Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Baka över öppen eld?  (läst 11975 gånger)

bonden_jansson

  • Inlägg: 38
  • Lever livet Utan E nr
    • Värmland
Baka över öppen eld?
« skrivet: 21 apr-10 kl 20:31 »
Hej Alla!

Någon som sitter på bra recept på bröd som man enkelt kan baka över öppen eld när man är ute i skogen. Har en muurika när jag är ute men vill också testa att baka på varma stenar elr nåt.

Alla recept är välkomna!
Lever livet Utan E nr så gott det går!

Nina W

  • Inlägg: 4107
    • Värmland
SV: Baka över öppen eld?
« Svar #1 skrivet: 11 maj-10 kl 03:57 »
Jag har använt tunnbrödsrecept.  Det är lättast om man kavlar ut tunna, små bröd och tar med degplattorna i en burk. Alla sorters bröd smakar gott i skogen efter en långpromenad! Men kanske är pinnbröd bakat på bakpulverdeg godast för det påminner om glada ungdomskvällar!

Tokyoboy

  • Inlägg: 341
    • Uppland
SV: Baka över öppen eld?
« Svar #2 skrivet: 11 maj-10 kl 05:20 »
Sa har gjorde jag nar jag var liten:

Grav en liten grop, lagg i pinnar och kvistar, tand eld. Nar elden fatt fart lagger du pa en platt sten som ska slickas ordentligt av lagorna sa att den blir varm snabbt. Sedan tar du och blandar till vatten och mjol till en kladdig smet (tjockare an pannkakssmet). Stank lite vatten pa stenen, nar vattnet fraser till sa ar den varm nog att slanga pa lite av smeten. Nar kakan lossnat vander du pa den. Kan atas varmt eller kallt med palagg eller inte. Hur gott som helst och enkelt att gora. Allt du behover ar vatten och mjol.

Det finns sakert roligare och godare recept men inga lika enkla!  ;D

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Baka över öppen eld?
« Svar #3 skrivet: 20 maj-10 kl 20:26 »
Oj, det lät bra!

Här är pinnbrödsrecept:
Förbered degen hemma och ta bara med den i en plastpåse.

5 dl vetemjöl

2 tsk salt

2 tsk bakpulver

2 dl vatten






Blanda de torra produkterna.

Tillsätt vatten och arbeta ihop degen.

Arbeta ut den till fingertjocka längder.

Rulla dessa på en bakkäpp el tjockare grillpinne.

Snurra den över glöden.

När du kan dra bullen av käppen utan att deg sitter fast är det klart.

Man kan också ta torrjäst, men då ska man ha varmt vatten förstås och vänta lite. Jag tycker det blir godare än med bakpulver, men bakpulver är enklare.

Men det där stenbrödet var trevligt!



 

Izolde

  • Inlägg: 34
    • Skåne
SV: Baka över öppen eld?
« Svar #4 skrivet: 22 maj-10 kl 15:14 »
Medeltidsbröd
Tunnbröd eller flatbröd, som det hette förr i tiden, är väldigt gott och enkelt att göra. Antingen
kan man grädda dem hemma i en stekpanna eller ute i skogen över öppen eld.
Detta behövs för ca 8 bröd:
3 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk brödkryddor (anis, kummin fänkål eller vad som önskas)
50 g smör
2 tsk sirap
2 dl filmjölk
1 Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, rågsikt, bikarbonat, salt och brödkryddor).
2 Finfördela smöret i mjölblandningen.
3 Tillsätt sirap och filmjölk
4 Arbeta ihop till en deg och dela den sedan i 8 lika stora delar. Rulla dem sedan till små
runda bollar.
5 Kavla ut bollarna (eller platta ut med händerna) till runda platta kakor som är ca 0,5 cm tjocka.
6 Grädda på medelvärme 1-2 minuter på varje sida. Tunnbröden ska bli lite brunfläckiga. .
Det är gott att äta de nybakade tunnbröden med lite honung.
Lycka till!
<3 Sara <3


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

483 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser