Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ister – och allmän förvirring.  (läst 8609 gånger)

Brobacken

  • Inlägg: 51
Ister – och allmän förvirring.
« skrivet: 11 sep-09 kl 08:41 »
Tog mina grisar till slaktaren igår och kom hem med en balja inälvor och "ister – eftersom du ska göra leverpastej". Nu sitter jag och försöker läsa på här och börjar förstå hur man utvinner ister ur grisens olika fettdepåer. Det slaktaren skickade med mig hem var det finaste fettet som sitter kring njurarna och på engelska kallas "leaf lard". Bara att hacka ner i grytan och börja smälta då egentligen, men jag har ett par frågor:

– Vad är den svenska benämningen på leaf lard? Alltså på det grisfett som samlas kring njurarna.
– Det fett jag fick med mig såg väldigt mjukt och slajmigt ut, som en riktigt lös vetedeg typ, inte alls så hårt och mycket som på de bilder jag hittar på nätet. Varför är det så? Eller är det någon hinna jag ska ta bort?

Hoppas på svar!
» Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! «

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #1 skrivet: 11 sep-09 kl 09:19 »
Späck?

Moëll i Trädet

  • Inlägg: 441
    • -
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #2 skrivet: 11 sep-09 kl 13:51 »
Ister hos gris, talg hos nöt och får är väl det hårda fett som finns i bukhålan. Späck hos grisen är väl det lösare fett som finns mellan huden och köttet, så säger vi i alla fall...
"Kärleken är livets bäste vän"

Existens?

  • Gäst
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #3 skrivet: 11 sep-09 kl 15:04 »
Ja, späck är väl underhudsfettet. En del ister brukar sitta vid buken, men det kommer med slaktkropparna också, så vänta och se om du får mer.  Sen råkar ju jag veta vad det där är för grisar ;) så nån större mängd späck kan du knappast vänta dig, dom brukar vara rätt magra när dom gått ute. Alltså inte magra så..men ej feta...

Brobacken

  • Inlägg: 51
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #4 skrivet: 11 sep-09 kl 21:16 »
Ja, späck är väl underhudsfettet. En del ister brukar sitta vid buken, men det kommer med slaktkropparna också, så vänta och se om du får mer.  Sen råkar ju jag veta vad det där är för grisar ;) så nån större mängd späck kan du knappast vänta dig, dom brukar vara rätt magra när dom gått ute. Alltså inte magra så..men ej feta...

Nä det ska gudarna veta, trots att de fått gott om mat. Slaktaren konstaterade ganska omgående att sidorna på den mindre grisen allt fick bli revbensspjäll – något stekfläsk att tala om fanns nämligen inte.  ;) Men han tyckte att det var friska och stiliga grisar.
» Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! «

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #5 skrivet: 20 okt-09 kl 21:08 »
det där är något jag fasar för....jag vill har fläsk på mina grisar! hur bär man sig åt för att det ska bli det? mina går ju ute, och jag proppar i dom massa mat, och ska slakta när kylan har kommit (nästa år då..) hur ska jag få hull på grisen? jag vill ju inte gärna ha dom inne i en liten box bara för den sakens skull..men rejäl fettkant på mina kottletter vill jag ha.. :-[
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

Anso1971

  • Inlägg: 725
    • Dalarna
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #6 skrivet: 20 okt-09 kl 21:23 »
Det där vet jag egentligen inget alls om, men jag har läst någonstans här på alternativ att man ska ge dem mycket spannmål om man vill att de ska bli feta. Mycket kolhydrater alltså. Precis som med människor.
Medlem i JAK, amningshjälpen och sv. byggnadsvårdsföreningen, ammade min yngsta i 3½ år, har alltid känt mig udda och sagt att jag är född under fel århundrade, skönt att hitta hit!
Bor med mina tre barn på en gård med äppelträd, hallonbuskar, höns och utsikt över Siljan.

Existens?

  • Gäst
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #7 skrivet: 20 okt-09 kl 22:09 »
Det kan vara ett problem att få dom feta när dom går ute och rör sig mycket, det är helt klart. Mycket spannmål ger fetare grisar ja, dock då helst mycket korn, så det blir bra kvalitet på fettet. Men eftersom dina är linderödare så lär väl en utfodring enligt vanlig modell förmodligen ge rätt feta grisar.

Sen väljer man ju lite när man styckar, det finns ett par olika hinnor att följa när man rullar ut kotlettraden, beroende på hur mycket fett man vill ha på dom.

Vad gäller fläsk så är det nästan bäst att välja, antingen göra tjocka revben eller ta ur revbenen och göra fläsk av hela stycket, då får man ett tjockare fläsk.

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #8 skrivet: 20 okt-09 kl 23:18 »
Det som jag kallar ister är de "tappar" som sitter runt njurarna. Jag maler i köttkvarnen och smälter sakta i stekpanna. silar ifrån när det är hett och häller upp på burk. bara att ta ifrån när man ska steka nå't. Eller baka.

det som blir kvar vid silningen är tydligen "grevar" som också kan användas.

så gör jag.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #9 skrivet: 22 okt-09 kl 13:16 »
Det som jag kallar ister är de "tappar" som sitter runt njurarna. Jag maler i köttkvarnen och smälter sakta i stekpanna. silar ifrån när det är hett och häller upp på burk. bara att ta ifrån när man ska steka nå't. Eller baka.

det som blir kvar vid silningen är tydligen "grevar" som också kan användas.

så gör jag.

Kan man använda späcket på samma vis?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #10 skrivet: 22 okt-09 kl 19:03 »
Hej!
Bukfettet hos gris heter ister, hos höt är det talg.
Späcket är som flera påpekat fettet under svålen och i lager därundes (sidfläsket innehåller späck)
Isteret smälter du ut i en gryta motsv, resten kallas "grevar" består mest av proteiner, går säkert att äta, används i bla hund/kattmat.
mvh

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #11 skrivet: 05 nov-09 kl 13:19 »
Kan man använda späcket på samma vis?

Jag skär späcket i lagom greppvänliga bitar och fryser ner. När jag ska steka någon så tar jag fram en bit och karvar av det späck jag behöver i en stekpanna och smälter det och steker. Sen åker det återstående späcketplattan in i frysen igen. Funkar jättebra. Steker i stort sett inte i annat än späck, det är det överlägset bästa.

Istret sitter ju som sagt var i bukhålan. Man har väl hört talas om begreppet isterbuk ;)

Våra slaktgrisar blev lagom feta förra året. Födde upp dem på Korn, kokt potatis och äpplen. De sprang ute hela tiden, jag tror inte de kan bli för feta om de går ute. Däremot om de går inne så kan de få fett istället för muskler, och det vill man ju inte ha.

/Karina

//Karina
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

 

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: Ister – och allmän förvirring.
« Svar #12 skrivet: 06 nov-09 kl 16:36 »
mina får korn som huvudfoder och sedan för tillfället ett köpeproteinfoder eftersom jag har små, detta ska dock bytar ut mot ärtor, möjligen tillkommer en del majs..och så potater och frukt å bröd efter tillgång...
hoppas på redit fläsk!!
someday i hope you get the chance to live like you were dying..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

614 gäster, 2 användare
Power4you, emilar03

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser