Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Genbanksfår och EU-stöd  (läst 9823 gånger)

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Genbanksfår och EU-stöd
« Svar #40 skrivet: 23 jul-09 kl 11:05 »

Ni som har "särskilda värden", vad har ni på era marker som gör dem särskilt värda att bevara? Bara av nyfikenhet..

//JBF

När nissen från Länsstyrelsen var ute så letade han bl a efter speciella blommor. Minns att han kommenterade både stor blåklocka och gullviva som växer hos oss. Sen pratade han om några andra sorter som också fanns här men, jag minns inte vilka. Vi har även många hamlade träd i våra hagar och det vet jag att de kikade efter. Hade en bra tjej ute i höstas som kontrollerade betesmarken och hon var väldigt bra. Bl a så har jag varit bekymrad över att man skulle behöva röja bort så mycket buskar men, hon menade på att det fick finnas buskage de fick bara inte vara för stora, bre ut sig och de skulle vara betespåverkade och så ritade hon in dem i ett par av våra hagar. Vi har mycket fasan och fälthare här och andra fåglar också och de gillar ju buskagen.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Genbanksfår och EU-stöd
« Svar #41 skrivet: 23 jul-09 kl 14:51 »
Särskilda värden är just sånt som javill beskriver. Arter av växter o djur som tyder på en historisk hävd av marken helt enkelt. En ril biologisk mångfald. Kan även inberäkna stenmurar, fornlämningar o.d.
Så gör inget innan Lst kollat marken, för där kan du få bra tips om vad- och hur du ska göra.

Berätta gärna vad de sagt sedan ;)

JBF

  • Inlägg: 1568
    • Småland
SV: Genbanksfår och EU-stöd
« Svar #42 skrivet: 30 jul-09 kl 12:29 »
Ja då har jag fått svar från SJV. I höst skall jag kontakta dem så att det skickar en SAM-blankett, blockkarta och lite infomaterial. Dessa skickar jag sedan in tillsammans med ett flygfoto över gården som jag erhåller gratis från LST. Jag skall "ange arealen efter bästa förmåga, men SJV och LST ansvarar för att avgränsa detta i jordbruksblock och mäta arealerna" . I juni 2010 får jag sedan veta hur mycket stödgrundande areal jag har...

Jag vill ändå försöka få ut någon från LST så att jag bättre vet vad jag skall göra i restaureringsavseende, plus om mina marker måste vårdas på något speciellt sätt. Kan man få ett sådant besök kostnadsfritt och vet någon i så fall vilken avdelning man skall kontakta på LST?

//JBF

Roslagsfår, Ölandshöns, Fjällnära boskap och ett par Shetlandsponnier på gård i inre Småland.

louise

  • Gäst
SV: Genbanksfår och EU-stöd
« Svar #43 skrivet: 02 aug-09 kl 21:57 »
När jag ville veta om jag hade nåt bevarandevärt sa de bara att jag får söka bidrag som om jag har det, sen kommer nån å kollar. Jag minns inte om det var den vanliga eu-kontrollen eller nån speciell.

JBF

  • Inlägg: 1568
    • Småland
SV: Genbanksfår och EU-stöd
« Svar #44 skrivet: 01 sep-09 kl 10:56 »
Idag gjorde jag slag i saken och ringde LST och fick prata med en trevlig tjej gällande igångsättning av restaureringen plus att jag skall låta avverka skog som skuggar en av mina åkrar. På avstyckningskartan finns det utmärkt åkrar och betesmarker även där skogen står idag, så jag tänkte de skulle få ge mig tips även om detta.. ÄNNU mer för mina 4 roslagsfår att beta.. Som tur är har jag pratat med mjölkbonden en bit härifrån, som gladeligen släpper hit några kvigor till våren!! Återkommer när LST varit här, nu skall jag ut och förstärka elstängslet så att inte vargf*n kommer hit och äter upp mina får. Han hade slagit ett värmlandsfår en liten bit härifrån i går morse!!
Roslagsfår, Ölandshöns, Fjällnära boskap och ett par Shetlandsponnier på gård i inre Småland.

 

JBF

  • Inlägg: 1568
    • Småland
SV: Genbanksfår och EU-stöd
« Svar #45 skrivet: 29 sep-09 kl 21:40 »
Idag hade jag en väldigt trevlig kvinna från LST här. Tillsammans gick vi igenom alla markerna här på gården. Där jag minst anade det hittade hon tre eller fyra olika mer eller mindre sällsynta indikatorarter... Så "särskilda värden" är det som gäller enligt henne!. Denna hage är redan stängslad så bete pågår för fullt. Jag ska börja med att restaurera denna hage, men skall även försöka restaurera de andra hagarna så snart som möjligt, det fanns ett par ställen till där en hel del gamla ängsblommor fanns kvar plus mina tjärdalar som också skulle bevaras till eftervärlden. Kvinnan som var här skrev ner alla stenrösen, stora solitärträd plus alla växter som vittnade om bete och slåtter. Listan skulle hon skicka till mig så jag vet vad växterna hette, minns bara darrgräs och svinrot just nu. Däremot verkade hon inte så insatt i möjligheten att söka bidrag för att avverka skog för att restaurera betesmark? (Kanske tyckte hon det var "onödigt" just nu med tanke på all redan öppen mark som borde restaureras först) Men grejen är ju att denna skog ger skugga på min "stora" åker typ hela dagen... Så för min del känns denna skog ganska akut att få avverkad. Kanske borde man ringa henne och fråga rakt ut om man kan få bidrag för detta? Detta arbete skulle  ju i så fall lejas ut och inte skötas av mig, i motsats till hagrestaureringen som jag skulle ta hand om själv...

//JBF
Roslagsfår, Ölandshöns, Fjällnära boskap och ett par Shetlandsponnier på gård i inre Småland.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

489 gäster, 3 användare
Själv är bäste dräng, pow, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser