Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bröd bakning!  (läst 5877 gånger)

skogsbosse

  • Inlägg: 17
    • Norrbotten
Bröd bakning!
« skrivet: 09 jan-11 kl 15:57 »
nån som har lust att dela med sig av sina brödrecept?? helst inga svåra grejjer då jag är ganska nybörjare på bakning.  :-[
ett enkelt bröd med din personliga touch!? och om ni har några tips och trix så är dom också hjärtligt välkomna!
det är inte lätt, när det är tungt.

ripper

  • Inlägg: 100
    • Västergötland
SV: Bröd bakning!
« Svar #1 skrivet: 09 jan-11 kl 16:24 »
Mitt bästa bröd!! ::)
50 gr jäst
1 dl olja
1 l kallt vatten
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
1 msk salt
2-2,3 l vetemjöl m fullkorn eller utan! ;D

Rör ut jästen i det kalla vattnet & oljan, tillsätt kli & gryn, Börja med 2 l mjöl sedan pröva dig fram till bra konsistens. Arbeta degen för hand 5 min el maskin , tillsätt saltet och arbeta degen i 5 minuter till. Nu kan du välja mellan att låta jäsa(övertäckt m ex plastpåse, så håller fukten) i rumstemperatur 2 timmar el i typ sval källare från kvällen till degen efter.  Stjälp upp degen på lite mjölat underlag & skär till limpdegar/frallor. Arbeta inte degen för mycket utan bara forma den till limpa /fralla.Lägg på plåt. Låt jäsa i 40 min. in i ugnen som du satt på innan, 175 gr & låt limporna vara inne 40 min eller tills innertemperaturen på brödet är 90 gr. Låt limporna stå långt ner i vanlig ugn!!! ;) ;D
« Senast ändrad: 09 jan-11 kl 16:29 av ripper »
Det ska va gött å leva!! Aaaaaannars kan det kvetta!!!

Idalun

  • Inlägg: 172
    • Småland
SV: Bröd bakning!
« Svar #2 skrivet: 09 jan-11 kl 17:05 »
Här kommer ett bröd som jag tycker är snabbt & enkelt att baka, saftigt & väldigt gott!  :D
Det är ganska många ingredienser, men är väldigt lättbakat och snabbt eftersom brödet inte ska jäsa.
Klart på 1,5h varav 1 timme är i ugnen!

Grovt filmjölksbröd, 2 limpor

1 liter filmjölk
2 dl solroskärnor
2 dl vete- eller rågkross
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1/4 dl bikarbonat
2,5 dl brödsirap
0,5 msk salt

Till formarna: flytande margarin och ströbröd

2 st avlånga 1,5 liters formar

Blanda ihop alla ingredienser samtidigt till en jämn smet. Det går alldeles utmärkt att använda elvispen. Fördela smeten i de 2 smorda & brödade formarna. In med formarna i ugnen på 175 grader i ca 1 timme.

OBS! Solrosfröna blir gröna pga bikarbonaten.

Lycka till & hoppas att det smakar gott!

skogsbosse

  • Inlägg: 17
    • Norrbotten
SV: Bröd bakning!
« Svar #3 skrivet: 09 jan-11 kl 17:59 »
Tack för recepten! då är de bara att ställa sig vid bänken och sätta igång!  ;D
det är inte lätt, när det är tungt.

Idalun

  • Inlägg: 172
    • Småland
SV: Bröd bakning!
« Svar #4 skrivet: 09 jan-11 kl 18:33 »
Du får låta oss veta hur det går med bakandet!  ;)

Malin.S.

  • Inlägg: 539
    • Norge
    • Jordnær mat
SV: Bröd bakning!
« Svar #5 skrivet: 11 jan-11 kl 22:44 »
Världens enklaste bröd - Det oknådade brödet:

1/2 paket jäst (25 g) (går också bra med torrjäst)
(eventuellt 1 msk honung)
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl
(man kan fint byta ut i varje fall 3-4 dl av vetemjölet med grahamsmjöl, råg, grovt råg, havregryn, bovetegryn eller liknande)
(smaksätt med diverse frö, pumpa, solros, lin, sesam, eller kryddor t.ex. timjan, rosmarin)


Börja med att smula ned jästen i en degbunke. Tillsätt salt och evt. honung. Rör ut med lite vatten, häll sedan på resten av vattnet. Häll i allt mjöl och frön och kryddor. Rör ihop degen med en trägaffel och lägg en handduk över degen. Jäs i 1-2 timmar.
Tippa ut degen på en bakplåt, degen skall som sagt inte knådas alls. Sätt ugnen på 250 grader och jäs degen medan ugnen blir varm (ca 20 min). Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda ytterligare 45 minuter. FÄRDIGT!!
Malin

Paradis1

  • Inlägg: 18
    • Småland
SV: Bröd bakning!
« Svar #6 skrivet: 12 jan-11 kl 00:24 »
Hej skogsbosse

I många år bakade jag allt bröd som gick åt i hushållet men nu är jag av olika anledningar inne i en bakfri period. När jag bakade tog jag av det jag hade hemma för stunden, det kunde åka med lite av varje.  ;D

Vill dock delge dig ett boktips för en bok jag själv fick upp ögonen för alldeles nyligen och genast gick till biblioteket och lånade. Den heter "Enklare bröd" och är skriven av Martin Johansson. Den handlar om knådfria bröd bakade med eller utan surdeg. Boken innehåller dessutom massor av tips och råd och framför allt bilder som gör det lättare att lära känna sin deg.
Martin har en egen blogg också där du kan få mer "kött på benen", kanske rent av så mycket så du själv slipper att låna eller köpa boken.
http://paindemartin.blogspot.com/

Lycka till
och du....
det finns ingen doft som går upp mot den av hembakat bröd.  :D
Hurra för livet och landsbygden och låt oss bli fler, vi som räddar den undan total utflyttning...

Radhusliv

  • Inlägg: 14
    • Västmanland
SV: Bröd bakning!
« Svar #7 skrivet: 12 jan-11 kl 12:29 »

Vill dock delge dig ett boktips för en bok jag själv fick upp ögonen för alldeles nyligen och genast gick till biblioteket och lånade. Den heter "Enklare bröd" och är skriven av Martin Johansson.


Tack för tipset! Köpte den precis för bloggpriset 129 kr. http://www.adlibris.com/se/promotion.aspx?page=enklarebrod

Vargr

  • Inlägg: 98
  • Pass deg for Katla!
    • Norge
SV: Bröd bakning!
« Svar #8 skrivet: 12 jan-11 kl 12:34 »
En oppskrift er ikke det viktigste for å bake brød. Prosedyre er!

Mye rart kan blandes i et brød med godt resultat hvis bakeren forstår hva han/hun gjør, og har en god prosedyre.

skogsbosse

  • Inlägg: 17
    • Norrbotten
SV: Bröd bakning!
« Svar #9 skrivet: 18 jan-11 kl 19:47 »
tack för tipsen! hmm har inte hunnit baka nått bröd ännu då jag är borta på jobb.. men en fråga? när man har gjort som själva brödet, hur förvarar ni det så de håller sig mjukt och gott? har upplevt att mina bröd lätt blir torra och tråkiga redan till nästa dag!  ???
det är inte lätt, när det är tungt.

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Bröd bakning!
« Svar #10 skrivet: 18 jan-11 kl 19:54 »
tack för tipsen! hmm har inte hunnit baka nått bröd ännu då jag är borta på jobb.. men en fråga? när man har gjort som själva brödet, hur förvarar ni det så de håller sig mjukt och gott? har upplevt att mina bröd lätt blir torra och tråkiga redan till nästa dag!  ???

Ät upp det samma dag eller frys in det! Det blir antagligen torrare och tråkigare för att det inte är massa knepiga saker i det, köpebröd håller ju otäckt länge  :-X

Jag kan också varmt rekommendera boken "Enklare bröd", särskilt delen om långjästa bröd funkar finfint för mig då det sköter sig mest själv då.
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

SecretQ

  • Inlägg: 524
  • att vara normal e inte min starka sida
    • Östergötland
SV: Bröd bakning!
« Svar #11 skrivet: 07 feb-11 kl 15:34 »
Jag håller på bakar nu så resultatet kommer senare ;D
Jag skållade 1 dl grovt rågmjöl i 2 dl kokande vatten
löste upp 50g jäst i 4 dl ljummet vatten och lite hunung
öste i 4 samsikt och 4 dl dinkelmjöl resten blev vetemjöl spec.

Ska jäsa nu i 1 timma sedan knådas ut i 2 bröd Jäsa 45 min på plåten
Där efter in i ugnen (där det finns en form med vatten) 220 grader i 35 min......   jag återkommer!  ;D

 

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: Bröd bakning!
« Svar #12 skrivet: 09 mar-11 kl 21:37 »
Såhär bakar jag:

Värm 1 liter vätska (vatten, mjölk, öl eller vad du nu vill ha) på spisen till fingervarmt om du använder färskjäst, varmare om du har torrjäst.

Till denna liter vätska två paket jäst (torr eller färsk).

Blanda i vetemjöl, rågmjöl, rågsikt, havregryn eller liknande. Raida skafferiet!  :P Ha i tillräckligt för att degen ska bli bra helt enkelt, jag mäter aldrig. Ta bara lite i taget tills du är nöjd.  ;D

Om du vill kan du ha i lite sirap, eller ett ägg... Innan du haft i mjölet dock!

Och glöm inte salt! Hur mycket? Jag brukar hälla ur saltförpackningens största hål och räkna till åtta. Kan det kanske vara 8 sekunder till och med? Kanske lite mindre...

Sen jäser jag i 40 minuter i bunken, under duk. Därefter formar jag bröden (limpor eller små bullar) och jäser igen i en halvtimme eller så. Sen in i ugnen på 225 grader tills dom ser fina ut! :D

Mycket enkelt! :-[


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

606 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser