Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur kan det vara miljövänligare vegan?  (läst 242342 gånger)

JOW

  • Inlägg: 145
    • Värmland
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1220 skrivet: 06 dec-11 kl 22:08 »
Roten till den ökade andelen koldioxid är främst att vi bränner fossila bränslen. Om vi endast skulle ha betesmarker och vegetabilieproduktion genom permakultur så skulle växtligheten binda enorma mängder koldioxid ur atmosfären. Nu är det tyvärr så att stora delar av den mark som producerar vår mat plöjs varje å med följd att den bundna koldioxiden frigörs. Självklart är det inte fossilt kol som lämnar matjorden. Att plöja jorden kan aldrig vara en kolsänka. Betsesmarker däremot binder flera ton koldioxid per hektar och år.

Visst vet jag att metan är ca 21 gånger kraftigare klimatgas än koldioxid. Men fortfarande kvarstår faktum att kor inte är nettoproducenter av metan. Om växtligheten bryts ned i en ko eller där den växter spelar ingen roll. Mängden klimatgas som frigörs är densamma. Både växter och djur ingår i ett kretslopp.

mwson

  • Inlägg: 305
    • Dalsland
    • Storuddens Gård
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1221 skrivet: 06 dec-11 kl 22:21 »
Har det gjorts forskning på om kor som äter kraftfoder släpper mer eller mindre koldioxid än rena gräsätare?
Fru, Barn, Hereford, Nordiska bin och Katt

JOW

  • Inlägg: 145
    • Värmland
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1222 skrivet: 06 dec-11 kl 23:02 »
Kor och får är väldigt specialiserade gräsätare. Med sitt långa tarmsystem, sina stora magar med ganska ph-neutral miljö så ska de leva på cellulosan i gräs och löv. Till skillnad från oss så sker kornas matsmältning med hjälp av bakterier i en syrefattig miljö. När vi matar våra kor med kraftfoder av spannmål och soja fungerar inte idislingen och vommens ph sjunker. Den sura miljön ställer till en massa oreda i kon som få ett flertal sjukdomar och matsmältningsbesvär. Huruvida den surare miljön i kons magar påverkar dess rapning av metangas är mindre intressant. De vegetabilier som de äter ska ändå brytas ned. Om metan/koldioxid kommer ut i framändan eller bakändan spelar ingen roll. Mängden klimatgas blir ändå densamma och även densamma om kon aldrig hade ätit gräset eller kraftfodret. Nedbrytningen hade ändå frigjort samma mängd klimatgaser.

mwson

  • Inlägg: 305
    • Dalsland
    • Storuddens Gård
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1223 skrivet: 06 dec-11 kl 23:33 »
Kor och får är väldigt specialiserade gräsätare. Med sitt långa tarmsystem, sina stora magar med ganska ph-neutral miljö så ska de leva på cellulosan i gräs och löv. Till skillnad från oss så sker kornas matsmältning med hjälp av bakterier i en syrefattig miljö. När vi matar våra kor med kraftfoder av spannmål och soja fungerar inte idislingen och vommens ph sjunker. Den sura miljön ställer till en massa oreda i kon som få ett flertal sjukdomar och matsmältningsbesvär. Huruvida den surare miljön i kons magar påverkar dess rapning av metangas är mindre intressant. De vegetabilier som de äter ska ändå brytas ned. Om metan/koldioxid kommer ut i framändan eller bakändan spelar ingen roll. Mängden klimatgas blir ändå densamma och även densamma om kon aldrig hade ätit gräset eller kraftfodret. Nedbrytningen hade ändå frigjort samma mängd klimatgaser.
Menar du att utsläppet är lika stort om kon inte finns eller har jag fattat dej fel?
Fru, Barn, Hereford, Nordiska bin och Katt

JOW

  • Inlägg: 145
    • Värmland
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1224 skrivet: 06 dec-11 kl 23:47 »
Till och med är det så att det är bättre med betande kor eftersom betade gräsmarker binder mer koldioxid än om marken inte betades.
Kor och får kan aldrig öka utsläpp av klimatgaser på egen hand eftersom de inte kan omvandla mer kol än vad som finns i deras mat. De producerar alltså inte metan eller koldioxid utan omvandlar endast.

mwson

  • Inlägg: 305
    • Dalsland
    • Storuddens Gård
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1225 skrivet: 07 dec-11 kl 00:20 »
Till och med är det så att det är bättre med betande kor eftersom betade gräsmarker binder mer koldioxid än om marken inte betades.
Kor och får kan aldrig öka utsläpp av klimatgaser på egen hand eftersom de inte kan omvandla mer kol än vad som finns i deras mat. De producerar alltså inte metan eller koldioxid utan omvandlar endast.
Vad är det då för gaser som hysterin mot kor syftar på?
Fru, Barn, Hereford, Nordiska bin och Katt

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1226 skrivet: 07 dec-11 kl 09:32 »
Vad är det då för gaser som hysterin mot kor syftar på?

Det är metan, som kor producerar och är en mycket kraftfullare växthusgas, ett tag, så kortsiktigt bidrar de kraftigt till växthuseffekten, men till skillnad från fossila källor ackumuleras inte den effekten i ett oändlighetsnära perspektiv.   

Dessutom matas kor ofta med kraftfoder som är framställt med fossilenergi. Att framställa kött genom att mata korna enbart eller huvudsakligen med föda framställt med liknande miljöbelastning som människoföda innebär ett väldigt "svinn", man brukar säga att man får ut en tiondel så mycket som man "stoppar in" i köttproduktionen.   

Så, om man föder upp djur på sämsta tillåtna sätt i Sverige så matar man med kraftfoder som odlats med konstgödsel i ett annat land. Borträknat transporten har man då frigjort 10 gånger så mycket fossilt kol som om man åt växterna i stället för att mata djuren med dom.

Till det kommer den temporära effekten att en inte obetydlig del av kolet frigörs som metan.

Så, vid "industriell köttframställning" är fossilkoleffekten tio gånger så stor, plus den temporära effekten av metan.

Vid rent naturbete är fossilkoleffekten principiellt noll, men man har den temporära effekten av metan.

Många har svårt att förstå skillnaden mellan fossil och ickefossil, det är dessutom inte helt klart hur bråttom det är, det tar några år eller decennier för metan som frigörs i atmosfären att brytas ner, jag kommer inte ihåg vilket, och naturligtvis bryts det ner hela tiden, det finns antagligen färska uppgifter på internet om hur lång tid det tar innan hälften har brutits ner.

Mycket av det här är förenklingar och generaliseringar för att inte stöka till förklaringen med detaljer.

Men många har som sagt svårt att skilja på fossil växthusgas, och sådan som inte är fossil, och gör man inte heller skillnad på hur saker är framställt utan placerar allting i fack kan man få för sig att allt kött skulle ha väldigt många gånger större negativ inverkan på klimatet än alla vegetabilier, vilket alltså inte är fallet, ibland är det tvärt om.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

 

mwson

  • Inlägg: 305
    • Dalsland
    • Storuddens Gård
SV: Hur kan det vara miljövänligare vegan?
« Svar #1227 skrivet: 08 dec-11 kl 00:28 »
Då måste jag ju fråga : har det gjorts forskning på om kor som äter kraftfoder släpper mer eller mindre metan än rena gräsätare? ;D
Om man bortser från själva produktionen av kraftfodret vill säga.
Fru, Barn, Hereford, Nordiska bin och Katt


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

578 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser