Jag tänkte jag skulle testa att kalljäsa en deg till imorgon bitti, för att därmed kunna få nybakat bröd till frukost.
MEN!
Som vanligt kör jag utan recept, och med torrjäst. Men så när jag börjar rota i skafferiet så... visar det sig att skafferiet behöver en påfyllning. Vetemjöl - kanske 1 dl, max 2. Tömmer påsen. Vad mer finns att tillgå? Rågsikt. Yes, det kan jag använda! Häller över en hel del i bunken tillsammans med vetemjölet.
Rotar vidare i skafferiet... Hampafrön! Ja gärna, jag tar en ordentlig näve och blandar med mjöl/rågsikt. Men nu då... Rismjöl. Jaaaa... har använt det tidigare till bakning och det har funkat bra, men jag är osäker på hur det funkar med just kalljäsning! Men vad gör man när råvarorna tryter? Jag häller över allt mitt kvarvarande rismjöl i bunken.
Därtill salt, torrjäst, mjölk, lite ljus sirap och ett ägg (brukar inte ha i ägg men jag kände mig äventyrlig...

). Knådar ordentligt, det blir en riktigt mysig deg... Formar sedan direkt till runda bullar och slänger in i kylskåpet. Och där står de nu!
Tror ni att det funkar bra med jäsningen? Som sagt, första gången jag försöker kalljäsa...

Men, jag återkommer imorrn med besked om hur det gick! Håll tummarna för att jag har snubblat över ett toppenrecept!

Hur gör ni för att lyckas med kalljäsning? Tips till nästa gång? (Förutom att fylla på skafferiet då...)