Fatta fel. Du hade surdeg? Då är den jäst /du behöver inget annat jäsmedel.
Om du bakar bröd på bakpulver/bikarbonat så är det lättare att lyckas med mest vete och lite grovt, som tex scones.
Provar igen, 4 dl fil, 1tsk salt, 4tsk bakpulver, 2tsk kryddor,kummin/anis/nåt..
1hg smör, 5dlrågmjöl, 4dl vetemjöl.
Rör ihop alla torra grejer, smula ner smöret dvs lägg det i mitten, pilla med fingrarna så det lossnar flagor och smörklumpen försvinner.
Häll i filen. Häll i bakfom eller klappa ut på mjölad plåt/bakplåtspapper till 1cm tjock kaka, som markeras rutor på typ "lagom" stora med kniv.(Storleken har ingen...)
Plåtkakor 250grader 12min -kolla/lukta/gissa när det ser bra ut.
Bakform 200grader 30-40min -kolla.. Det släpper kanten på formen när det är klart. Ooops, smörj formen, så slipper du äta med sked

Plåten behöver smörjas/mjölas om du inte har papper på.
Grova gryn kan bytas mot lika mycket rågmjöl.