Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kvällens äventyr i brödvärlden!  (läst 4018 gånger)

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
Kvällens äventyr i brödvärlden!
« skrivet: 09 mar-11 kl 20:31 »
Jag tänkte jag skulle testa att kalljäsa en deg till imorgon bitti, för att därmed kunna få nybakat bröd till frukost.

MEN!

Som vanligt kör jag utan recept, och med torrjäst. Men så när jag börjar rota i skafferiet så... visar det sig att skafferiet behöver en påfyllning. Vetemjöl - kanske 1 dl, max 2. Tömmer påsen. Vad mer finns att tillgå? Rågsikt. Yes, det kan jag använda! Häller över en hel del i bunken tillsammans med vetemjölet.

Rotar vidare i skafferiet... Hampafrön! Ja gärna, jag tar en ordentlig näve och blandar med mjöl/rågsikt. Men nu då... Rismjöl. Jaaaa... har använt det tidigare till bakning och det har funkat bra, men jag är osäker på hur det funkar med just kalljäsning! Men vad gör man när råvarorna tryter? Jag häller över allt mitt kvarvarande rismjöl i bunken.

Därtill salt, torrjäst, mjölk, lite ljus sirap och ett ägg (brukar inte ha i ägg men jag kände mig äventyrlig...  8)). Knådar ordentligt, det blir en riktigt mysig deg... Formar sedan direkt till runda bullar och slänger in i kylskåpet. Och där står de nu!

Tror ni att det funkar bra med jäsningen? Som sagt, första gången jag försöker kalljäsa...  ??? Men, jag återkommer imorrn med besked om hur det gick! Håll tummarna för att jag har snubblat över ett toppenrecept!  ;D

Hur gör ni för att lyckas med kalljäsning? Tips till nästa gång? (Förutom att fylla på skafferiet då...)

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Kvällens äventyr i brödvärlden!
« Svar #1 skrivet: 09 mar-11 kl 20:43 »
Min erfarenhet med torrjäst och kalljäsning är att man måste "väcka" jästen först med varmt vatten och socker (i nån form). Låta det svalna för att sen börja med baket.

Hmmm, rismjöl har jag aldrig provat.

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: Kvällens äventyr i brödvärlden!
« Svar #2 skrivet: 09 mar-11 kl 21:00 »
Hmm... ja degvätskan var rätt varm iallafall, förhoppningsvis tillräckligt! =) 

Och ja rismjöl kan jag verkligen rekommendera! Har alltid en påse hemma numera, det är så gott att blanda i det mesta man bakar. Och det är toppen istället för vanligt mjöl när man gör pannkakor! :D

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: Kvällens äventyr i brödvärlden!
« Svar #3 skrivet: 10 mar-11 kl 08:03 »
God morgon! Kan meddela att brödet blev TOPPEN!  ;D ;D ;D

Suuuuupergott! Och det jäste fint också! Som ni ser på bilderna är det ett gäng småbullar (för enkelhetens skull gjorda i muffinsplåt) och sen två aningen större (de som inte fick plats på muffinsplåten!).

Faktiskt bland det godaste jag bakat, måste jag säga! Som sagt, kan verkligen rekommendera rismjöl... Det blev liksom extremt icke-segt, om ni förstår. Nästan åt det frasiga hållet, fastän inte det minsta torrt. YUMMM!

 

SannaF

  • Inlägg: 364
    • -
SV: Kvällens äventyr i brödvärlden!
« Svar #4 skrivet: 10 mar-11 kl 08:24 »
Ja de ser väldigt goda ut!
Kul att det funkade  :D
Mot nya äventyr!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

469 gäster, 1 användare
skogaliten

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser