Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kött från Linderödssvin  (läst 18928 gånger)

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #40 skrivet: 28 apr-10 kl 18:59 »
Ja, då hann jag ju före dig i alla fall! Och jag tillverkar min själv, he he. Vi får väl se vilken som blir godast.

louise

  • Gäst
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #41 skrivet: 28 apr-10 kl 19:08 »
En sån retsticka;)!

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #42 skrivet: 28 apr-10 kl 20:02 »
Världens kanske första Linderödssalami:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=5049960&l=23c5d872b3&id=568631638
Världens kanske andra Linderödssalami - Linderödsringen:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=5049960&l=23c5d872b3&id=568631638


Fina!
Mycket tjusig upphängning :P
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #43 skrivet: 28 apr-10 kl 23:09 »
Mycket tjusig upphängning :P
Ja, de måste vara nära litteraturen så de lär sig.

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #44 skrivet: 29 apr-10 kl 01:48 »
Hm.. hängde jag med rät nu.. Det lät som att fettet blir mer insprängt om man låter de växa långsamt, menade du så Ronny? Det är ju intressant i såfall.

Nej, tyvärr! Det menade jag inte.
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #45 skrivet: 29 apr-10 kl 07:15 »
Citera
Att det är godare än köttet från vanliga produktionsgrisar beror inte bara på miljö och utfodring som en del vill göra gällande. Förutsatt att
Nä, men en hel del!
Linderödssvin , som jag upplevt dem, är inte alls gjorda för så hög andel spannmål (100%) som dagens produktionssvin. De behöver en mer varierad diet för att må bra.
Dessutom är det så att spannmålen förstör fettsyra balansen i köttet, så att Linderödssvinen klarar sig på så mycket annat är ju en positiv egenskap ;)

Existens?

  • Gäst
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #46 skrivet: 29 apr-10 kl 09:40 »
Foder, och därmed hastigheten på tillväxten, gör ju att även kött från vanliga grisar får en helt annan kvalitet.
Det går ju alldeles utmärkt att ge alla sorts grisar halm och ensilage, t.ex. Det som direkt händer är att man förlänger tillväxten, och enligt mig så är det den mest avgörande faktorn för köttkvaliteten. Samma sak med att ha dom i storbox eller ute, så att dom rör på sig, även det hämmar ju tillväxten.

louise

  • Gäst
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #47 skrivet: 29 apr-10 kl 11:02 »
Nä, jag tänkte väl det var orimligt, att förvandla en späckgris till en marmorerad gris:-) Men jag vill inte vara den som tror jag vet allt, så det var ju bäst att fråga.

Vad linderödare ska äta och inte äta är en oändlig diskussion som aldrig slutar, fylld med besserwissrar. Jag efterlyser forskning så att vi får ett svar på hur linderödaren fungerar metaboliskt. I dag existerar ingen som helst sådan forskning, aldrig gjord.

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #48 skrivet: 29 apr-10 kl 22:33 »
Den forskningen kommer snart att göras.

louise

  • Gäst
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #49 skrivet: 30 apr-10 kl 09:43 »
?? Ska den?? Vem vem när när??

uffe 52

  • Inlägg: 55
    • Småland
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #50 skrivet: 12 maj-10 kl 19:31 »
Hej på dej kristofer. Det är helt rätt med det resonemanget du för
när det gäller korvtillverkning.Bra råvaror bra korv, stoppar du skit i tarmen får du skit tillbaka så är det bara.
Och det med linderödan till korv är helt rätt, dom går ute rör på sig får muskler,fastare kött mer äggviteämnen bättre bindning i smeten.Ligger helt rätt i tiden att nischa sig med något exsklusivt
då kan du ta betalt för det du gör. Och det som existens skrev att korvråvaran? kostade 5 kr? Har jag aldrig varit med om 38år i branchen. fläskköttet kostade som lägst 16 kr nötköttet 30 kr i mitten på 80 talet tror jag.Fettet eller småfläsket kostade 8-9kr kg.
Kör hårt du ligger helt rätt i tiden gör mat av glada och välmående djur.
Har nötkreatur Belted Galloway.bor på en liten gård .Älskar naturen jaga fiska odla.
Många kloka ord sägs på skämt, ännu fler dumma sägs på allvar.

Existens?

  • Gäst
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #51 skrivet: 12 maj-10 kl 19:38 »
Det beror ju på hur mycket slakteriet då lägger på.. Nu har visserligen sugga och unggalt gått upp lite..men vi som uppfödare får ju ca 6 kr/kg för dessa djur. Och det är ju dom som går till korv.

uffe 52

  • Inlägg: 55
    • Småland
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #52 skrivet: 12 maj-10 kl 20:09 »
Hej DU. sugga använde vi endast till spickekorv, och vi betalade
22-25kr kg för suggan.så vem är det som tjänar pengarna?
jag använde fläskött 2a samma som till fläskfärs och nöt 2a samma som till nötfärs.Och fläsklägg svålfri till korvproduktionen.
Idag är nöt 2an uppe i 45kr kilot.
Det var som när jag pratade med en styckare i slakthusområdet i stockholm,dom styckade just då överfetta kor bonden hade fått 13 kr kilot för djuren. Dom fina bitarna entrcoten ryggbiffen rostbiffen innanlår m.m gick till södermalmshallarna sk guldkött för 100 tals kronor kilot. Vem tjänar pengarna?   
Har nötkreatur Belted Galloway.bor på en liten gård .Älskar naturen jaga fiska odla.
Många kloka ord sägs på skämt, ännu fler dumma sägs på allvar.

Existens?

  • Gäst
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #53 skrivet: 12 maj-10 kl 20:32 »
Hej DU. sugga använde vi endast till spickekorv, och vi betalade
22-25kr kg för suggan.så vem är det som tjänar pengarna?
jag använde fläskött 2a samma som till fläskfärs och nöt 2a samma som till nötfärs.Och fläsklägg svålfri till korvproduktionen.
Idag är nöt 2an uppe i 45kr kilot.
Det var som när jag pratade med en styckare i slakthusområdet i stockholm,dom styckade just då överfetta kor bonden hade fått 13 kr kilot för djuren. Dom fina bitarna entrcoten ryggbiffen rostbiffen innanlår m.m gick till södermalmshallarna sk guldkött för 100 tals kronor kilot. Vem tjänar pengarna?

Som väntat..inte bonden i alla fall..

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #54 skrivet: 18 maj-10 kl 00:54 »
Hej Uffe!
Tack för uppmuntrande tillrop från dig också.
Kan du ge mig en definition på "småfläsk", termen som så ofta används i äldre recept?

 

uffe 52

  • Inlägg: 55
    • Småland
SV: Kött från Linderödssvin
« Svar #55 skrivet: 20 maj-10 kl 09:22 »
Hej !
Småfläsk det är det feta på grisen bukfläsket det som blir över längst ner på sidan, där raden med bröstvårtårna sitter och fläsket som blir över när du har skurit ut skinkan, lite vid bogen med .
ryggen där kotletterna sitter är ryggspäck det används till späcktärningar i medvurst m.m. Det feta på halsen heter halsbit eller kindfläsk. Och det är från unga djur. Hoppas du blev lite klokare nu. Mvh Uffe.
Har nötkreatur Belted Galloway.bor på en liten gård .Älskar naturen jaga fiska odla.
Många kloka ord sägs på skämt, ännu fler dumma sägs på allvar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

488 gäster, 1 användare
Odlargubben

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser