Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?  (läst 22341 gånger)

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
I år kände jag mig så van att salta in och koka saltlag så jag bara gjorde den enl recept i mitt huvud.
Övermodigt, för där stod inte att saltet skulle vara jodfritt. :-\
Lammstekarna har legat i två veckor och vi tänkte röka i morgon, allt ser som vanligt ut  i baljan och det luktar inte konstigt.

Varför ska det vara  jodfritt och vad händer om man har salt med jod i stället? Har jag försört allt mitt kött?

Hjälp med råd snälla ni som är kunniga!

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
Det kan smaka jod...
//Lina

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Jag har inte provat med kött..men gurkorna smakade skit iallafall  :-[ när jag tog fel salt..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
Låter illavarslande.  :( Det är nästan ett helt får...  :-\
Men det låter i alla fall inte som att det blir farligt på ngt sätt. Då är väl det man kan göra att köra på och se hur resultatet blir.

Någon som vet vad gäller kött?

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Personligen tvivlar jag på att smaken kan påverkas av de låga halter kaliumjodid som ingår i saltet. Försökte leta upp vad kaliumjodid smakar, hittade ännu inget. Hittade däremot en uppsats som menar att i de nivåer man berikar saltet med jod hittas ingen smakförändring.

http://www.micronutrient.org/resources/Salt_CD/4.0_useful/4.1_fulltext/pdfs/4.1.4.pdf

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
Jag har använt salt med jod i saltlag, utan att kunna märka någon skillnad. Jag tror att det är som med det osaltade smöret man ska ha i vissa bakverk, det är en gammal myt, som gör minimal om ens någon skillnad.

Men rapportera gärna hur resultatet blir, det är bra att veta vilka erfarenheter andra har, kanske är det något i mina recept som gör att det funkar för mig.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
Till köttet spelar det ingen roll .
Jag har använt både med och utan utan att märka skillnad .

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
Tack för alla svar, vi kör i morgon och så lämnar jag rapport när vi smakat.  :)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Jag tror att det är som med det osaltade smöret man ska ha i vissa bakverk, det är en gammal myt, som gör minimal om ens någon skillnad.

Fast det stämmer bara om man är van vid salt smör. Bjud utländska gäster på smörkräm gjort på saltat smör, så ska du se att de märker det...

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
Fast det stämmer bara om man är van vid salt smör. Bjud utländska gäster på smörkräm gjort på saltat smör, så ska du se att de märker det...
Fast i många recept från Italien och England tillsätter man salt i söta bakverk, men skriver att man måste ha osaltat smör. Jag tror det beror på att man tillsatte salt till lite sämre smör förr, och att det osaltade var bäst. Nuförtiden håller ju smöret hög kvalitet, så då spelar det ingen roll. Givetvis lite beroende på bakverk, ibland kanske saltet kan skämma. Men om receptet skriver osaltat smör, samtidigt som man ska tillsätta salt, så måste det ju gå utmärkt att använda saltat smör...
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

pålle

  • Gäst
Kanske ett dumt påstående men ja tror man salta  smöret av två skäl dels för smak och dels för längre hållbar het.

 

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
Rapprt från röken: köttet verkar helt okej.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

492 gäster, 1 användare
CorneliusK

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser