Hej!
Jo, det händer att jag före kokning skär potatisen i bitar, och det är för att förkorta koktiden. Om jag då kokar den som vanligt, lagda i mninmalt med vatten i kastrull, märker jag förstås att det blir en simmig vätska, och den har jag i såsen. Det är väl på samma sätt som Du ,"christelle", använder som buljong. Då kanske potatisen smakar annorlunda, men det märker inte jag, jag gissar dessutom att såsen blir bättre / godare!
Glömde skriva i min fråga att jag oftast kokar medelst ånga, och då kanske inte smaken förändras gentemot vattenkokad potatis, men jag brukar även då använda vattnet i såsen om sådan tillredes.
"Veronica_57" , jag kokar förstås också med skalen på, och DÅ märker jag skillnad! Fast DÅ använder jag inte vattnet till såsen! Under min uppväxtitd (det lilla jag växte) levererade Modern nästan alltid kokt potatis med skalen på ; däremot kunde det på söndagsmiddagsbordet stå "råskalad potatis!"
Hälsningar, mina damer!