gott bröd hade de. På landet var standarden ungefär som när farmor var liten. Väldigt få traktorer, många som hade arbetshäst. Som alternativare och intresserad av småbruk med användande av lite resurser kunde man lära sig massor där. Svårigheten är språket...

För att återgå till ämnet, dvs bröd, så skulle jag gärna få fler recept på den typen av tunga surdegsbröd som de är så duktiga på i Baltikum/Ryssland, så om du esten, eller någon annan, har recept översatta till svenska på olika sådana, så skulle vi kunna starta en särskild tråd med recept och erfarenheter kring sådant bröd. Surdegsrecept finns det gott om, men oftast är det bröd med ganska mycket vetemjöl. Och recept från andra delar av världen innehåller ofta ingredienser som är svåra att hitta här, så därför vore det bra med en tråd att diskutera recepten i, så man kan dela erfarenheter av vilka ersättningsingredienser som fungerar. Det här med hela korn, eventuellt groddade eller skållade i bröd tycker jag är intressant.

Jag startar en tråd om detta, så hoppas jag att fler hänger på.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

träsleven

  • Inlägg: 87
    • -
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #44 skrivet: 21 okt-10 kl 11:46 »
Jag var  Litauen för ett antal år sedan, inte för att påstå att alla baltstaterna är lika, men likheter finns såklart. Och riktigt gott bröd hade de. På landet var standarden ungefär som när farmor var liten. Väldigt få traktorer, många som hade arbetshäst. Som alternativare och intresserad av småbruk med användande av lite resurser kunde man lära sig massor där. Svårigheten är språket...

För att återgå till ämnet, dvs bröd, så skulle jag gärna få fler recept på den typen av tunga surdegsbröd som de är så duktiga på i Baltikum/Ryssland, så om du esten, eller någon annan, har recept översatta till svenska på olika sådana, så skulle vi kunna starta en särskild tråd med recept och erfarenheter kring sådant bröd. Surdegsrecept finns det gott om, men oftast är det bröd med ganska mycket vetemjöl. Och recept från andra delar av världen innehåller ofta ingredienser som är svåra att hitta här, så därför vore det bra med en tråd att diskutera recepten i, så man kan dela erfarenheter av vilka ersättningsingredienser som fungerar. Det här med hela korn, eventuellt groddade eller skållade i bröd tycker jag är intressant.

Jag startar en tråd om detta, så hoppas jag att fler hänger på.
Ja sånt bröd som du beskriver här, det håller man sig mätt på länge! Motsatsen skulle jag vilja påstå är något i stil med Mcdonalds hamburgerbröd. Det brukar jag (det var länge sen nu) knåda ihop till en liten boll.
Vid närmare eftertanke så har jag nog inte varit på hamburgeri på många år, men jag antar att brödkvalitén är den samma där.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #45 skrivet: 10 jan-11 kl 05:08 »
Nu kan jag meddela att brödet börjar mögla, efter 5,5 månader???????????? Man vill inte ens tänka på vad det innehåller

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #46 skrivet: 07 feb-11 kl 14:27 »
Det låg i och ligger i en plastpåse, så mögel borde frodas. Det ska få ligga i källaren, så får man se vad som händer
Nu kan jag meddela att brödet har möglat. Det är inte helt grönt och luddigt, men möglat är det.
Med tanken på tiden som gått, så vill man inte ens tänka på vilken kemist som gjort det receptet

pyromanen

  • Gäst
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #47 skrivet: 07 feb-11 kl 15:19 »
För nån månad sen åkte jag tåg, SJ och vi vart försenade.... men SJ var snälla o bjöd på kaffe och smörgås. Bra för man hade ju hunnit bli lite hungrig.  Mackan var inte god, men godare än jag trodde och jag var ju som sagt hungrig och åt snabbt några stora tuggar. Skinka och senapsmajonäs. Sen började jag läsa innehållsdeklarationen... det skulle jag inte ha gjort! totalt 14 E-nummer!   :-X  Hur tusan kan man ha sån fantasi egentligen att man kan komma på så många grejer att peta i?  Behöver jag säga att aptiten helt försvann och jag kom på att det nog fanns några reserver på kroppen som skulle räcka ända till Karlstad...

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #48 skrivet: 07 feb-11 kl 15:29 »
Nu kan jag meddela att brödet har möglat. Det är inte helt grönt och luddigt, men möglat är det.
Med tanken på tiden som gått, så vill man inte ens tänka på vilken kemist som gjort det receptet

En renlig kemist? ;)

Vi brukar köpa Eldorados jättebilliga minibaguetter som skall gräddas klart i ugnen. Där finns inga E-nummer i innehållsförteckningen, faktiskt inga konstiga ingredienser alls, men hållbarhetstiden är ändå flera veckor. Jag tror det är så enkelt att den hermetiskt tillslutna förpackningen inte släpper in något oknytt.

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #49 skrivet: 07 feb-11 kl 15:39 »
Nu kan jag meddela att brödet börjar mögla, efter 5,5 månader???????????? Man vill inte ens tänka på vad det innehåller

Det var inget 5,5 månader,jag hade en rulltårta som rullade bakom något i skafferiet och glömdes bort.Brorsan hitade den efter 1,5 år och den var som nybakad.Jag talade om detta på jobbet,då var det en som berättade att hennes mormor hade en rulltårta som var mer än 3 år och helt ok.Tidningen Land utlyst sedan en tävling Sveriges älsta rulltårta.Om jag inte mindes helt galet så var vinnaren en dam i Malung som hade en rulltårta på 12 år.
Jag hade köpt vindruvor till en jul men glömde bort dom,efter någon månad hittade jag påsen och druvorna var som nyplockade.Normalt så hinner man knappast tömma upp druvorna förän dom börjar skrumpna.Misstänkte att det var något skit i dom så jag slängde dom på komposten,dom var lika fina där dom låg på komposten  långt inne i Maj månad.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #50 skrivet: 07 feb-11 kl 19:14 »
Kan man kanske tänka sig att mjölet kom från Tjernobylområdet?

cleo 007

  • Inlägg: 1
    • Närke
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #51 skrivet: 26 feb-11 kl 19:18 »
Har några kompisar som bor i Munkfors,Där har holländare startat ett bageri-och vilket bröd dom bakar! Vi skulle ha mer av deras bakkultur med massa nötter,russin och godsaker i-tunga bröd,inte sådana där fjäderlätta enummerstinna bröd som vi hittar i matvaruaffärerna!

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #52 skrivet: 05 mar-11 kl 20:42 »
Eftersom jag kör lastbil, så skulle jag kunna köpa bröd lite varstans, Göteborg, Stockholm eller Malmö spelar mindre roll, men jag tycker inte att det är så vettigt att köpa långt bort iaf.
Finns det någon sida där man hittat lite mer intressanta bageri? så kan man kanske hitta något som ligger bra till

Saltå kvarns bageri med butik ligger nära motorvägsavfarten från E4 i Järna, 5 mil söder om Stockholm. Ganska stort bageri men också ganska hantverksmässigt och helt eller delvis bakat i vedugn. Ekologiskt/biodynamiskt och utan tillsatser. Inga konstiga tillsatser. Pris överkomligt, inte minst om man handlar på plats. Brödet finns också i Konsumbutiker i Stockholms län. Hållbarhet runt en vecka. Förvaras med fördel i papperspåse (bageripåse) de första dagarna, samma som med mycket annat bröd. Sväng av från E4, tag 57:an österut och sväng in på liten väg t h efter några hundra meter.
« Senast ändrad: 06 mar-11 kl 09:47 av Anders Skarlind »

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #53 skrivet: 19 mar-11 kl 13:31 »
Saltå kvarns bageri med butik ligger nära motorvägsavfarten från E4 i Järna, 5 mil söder om Stockholm. Ganska stort bageri men också ganska hantverksmässigt och helt eller delvis bakat i vedugn. Ekologiskt/biodynamiskt och utan tillsatser. Inga konstiga tillsatser. Pris överkomligt, inte minst om man handlar på plats. Brödet finns också i Konsumbutiker i Stockholms län. Hållbarhet runt en vecka. Förvaras med fördel i papperspåse (bageripåse) de första dagarna, samma som med mycket annat bröd. Sväng av från E4, tag 57:an österut och sväng in på liten väg t h efter några hundra meter.

Hmmm... De måste i så fall vara bra mycket billigare i butiken i Järna, än i butiken de har på södermalm... Men... Mjölet är ju helt fantastiskt! Så... jag köper hellre mjölet och bakar själv!
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #54 skrivet: 19 mar-11 kl 13:48 »
Hmmm... De måste i så fall vara bra mycket billigare i butiken i Järna, än i butiken de har på södermalm... Men... Mjölet är ju helt fantastiskt! Så... jag köper hellre mjölet och bakar själv!

De har höjt priserna en del på senare tid, både i sin egen butik och i Konsum. Jag är inte helt uppdaterad vad de tar i Järna nu, men det är i alla fall några kronor billigare än i Konsum, och de har fler varianter att välja på. Det finns fler bra bagerier, men om man åker lastbil som Skogsnatt så ligger detta bra till. (Fast kanske inte superbra om det är långtradare. Kan vara lite mekkigt att köra ner den sista biten då. Parkera i så fall på Statoil strax intill och gå ner, förslagsvis.) Jag tycker det är mycket bröd som är dyrt, både bra bröd och dåligt bröd. Det viktigaste med bröd tycker jag är att det är ett bra hantverk. Industribakt bröd verkar aldrig bli bra. Samt att man har tillräcklig lång jästid (som det industribakta inte brukar ha). Jag hinner inte baka själv för närvarande. Ska börja igen om nåt år, hoppas jag.

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #55 skrivet: 19 mar-11 kl 14:08 »
De har höjt priserna en del på senare tid, både i sin egen butik och i Konsum. Jag är inte helt uppdaterad vad de tar i Järna nu, men det är i alla fall några kronor billigare än i Konsum, och de har fler varianter att välja på. Det finns fler bra bagerier, men om man åker lastbil som Skogsnatt så ligger detta bra till. (Fast kanske inte superbra om det är långtradare. Kan vara lite mekkigt att köra ner den sista biten då. Parkera i så fall på Statoil strax intill och gå ner, förslagsvis.) Jag tycker det är mycket bröd som är dyrt, både bra bröd och dåligt bröd. Det viktigaste med bröd tycker jag är att det är ett bra hantverk. Industribakt bröd verkar aldrig bli bra. Samt att man har tillräcklig lång jästid (som det industribakta inte brukar ha). Jag hinner inte baka själv för närvarande. Ska börja igen om nåt år, hoppas jag.

Det vi köpte härom veckan var ett stooort levainbröd. Att det var ett kvalitetsbröd behöver man liksom inte tveka om. Men jag höll i alla fall på att trilla baklänges när jag fattade att brödet kostade 78 spänn! När jag kollade kvittot dagen efter, så insåg jag att det ändå var nedsatt pris, ordinarie var 90 kr! Så då kändes de två tiokilossäckarna med mjöl lite mer prisvärda! Men det är klart... Det kan ju eventuellt vara skillnad på butiken i Järna, och den inne på södermalm...
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vad tusan finns i brödet?
« Svar #56 skrivet: 19 mar-11 kl 14:55 »
Det vi köpte härom veckan var ett stooort levainbröd. Att det var ett kvalitetsbröd behöver man liksom inte tveka om. Men jag höll i alla fall på att trilla baklänges när jag fattade att brödet kostade 78 spänn! När jag kollade kvittot dagen efter, så insåg jag att det ändå var nedsatt pris, ordinarie var 90 kr! Så då kändes de två tiokilossäckarna med mjöl lite mer prisvärda! Men det är klart... Det kan ju eventuellt vara skillnad på butiken i Järna, och den inne på södermalm...

Jag missförstod. Trodde det gällde Konsum på Södermalm, men Saltå har visst öppnat en butik där ja. Har aldrig varit där.
Konsum tar väl numera sisådär 35-40 spänn för Saltåbröd som väger ca 8 hg, så det har blivit halvdyrt, tycker jag. Lite billigare i Järna då rå.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser