Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Röka älghjärta  (läst 31509 gånger)

Margit

  • Gäst
Röka älghjärta
« skrivet: 21 okt-10 kl 09:01 »
Jag tänkte försöka att röka hjärtat från älgen jag sköt under jakten. Hjärtat är stort, vet inte riktigt vikten men älgen var storvuxen.

Ska hjärtat kryddas eller läggas i någon lake innan man röker det? Jag har en kallrök, hur lång tid kan det tänkas ta? De stora artärerna och venerna ska de tas bort på något vis?
Ska hjärtat trimmas på något annat vis?

Jag skar upp kranskärlen och lät hjärtat ligga i vatten ett dygn innan jag frös det för att få ur blodet.

esten

  • Inlägg: 2323
    • -
SV: Röka älghjärta
« Svar #1 skrivet: 21 okt-10 kl 09:40 »
Du bör lägga det i en saltlake innan du röker , vatten , salt ev. lite socker (en nypa ) motverkar att saltet gör köttet hårt .18 % saltlake räcker .
1-2 dygn i saltet .
sedan kan du röka
Kallrök ( 30 gr ? ) 2 dyygn , elda dagtid och låt hjärtat hänga kvar under natten elda igen nästa dag .

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Röka älghjärta
« Svar #2 skrivet: 21 okt-10 kl 09:54 »
Det finns säkert lika många varianter som det finns "rökare".
Jag använde en lag på 1 kg salt på 10 liter vatten + ett par matskedar druvsocker.
Lät dem ligga i 3 dygn, nu varmrökte vi dem men de blev helt perfekta.

Lycka till och hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Margit

  • Gäst
SV: Röka älghjärta
« Svar #3 skrivet: 21 okt-10 kl 10:26 »
Tack för tips!
Esten 18% saltlake - då menar du typ 2 dl salt till 1 liter vatten?

Nu blev jag dessutom osäker på vad skillnaden mellan kallrökt och varmrökt är  :-[

esten

  • Inlägg: 2323
    • -
SV: Röka älghjärta
« Svar #4 skrivet: 21 okt-10 kl 10:34 »
Tack för tips!
Esten 18% saltlake - då menar du typ 2 dl salt till 1 liter vatten?

Nu blev jag dessutom osäker på vad skillnaden mellan kallrökt och varmrökt är  :-[

Saltlaken , det blir bra .

Kallrökning 40 gr och svalare
Kombinationsrökning 40-60 grader
Varmrökning 60 och uppåt
Het rökning 80 grader och uppåt

Margit

  • Gäst
SV: Röka älghjärta
« Svar #5 skrivet: 21 okt-10 kl 10:35 »
Saltlaken , det blir bra .

Kallrökning 40 gr och svalare
Kombinationsrökning 40-60 grader
Varmrökning 60 och uppåt
Het rökning 80 grader och uppåt

Det beror på hur hårt man eldar helt enkelt då, hur varmt köttet blir?

esten

  • Inlägg: 2323
    • -
SV: Röka älghjärta
« Svar #6 skrivet: 21 okt-10 kl 10:44 »
Precis , du får olika kraftig röksmak av både vilka trädslag du använder men också av värmen .

En varm - hetrök så brukar röken sitta rakt över eldstaden medans kallröken har en trumma / kanal mellan eldstad och tunnan / skåpet .

Men det brukar gå att trixa lite .

Bra att ha är en termometer , blir det för varmt öppna dörren / locket , för kallt -stäng osv .

Margit

  • Gäst
SV: Röka älghjärta
« Svar #7 skrivet: 21 okt-10 kl 10:49 »
Precis , du får olika kraftig röksmak av både vilka trädslag du använder men också av värmen .

En varm - hetrök så brukar röken sitta rakt över eldstaden medans kallröken har en trumma / kanal mellan eldstad och tunnan / skåpet .

Men det brukar gå att trixa lite .

Bra att ha är en termometer , blir det för varmt öppna dörren / locket , för kallt -stäng osv .

Tack så mycket för bra tips!! Det här ska nog gå  :)

Margit

  • Gäst
SV: Röka älghjärta
« Svar #8 skrivet: 21 okt-10 kl 12:19 »
Förresten, vilket är bäst varm- eller kallrökt? Tar det lika lång tid med varmrökning?

esten

  • Inlägg: 2323
    • -
SV: Röka älghjärta
« Svar #9 skrivet: 21 okt-10 kl 12:25 »
Jag skulle nog välja en kombinationsrökning mot varm . Och röka hjärtat i ca 4-5 tim. om det var stort .

Så varmrökning går fortare , och man får se upp så inte köttet blir "överkokt" och stenhårt , torrt och tråkigt .

Jag brukar ha tegelstenar i botten av röken , dels kan man fukta dessa så man håller lilte fuktigt i tunnan , men också för att de har en utjämnande effekt på tempen i röken

Margit

  • Gäst
SV: Röka älghjärta
« Svar #10 skrivet: 21 okt-10 kl 13:15 »
Jag skulle nog välja en kombinationsrökning mot varm . Och röka hjärtat i ca 4-5 tim. om det var stort .

Så varmrökning går fortare , och man får se upp så inte köttet blir "överkokt" och stenhårt , torrt och tråkigt .

Jag brukar ha tegelstenar i botten av röken , dels kan man fukta dessa så man håller lilte fuktigt i tunnan , men också för att de har en utjämnande effekt på tempen i röken

Tack  :)

 

Margit

  • Gäst
SV: Röka älghjärta
« Svar #11 skrivet: 11 nov-10 kl 22:02 »
Röken jag har på  landet är en "kalixrök", jag eldade nog lite för hårt för det blev klart på några timmar och lite hårt undertill.

Jag använde alspån, hjärtat låg i saltlake i drygt ett dygn innan. Och det blev gott...eller, god röksmak, bra sälta och bra konsistens, men det smakade ganska mycket "vilt" (iofs inte så konstigt  :-[).

I tunnbröd med pepparrotsgrädde var det jättegott!  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

631 gäster, 1 användare
AlexH

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser