Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kan klimatet ställa till det vid lufttorkning?  (läst 1096 gånger)

V-kaos

  • Inlägg: 175
    • Övriga världen
    • http://www.hyperbrain.me
Kan klimatet ställa till det vid lufttorkning?
« skrivet: 10 sep-09 kl 15:00 »
Bor i ett alldeles förträffligt område där det finns många slakteributiker nära där det går att köpa kött billigt (jag har då aldrig sett revbensspjäll i Sverige för 3.5€ per kilo...) och skulle därför vilja testa på att lufttorka antingen skinka eller lamm-/fårfiol.

Min fråga är om ett lite fuktigare klimat kan ställa till det så att allt ruttnar istället eller om det bara kommer ta lite längre tid att torka?
Vintertid i Portugal brukar inte husen vara särskilt väl uppvärmda och t.ex. i vårt kök brukar vi få kondens på fönstren under några veckor. Skulle helst inte vilja ha skinkan i vardags- eller sovrummet även om vi brukar hålla dem uppvärmda.

Så, vad tror ni? Borde det gå att påbörja torkningen nu och att det så att säga "torkar upp" när man kommer mer mot vår och sommar igen? Eller tror ni att det börjar ruttna på ytan och allt blir förstört? Kan man stävja eventuell förrutnelse med mer salt?  ???
V-kaos gillar historiskt återskapande, Permakultur, odling i upphöjda bäddar, hantverk, vackra kallblodshästar och akademisk ridkonst, tidig musik, black metal och mycket mycket mer. Driver bloggen http://www.hyperbrain.me


V-kaos

  • Inlägg: 175
    • Övriga världen
    • http://www.hyperbrain.me
SV: Kan klimatet ställa till det vid lufttorkning?
« Svar #2 skrivet: 10 sep-09 kl 22:16 »
Jotack, jag har läst den andra tråden förr. :) Men den svarar inte riktigt på min fråga. Det enda som jag ser som hänvisar till förruttnelse är pratet om att pensla fett på och det är inte riktigt aktuellt. Så, min fråga kvarstår nor gällande om det kan finnas problem.

Det finns ju mycket torkad skinka från dessa trakter men jag vet inte om dessa allihop tillverkas i någon specifik "torkhall" eller om folk också lyckas hemmavid. Jag får väl ta och försöka fråga mig runt på min knaggliga portugisiska om ingen här kan tänkas veta. Såå billigt är ju inte köttet att man vill slänga bort en helt grisben.
V-kaos gillar historiskt återskapande, Permakultur, odling i upphöjda bäddar, hantverk, vackra kallblodshästar och akademisk ridkonst, tidig musik, black metal och mycket mycket mer. Driver bloggen http://www.hyperbrain.me

 

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Kan klimatet ställa till det vid lufttorkning?
« Svar #3 skrivet: 11 sep-09 kl 10:40 »
Jag minns inte riktigt vad det stog i tråden men jag har för mig att både den här och någon annan jag har läst handlat om torkning inomhus i rumstemperatur. Folk har skanken hängande i vardagsrummet helt enkelt, och hänger eventuellt ut den när det är torrt och blåsigt. Då borde inomhusklimatet spela större roll än vädret. Torka ute i Sverige är kanske svårt med tanke på de kraftiga växlingarna i temp och fuktighet, vad vet jag. De som torkar kommersiellt har nog klimatanläggningar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

469 gäster, 3 användare (1 dolda)
alfhild, MickeMård

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser